زیرنویس، گروه بین الملل: «شریف شحاده» نویسنده و تحلیلگر مسائل سیاسی سوریه در گفتگو با زیرنویس تاکید کرد که ترکیه به دنبال ایجاد دولت وابسته به خود در شمال سوریه بود تا بتواند از این دولت به عنوان خاری در گلوی دولت سوریه استفاده کند، اما اوضاع برعکس شد و امروز در منافع داخلی خود دچار یک چالش شده و معتقد است باید به کار گروههای تروریستی پایان دهد.
مشروح این گفتگوی رسانهای به شرح زیر است:
چه اتفاقی باعث شد گروههای تروریستی در سوریه بعد از چند سال بار دیگر احیا شوند؟
این گروهها در واقع زمان و برنامه خاص خود را دارند که ترکیه آنها را فعال کرده است. امروز ترکیه در مجبور کردن بشار اسد رئیس جمهور سوریه به دیدار با خود شکست خورده است، چرا که این دیدار به معنی به رسمیت شناختن اشغالگری ترکیه در اراضی سوریه توسط دمشق بود. این گروهها در پس پرده سیاستهای ترکیه پنهان شده بودند و وقتی تلاشهای رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه برای دیدار با بشار اسد با شکست مواجه شد، آنها نقش تروریستی خود را در این زمینه آغاز کردند و در راستای منافع ترکیه و به نفع اشغالگری این کشور در سوریه به عنوان گروههای مزدور وارد عمل شدند. بسیاری از این گروهها آموزشهای تسلیحاتی و استفاده از پهپادها را در ترکیه دیدهاند و به همین علت ما از عملکرد آنها غافلگیر نشدیم، بلکه آن چیزی که ما را غافلگیر کرد این تعداد زیاد از تروریستها بود که در اختیار اردوغان قرار داشت.
اوضاع میدانی را چگونه ارزیابی میکنید؟
اوضاع کنونی نگران کننده نیست و ما نسبت به اشغال حلب یا برخی مناطق مجاور و حومه آن ترسی به خود راه نمیدهیم، چرا که گروههای تروریستی باید از سوریه خارج شوند و ارتش سوریه گرچه عقبنشینی تاکتیکی خود را انجام داده، اما مناطقی را در اختیار دارد که میتواند به نفع خود از آنها استفاده کند. من اعتقاد دارم که این گروهها در عرصه میدانی ترسناک نیستند و ارتش میتواند با آنها تقابل داشته و به موجودیت آنها پایان دهد، البته این موضوع به زمان نیاز دارد.
حلب پیش از این نیز از سوی همین گروههای تروریستی اشغال شده بود و ما توانستیم با همکاری روسیه به عنوان متحد خود آنها را اخراج کنیم، لذا نگرانی در این خصوص نداریم.
به نظر شما با توجه به شتاب فزاینده تحولات کنونی، افق این تحولات چگونه خواهد بود؟
شتاب کنونی تحولات امری طبیعی است، چرا که این گروهها پروژه ترکیه را در اشغال اراضی سوریه و ایجاد هرج و مرج در عرصه این کشور و تخریب و ویرانی آن را دنبال میکنند. من اعتقاد دارم که رهبران سوریه با آرامش و متانت با این حوادث تعامل خواهند کرد و دچار شتاب زدگی نخواهند شد. نظامهای عربی در حال حاضر بار دیگر به سمت سوریه برگشتهاند و این کشور از متحدانی نظیر روسیه و چین و ایران برخوردار است. ممکن است روند تحولات پرشتاب باشد اما دولت با آرامش و تمرکز با این موضوع تعامل میکند.
ناراحتی اصلی از نقش ترکیه است که به عنوان کشوری وارد عمل شده که کشورهای عربی اطراف رژیم صهیونیستی را هدف قرار داده است. در اینجا ما میتوانیم به نقش اسرائیل و آمریکا اشاره کنیم و میبینیم که ترکیه چگونه میخواهد مانند اسرائیل به سرقت اراضی همسایگان دست بزند.
صحبتهای اردوغان در خصوص دشمنی با اسرائیل نیز دروغ است، چرا که همچنان سفیر ترکیه در اسرائیل و سفیر اشغالگران صهیونیستی در ترکیه فعال هستند و ترکیه به مناسبات خود در ابعاد گردشگری و تجاری و اقتصادی و امنیتی و نظامی با رژیم صهیونیستی ادامه میدهد. سوالی که اینجا مطرح است، این است که اردوغان از کدام قدس سخن میگوید؟ او چگونه میخواهد در قدس نماز بخواند و چگونه به دنبال قطع مناسبات خود با رژیم اسرائیل است؟ ما این سخنان او را باور نمیکنیم.
آیا میتوان گفت اقدامات تروریستها موقتی است و این عملکرد ارتش سوریه و متحدانش است که سرنوشت این دوره از درگیریها را مشخص میکند؟
من معتقدم که ارتش عربی سوریه و متحدانش پایان کار این تراژدی واقعی را که اردوغان و رژیم صهیونیستی و آمریکا رقم زدهاند، ترسیم خواهند کرد. آنها نمیتوانند سوریه را شکست بدهند، چرا که سوریه اراده کرده اراضی اشغالی خود را و اراضی برادران خود در لبنان را باز پس بگیرد و خواستار تشکیل دولت فلسطینی به پایتختی قدس است. سوریه در کنار محور مقاومت در لبنان و فلسطین و عراق قرار دارد و هرگز شکست نخواهد خورد. من اعتقاد دارم که محکومیتهای کنونی کشورهای عربی در قبال اقدامات تروریستیِ رجب طیب اردوغان و حمله وحشیانه این گروههای تروریستی مفید است. همچنین اعتقاد دارم پایان این درگیریها را قهرمانان سوری رقم خواهند زد که از اراضی خود دفاع میکنند و زمام امور را به خارجیها واگذار نمیکنند.
امکانات و متحدانی که دولت سوریه برای رهایی از دست گروههای تروریستی روی آنها حساب کرده، چیست؟
به نظر من سوریه با پشتیبانی متحدان خود به ویژه روسیه و چین و ایران امکانات خوبی در اختیار دارد و میتواند برنامه خود برای مقابله با این گروهها را پیش ببرد. کمکهای نظامی و اقتصادی روسیه و ایران نیز به سوریه میرسد و ما از پروژه صهیونیستی- آمریکایی- ترکی واهمهای نداریم و این پروژه باید شکست بخورد. البته شکست این پروژه نیازمند صبر و دوراندیشی و امکانات خوب برای مقابله با این گروههای تروریستی است که عناصر آن از گوشه و کنار دنیا به سوریه آمدهاند. اگر شما سایتهای اجتماعی را دنبال کنید، میبینید که افغانیها و ترکها و هندیها و دیگر تابعیتها در میان گروههای تروریستی وجود دارند. دولت سوریه و متحدانش آماده مقابله با این توطئه هستند، چرا که این توطئه اگر در سوریه موفق باشد، در مسکو نیز به اجرا گذاشته خواهد شد و روسها این موضوع را به خوبی میدانند.
آیا میتوانیم بگوییم که در این جنگ خلاصی نهایی از دست گروههای تروریستی به دست میآید و اراضی شمال و شمال شرق سوریه کاملاً آزاد میشود، آن هم در شرایطی که به نظر میرسد ترکیه به دنبال بهبود مناسبات خود با سوریه است؟
قطعاً این گروهها شکست خواهند خورد و من اعتقاد دارم که ترکیه حتی اگر موافق این موضوع نباشد، در شکست این گروهها نقش خواهد داشت، منافع این کشور در پایان دادن به این گروههای تروریستی است و من اعتقاد دارم که جنگندههای ترکیه دیر یا زود آنها را موشک باران خواهند کرد، چرا که آنها نتوانستند در سوریه موفقیتی کسب کنند و به این ترتیب بار دیگر ممکن است به ترکیه بازگردند، ولی ترکیه موافق بازگشت آنها نیست، لذا آنها را موشک باران خواهد کرد.
پیش بینی من این است و من این اتفاق را دور نمیبینم. تروریستها از دست ارتش عربی سوریه شکست میخورند و مجروحان آنها به ترکیه باز میگردند و به خاری در گلوی این کشور تبدیل میشوند و سیاستهای ترکیه را تحت تأثیر قرار میدهند.
به هر صورت همه باید بدانند که سوریه اجازه موفقیت این پروژه را نمیدهد و به شدت با تروریستها مقابله خواهد کرد و من اعتقاد دارم که بازگشت مناسبات ترکیه و سوریه با روشی متفاوت از آن چیزی خواهد بود که ترکیه خائن با نفاق خود به دنبال آن است.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰