وزیر امورخارجه، که در ادامه سفرهای منطقهای اخیر خود در ترکیه بهسر میبرد، در دیدار با مقامات ارشد این کشور، درباره موضوعهای دوجانبه و منطقهای تبادلنظر کرد.
ترکیه در حالی بهعنوان نهمین مقصد سفر منطقهای عباس عراقچی انتخاب شد که استانبول طی روزهای اخیر به کانون رایزنیها درباره مسائل مطرح در منطقه قفقازجنوبی تبدیل شدهاست. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در این سفر علاوهبر حضور در نشست فرمت «۳+۳»، رایزنیهای گستردهای با موضوعهای متنوع را در دستورکار داشتهاست.
عراقچی علاوه بر گفتگو با همتای ترکیهای خود، با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه نیز دیدار کرد؛ دیداری که دو محور اصلی داشت، یکی مناسبات دوجانبه و دیگری تحولاتجاری در منطقه و استمرار جنایات رژیمصهیونیستی در غزه و لبنان. این درحالی است که تهران و آنکارا درباره تحولات جاری در سرزمینهای اشغالی دیدگاههای مشترکی دارند.
مواضع قاطع عراقچی
این درحالی است موضعگیریهای رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در ترکیه بازتاب گستردهای نیز در رسانهها و شبکههای اجتماعی داشته است.
پاسخ همزمان عراقچی به ادعاهای رئیسجمهور آمریکا و تهدیدهای فزاینده رژیمصهیونیستی علیه ایران از مهمترین نکات حضور وزیر امورخارجه ایران در ترکیه بود. پس از اینکه جو بایدن در گفتوگویی با رسانههای آمریکایی ادعا کرد از زمان و چگونگی حمله رژیمصهیونیستی به ایران خبر دارد، عراقچی به این موضوع واکنش نشان داد و طی پستی در فضایمجازی نوشت: «هر که علم و آگاهی از «زمان و چگونگی حمله اسرائیل به ایران» داشته باشد یا تجهیزات و پشتیبانی برای چنین حماقتی در اختیار قرار داده باشد، منطقا مسئولیت هرگونه خسارت احتمالی را برعهده خواهد داشت.
ازسوی دیگر عراقچی در جریان نشستخبری مشترک با همتای ترکیهایاش، به تهدیدهای ضدایرانی رژیمصهیونیستی نیز واکنش نشان داد و تاکید کرد که ایران برای هر سناریویی آمادگی دارد.
تاکید ویژه کشورهای منطقه
یکی از مهمترین نکاتی که وزیر امورخارجه در جریان سفر به ترکیه مورد تاکید قرار داد، رویکرد کشورهای منطقه در قبال اقدامهای ضد ایرانی رژیم صهیونیستی بود. عراقچی در استانبول اعلام کرد که در جریان رایزنیهای هفتههای اخیر با کشورهای منطقه، آنها تاکید کردهاند که اجازه نمیدهند از خاک و فضای تحت حاکمیتشان اقدامی علیه ایران انجام شود. در شرایطی که طی روزهای اخیر تهدیدهای تلآویو علیه تهران به صورت فزایندهای استمرار داشتهاست، دیپلماسی فعال جمهوریاسلامی در مواجهه با تحولات جاری در منطقه در کانون توجه رسانههای منطقهای و بینالمللی قرار گرفتهاست.
راهحل رفع چالشها در قفقازجنوبی
رایزنیهای چندجانبه درباره تحولات قفقازجنوبی، یکی از دستورکارهای اصلی عراقچی در جریان نهمین سفر منطقهایاش به استانبول بهحساب میآید. در شرایطی که تحرکات رژیمصهیونیستی در منطقه قفقازجنوبی از جمله موضوعهای مورد توجه دراین منطقه بهحساب میآید، عراقچی ضمن تاکید بر موضع قاطع ایران مبنی بر مخالفت ایران با هرگونه مداخله خارجی در قفقازجنوبی، تاکید کرد که مسائل مطرح باید ازسوی کشورهای منطقه و در چارچوب سازوکار «۳+۳» رفع شود؛ موضوعی که بهنظر میرسد درباره آن میان کشورهای منطقه توافق وجود دارد، چراکه عراقچی در استانبول تاکید کرد مشارکتکنندگان در دومین نشست قفقازجنوبی در استانبول، مخالفت خود را با حضور نیروهای فرامنطقهای اعلام کردهاند.
توافقها و پروندههای رویمیز
پیگیری افزایش روزافزون سطح همکاریهای دوجانبه میان تهران و آنکارا از مهمترین دستورکارهای سفر رئیس دستگاه دیپلماسی ایران به ترکیه بودهاست. با توجه به رایزنیهای انجام شده، بهنظر میرسد گسترش همکاریها در حوزههای متنوعی مورد توجه ایران و ترکیه بودهاست که در ادامه میخوانید:
– مبارزه با تروریسم
– تامین امنیت مرزی
– توسعه همکاریها در حوزه زیست محیطی
– افزایش همکاری در حوزه انرژی
– تقویت ارتباطات بانکی
– رونق گردشگری
– ایجاد گذرگاههای مرزی جدید
– افزایش تعاملات تجاری
– برگزاری منظم کمیسیون مشترک اقتصادی
– تداوم رایزنیهای سیاسی و دیپلماتیک
– بزرگداشت سال ۲۰۲۵ به عنوان سال فرهنگی ایران – ترکیه
– برگزاری نشست شورایعالی همکاری میان دو کشور
پیام هستهای ترکیه
یکی دیگر نکات مورد توجه در جریان رایزنیهای وزیر امورخارجه ایران در ترکیه، موضع آنکارا درباره فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران و تهدیدهای رژیمصهیونیستی مبنی بر هدف قرار دادن تاسیسات اتمی جمهوریاسلامی بود. وزیر امورخارجه ترکیه در جریان نشستخبری مشترک با همتای ایرانی خود، تاکید کرد که ترکیه با استفاده صلحآمیز از صنعت هستهای موافق است. هاکان فیدان در عین حال عنوان کرد که تانیاهو تلاش میکند پای ایران را به جنگ بکشاند و تأسیسات هستهای ایران را تهدید و جمهوریاسلامی را مجبور به مقابله به مثل میکند.
منبع روزنامه همشهری