هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری که صبح امروز (شنبه ۲۸ مهر) برگزار شد، با اشاره به طرحها و لوایح مورد بررسی در جلسات اخیر شورای نگهبان گفت: در این مدت چندین طرح تنقیحی را بررسی کردیم که بر این اساس طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه بیمه و طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه کار بهتأیید شورای نگهبان رسید.
به گزارش «شایانیوز» به نقل از تسنیم؛ وی افزود: همچنین لایحه موافقتنامه تجارت ترجیحی بین ایران و اندونزی و طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه حملونقل نیز خلاف موازین شرعی و قانون اساسی شناخته نشد. در خصوص طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه تأمین اجتماعی ابهاماتی وجود دارد که مصوبه را برای اصلاح در اختیار مجلس قرار دادیم.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: درباره لایحه موافقتنامه خدمات و سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولتهای جمهوری اسلامی ایران و عراق همچنان یکی از ایرادات شورای نگهبان مطرح است. در خصوص لایحه مقاولهنامه بازرسی کار نیز ایرادات شورا همچنان بهقوت خود باقیاست. درباره طرح اصلاح قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات نیز همچنان دو مورد از ایرادات وارده از سوی شورای نگهبان وجود دارد.
طحان نظیف خاطرنشان کرد: همچنین در این مدت ۶ اساسنامه از سوی دولت به شورای نگهبان ارسال شد که بر اساس بررسیهای انجامشده اساسنامه سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح، اساسنامه سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی مازندران و اساسنامه سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی دوغارون و اصلاح ماده ۷ اساسنامه شرکت توسعه و مدیریت بنادر و فرودگاههای کیش به تأیید شورای نگهبان رسیدند.
درباره اساسنامه صندوق بازنشستگی شرکت ملی صنایع مس ایران و اساسنامه سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی سرخس نیز ایراداتی از سوی شورای نگهبان مطرح شده است. در این مدت همچنین ۲۲ پاسخ به استعلامات ارسالی از دیوان عدالت اداری داشتیم که مربوط به شکایاتی از دستگاههای اجرایی و عمومی داشتند که این موارد در جلسات متعدد مورد بررسی قرار گرفتند.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سؤالی درباره برگزاری انتخابات میاندورهای مجلس خبرگان رهبری گفت: بر اساس قانون، انتخابات میاندورهای خبرگان رهبری و انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی باید با اولین انتخابات سراسری برگزار شود لذا انشاءالله سال بعد همزمان با انتخابات شوراهای شهر و روستا، انتخابات میاندورهای مجلس خبرگان در دو استان خراسان جنوبی و آذربایجان شرقی و همچنین انتخابات میاندورهای مجلس در شهر تبریز برگزار خواهد شد، در این خصوص هماهنگیهای اولیه بین وزارت کشور و شورای نگهبان بهعنوان مجریان و ناظران انتخابات در حال انجام است. انشاءالله مثل ادوار گذشته انتخابات پیشِرو نیز انتخابات رقابتی خواهد بود.
وی همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره بررسی لایحه تجارت در شورای نگهبان گفت: این لایحه لایحه مفصلی است و بیش از ۱۳۴۰ ماده دارد و طبیعتاً بررسیهای مفصلی را میطلبد. در شورای نگهبان فقط از جهت مغایرت شرعی و قانون اساسی نسبت به این لایحه ورود میکنیم. بعد از اتمام بررسیها چه ایراد شکلی و چه ایراد ماهوی باشد مشروح آن اعلام خواهد شد.
طحان نظیف در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره بررسی طرح ساماندهی کارکنان دولت در شورای نگهبان عنوان کرد: شورای نگهبان نسبت به این طرح ایرادی نداشته است اما با توجه به ایراد هیئت عالی نظارت، این طرح با اصرار مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سؤالی درباره اصل ۱۴۱ قانون اساسی و استناد برخی به تفسیر ارائهشده از سوی شورای نگهبان در سال ۶۰ مبنی بر عدمنیاز به طرح استعفای نمایندگان مجلس شورای اسلامی در صورت انتصاب از سوی رئیس جمهور و اصرار مجلس بر لزوم بررسی این استعفا در صحن مجلس عنوان کرد: تاکنون بهصورت رسمی استعلامی از شورای نگهبان انجام نشده است اما اگر این استعلام بهصورت رسمی انجام شود و در حیطه مسئولیتهای شورای نگهبان باشند ما اظهار نظر رسمی میکنیم. آنچه گفته میشود شورای نگهبان در سال ۶۰ تفسیری در این خصوص دارد باید بگویم که خیر؛ این تفسیر، تفسیر شورای نگهبان نبوده بلکه پاسخ به استعلام یک شخص بوده است و این موضوع از جهت حقوقی خیلی متفاوت است، چراکه استفسار به سهچهارم رأی اعضای شورای نگهبان نیاز دارد.
وی افزود: آیین نامه داخلی مجلس نیز حکم متفاوت در این خصوص داشته است و شورای نگهبان هم ایرادی در این خصوص نداشته است؛ رویهای هم که در سالهای بعد شکل گرفته است بر اساس همین آیین نامه است لذا در خصوص این موضوع چنین نکاتی وجود دارد اما درباره کلیات باید بگویم که ما نظری نداریم و اگر این موضوع از شورای نگهبان مورد استعلام قرار بگیرد و در حیطه مسئولیتهای شورای نگهبان باشد، اظهار نظر خواهد کرد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره ادعای برخی از نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه لایحه عفاف و حجاب به تایید شورای نگهبان رسیده است، اظهار کرد: در این مدت چند نفر از نمایندگان مجلس در این خصوص اطلاع رسانی کردند و دیگر نیازی به این موضوع نبود؛ این مصوبه جهت طی مراحل قانونی خود در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار دارد.
وی همچنین درباره اینکه آیا لایحه عفاف و حجاب قابلیت اصلاح دارد؟ تصریح کرد: هر قانونی امکان اصلاح دارد و دولت از طریق لایحه و مجلس از طریق طرح میتواند فرایند لازم را در مجلس طی کند.
طحان نظیف در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بررسیهای انجام شده در شورای نگهبان در زمینه کارآمدی و اجرایی بودن قانون عفاف و حجاب گفت: نسبت به هر مصوبهای ممکن است نظرات مختلفی وجود داشته باشد اما طبیعتاً انتظار از مجلس شورای اسلامی این است که در بررسی مصوبات دیدگاههای مختلف را بشنود و مباحث اجرایی آن را نیز در نظر بگیرند؛ شورای نگهبان فقط از جهت مطابقت با قانون اساسی و موازین شرعی مصوبات را رسیدگی میکند. دز این مورد سعی کردیم رویکردهای مختلف را بشنویم؛ این مصوبه ۶ مرتبه میان مجلس و شورای نگهبان رفت و برگشت داشته است حیطه ورود ما در جایی است که مغایرت شرعی و قانون اساسی وجود داشته باشد و ما وارد مباحث کارشناسی به این معنا نمیشویم.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره موضوع بازگشت لوایح پالرمو و CFT به مجلس و موضع شورای نگهبان در این خصوص عنوان کرد: شورای نگهبان نسبت به این موارد در سالهای گذشته اظهار نظر کرده و الان نسبت به این موارد فارغ است. نسبت به پالرمو شورای نگهبان ایرادی نداشت و هیئت عالی نظارت مجمع ایراداتی در این خصوص مطرح کرده بود. نسبت به CFT شورای نگهبان ایراداتی داشت که آن هم با اصرار مجلس در آن مقطع به مجمع ارجاع شد بنابراین هر دو لایحه در اختیار مجمع قرار دارد و اگر پرسشی در این خصوص وجود دارد عزیزان مجمع باید پاسخ دهند.
طحان نظیف در پاسخ به سوالی درباره اعلام وزارت اقتصاد مبنی بر افزایش ۲ برابری سقف معافیت مالیاتی کارکنان دولت گفت: اگر این موضوع در مجلس به تصویب برسد ما در شورای نگهبان نسبت به آن اظهار نظر خواهیم کرد. اصل موضوع معافیت مالیاتی در سالهای گذشته تاکنون با ایرادی از سوی شورای نگهبان مواجه نشده است.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره طرح موضوع رد صلاحیت رئیس جمهور در انتخابات دوره اخیر مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: آقای پزشکیان تاکنون ۵ دوره به صورت مستمر نماینده مجلس بوده است. معنای این سابقه این است که ایشان تاکنون ۵ مرتبه در انتخابات مجلس ثبت نام کردند و هر ۵ مرتبه نیز تایید صلاحیت شدند درباره انتخابات ریاست جمهوری نیز ایشان تایید صلاحیت شدند و الان رئیس جمهور هستند. به نظرم همه چیز گویاست.
وی در پاسخ به پرسشی درباره میزان بهرهگیری شورای نگهبان از فناوریهای روز دنیا به ویژه در برگزاری انتخاباتها اظهار کرد: استفاده از فرصتها و ظرفیتهای هوش مصنوعی در سالهای اخیر مورد اقبال همه مردم و دستگاهها قرار گرفته است؛ اخیراً در پژوهشگری شورای نگهبان نشستهای تخصصی در این خصوص داشتهایم.
طحان نظیف در ادامه در پاسخ به پرسش دیگری درباره نظر شورای نگهبان در خصوص رفع فیلترینگ و موانع آن اظهار کرد: به نظرم مسئله در چهارچوب وظایف و صلاحیتهای شورای نگهبان نیست و در حیطه دستگاههای دیگر است و موضوع از همان دستگاهها قابلیت پیگیری دارد.