ماکرون در مواجهه با جنگ غزه به رویکرد دوگانه و سیاست متناقض متهم است چرا که وی همزمان با اعلام حمایت از مردم غزه و لبنان، سلاح به اراضی اشغالی ارسال و بر امنیت رژیم صهیونیستی تاکید می‌کند. در روز‌های اخیر در ظاهر اختلاف میان «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه و «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم […]


ماکرون در مواجهه با جنگ غزه به رویکرد دوگانه و سیاست متناقض متهم است چرا که وی همزمان با اعلام حمایت از مردم غزه و لبنان، سلاح به اراضی اشغالی ارسال و بر امنیت رژیم صهیونیستی تاکید می‌کند.

در روز‌های اخیر در ظاهر اختلاف میان «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه و «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی بالا گرفته‌است؛ اختلافی که به موضوع نیرو‌های محافظ سازمان ملل در لبنان (یونیفل) برمی‌گردد چرا که قریب به هزار نظامی از ۱۰ هزار نیروی یونیفل را نظامیان فرانسوی تشکیل می‌دهند.

نیرو‌های یونیفل که بعد از جنگ ۳۳ روزه حزب‌الله با رژیم صهیونیستی از سال ۲۰۰۶ در مرز لبنان و فلسطین اشغالی مستقر شده‌اند در چند روز اخیر مورد حمله ماشین جنگی رژیم صهیونیستی قرار گرفته‌اند که علاوه بر کشتار ساکنان بیروت و روستا‌های همجوار، مقر‌های آنها را تخریب کرده و تاکنون چند نفر از صلح‌بانان را مجروح کرده‌است.

با تداوم و تشدید این اختلاف‌ها، رئیس جمهور فرانسه به تازگی توقف صادرات تسلیحات مورد استفاده رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان را تنها راه برای توقف درگیری‌ها دانسته‌است. همچنین پاریس به تازگی از صدور مجوز برای حضور شرکت‌های رژیم صهیونیستی در نمایشگاه صنایع صنایع دفاع دریایی خودداری کرده‌است؛ نمایشگاهی که قرار است ماه نوامبر در فرانسه برگزار شود.

ارسال سالانه ۲۲ میلیون دلار جنگ‌افزار به اراضی اشغالی

فرانسه همواره ارتباط نزدیکی با رژیم صهیونیستی دارد، ماکرون در واکنش اولیه به حملات ۷ اکتبر حماس ضمن ابراز همدردی شدید با رژیم صهیونیستی، وعده داد ائتلافی را برای جنگ با حماس تشکیل دهد، اما این ایده بلافاصله از سوی جامعه بین‌المللی رد شد.

ماکرون با افزایش شمار شهدای غزه رویکردی انتقادی در پیش گرفته، اما حتی در اتخاذ این رویکرد نیز باثبات نیست. در همین مدت هم علی‌رغم تمام انتقاد‌های افکار عمومی و سازمان‌های غیردولتی به ارسال قطعات تسلیحاتی به تل‌آویو، شاهد ارسال سلاح‌های فرانسوی به سرزمین‌های اشغالی بودیم.

یک ماه از آغاز جنگ غزه می‌گذشت که ناو جنگی کلاس «میسترال» فرانسه برای پیوستن به ۲ فروند ناوچه موشک هدایت شونده به شرق مدیترانه اعزام، اما پاریس مدعی شد که این کشتی را برای کمک به تخلیه شهروندان فرانسه در فلسطین اشغالی عازم منطقه کرده‌است.

رویکرد متناقض و سیاست یک بام دو هوای «ماکرون» در جنگ غزه

وبگاه «میدل ایست آی» نیز در گزارشی از انتقال صد‌ها نظامی فرانسوی برخوردار از تابعیت مضاعف اسرائیلی به اراضی اشغالی جهت مشارکت در جنگ علیه غزه خبرداد. همزمان ماکرون در جریان سفر به تل‌آویو بر همبستگی پاریس با رژیم صهیونیستی در جنگ با فلسطینیان تأکید و از حزب‌الله و حماس به عنوان گروه‌های تروریستی یاد کرد و گفت: «اسرائیل در جنگ با تروریسم تنها نیست…»

فرانسه به طور متوسط سالانه حدود ۲۰ میلیون یورو (حدود ۲۲ میلیون دلار) تجهیزات نظامی به رژیم صهیونیستی صادر کرده‌است. این صادرات شامل قطعاتی مانند تجهیزات ماشین‌های جنگی و سامانه‌های دفاعی بوده‌است. به عنوان نمونه، ارزش صادرات تسلیحات فرانسه به اراضی اشغالی بین سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲ حدود ۲.۵ میلیارد یورو برآورد شده‌است.

رویکرد متناقض و سیاست یک بام دو هوای «ماکرون» در جنگ غزه

طبق گزارش صادرات تسلیحاتی که وزارت دفاع فرانسه در جولای ۲۰۲۳ به پارلمان ارائه کرد، فرانسه از سال ۲۰۱۵ تا آن زمان ۷۶۷ مجوز صادرات برای اسرائیل صادر کرده‌بود. بر پایه گزارش مشترکی که در ۲۵ مارس ۲۰۲۴ توسط سایت تحقیقاتی فرانسوی «دیس‌کلوز» و روزنامه «مَرسَکتو» منتشر شد، فرانسه در پایان اکتبر ۲۰۲۳ حدوداً ۱۰۰ هزار گلوله مسلسل گاتلینگ به سرزمین‌های اشغالی ارسال کرده‌است.

استاندارد دوگانه و سیاست‌های متناقض ماکرون در قبال جنگ غزه

وبسایت نشریه آمریکایی «پولیتیکو» به تازگی در گزارشی رفتار متناقض رئیس جمهور فرانسه را با فکت مورد بررسی قرار داده نوشته‌است: در حالی که ماکرون خود را برای میزبانی همایشی مربوط به بحران لبنان آماده می‌کند، رویکرد متناقض وی در قبال درگیری فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها ابهام‌هایی را درباره مؤثر بودن او به عنوان یک میانجی منطقه‌ای بر انگیخته‌است.

یک دیپلمات سابق فرانسوی در این زمینه گفت: برخی از مقام‌هایی که رئیس جمهوری را احاطه کرده‌اند، بسیار طرفدار اسرائیل هستند و برخی دیگر از فلسطینی‌ها حمایت می‌کنند. اغلب به نظر می‌رسد آخرین چیزی که رئیس جمهوری می‌گوید همانی است که به او گفته شده‌است.

به نوشته پولیتیکو، در یک طرف گروهی قرار دارند که حامی رژیم صهیونیستی هستند و خود را نئومحافظه کار می‌نامند و در طرف دیگر افرادی قرار دارند که بیشتر با مسئله فلسطین همدردی می‌کنند. رئیس جمهوری فرانسه در موضع گیری‌های خود بین این دو طرف معلق است.

رویکردی انتقادی که ماکرون اخیراً علیه رژیم صهیونیستی در پیش گرفته، اما از نگاه پولیتیکو باثبات نیست، زیرا هنگامی که نتانیاهو به او واکنش نشان داد، ماکرون تلاش کرد وضعیت را بهتر کند و در یک کنفرانس خبری، حمایت «تزلزل ناپذیر» فرانسه از امنیت رژیم صهیونیستی را ابراز کرد هر چند که گفت اختلاف نظر وجود دارد.

ماکرون همچنین در جلسه پشت در‌های بسته کابینه، در انتقاد‌های شدیدالحن خود گفت که این رژیم نباید «تصمیمات سازمان ملل را فراموش کند» با این حال وی بلافاصله از این موضع خود نیز عقب نشینی و وزیرانش را به تحریف اظهاراتش متهم کرد. مقام‌های فرانسوی، تغییر در رویکرد رئیس جمهوری این کشور را به دلیل فقدان سیاستی قوی از سوی او در قبال مسائل منطقه ارزیابی کرده‌اند.

یک مقام سابق فرانسوی که به خوبی از اوضاع منطقه مطلع است گفت: «تناقض‌های ماکرون بستگی به این دارد که خطاب او چه کسی است. هنگامی که او با قدرت‌های نوظهور صحبت می‌کند، طرفدار فلسطین است و هنگامی که او با نتانیاهو گفتگو می‌کند از امنیت اسرائیل دَم می‌زند».

البته این نکته را نیز نباید نادیده گرفت که فرانسه بیشتر جمعیت مسلمان و یهودی اروپا را در خود جای داده‌است و این موضوع نقش مهمی در تعیین سیاست‌های داخلی این کشور دارد. با این حال در سال‌های اخیر، شاهد اوج‌گیری نئوکان‌های فرانسوی در دوره ریاست‌جمهوری نیکلاس سارکوزی، فرانسوا اولاند و ماکرون بوده‌ایم. از این رو به گفته کارشناسان، موضع اصلی فرانسه به سمت موضع حمایت از رژیم صهیونیستی تغییر پیدا کرده‌است.

نتیجه سخن

رویکرد انتقادی ماکرون علیه رژیم صهیونیستی بعد از حمله ارتش رژیم به نیرو‌های حافظ صلح سازمان ملل در جنوب لبنان تحت عنوان «یونیفل» که بیش از هزار نیرو از ۱۰ هزار عضو آن فرانسوی‌اند، شدت گرفته‌است، اما برخلاف برخی تصورات و گمانه‌زنی‌ها، این انتقاد‌ها به قطع روابط آنها و عدم حمایت کاخ الیزه از رژیم صهیونیستی منجر نخواهد شد همان طور که ماکرون بار‌ها اعلام کرده‌است «اسرائیل در جنگ با تروریسم تنها نیست».

فرانسه از یک دهه پیش تا کنون به طور متوسط سالانه حدود ۲۰ میلیون یورو (حدود ۲۲ میلیون دلار) تجهیزات نظامی به رژیم صهیونیستی صادر می‌کند. ماکرون که ماه دوم جنگ غزه خواستار تشکل ائتلاف بین‌المللی برای نبرد با حماس شده‌بود، صادرات جنگ‌افزار به اراضی اشغالی را حتی در جریان یک سال نسل‌کشی رژیم صهیوینستی با وجود فشار‌های داخلی و بین‌المللی ادامه داد.

منبع: مهر

+