به گزارش شفقنا ورزشی و به نقل از همشهری، علی دایی اسطوره فوتبال کشورمان در تازه ترین گفت و گوی خود راجع به تیم ملی، باشگاه پرسپولیس، استقلال و همچنین ریاست فدراسیون فوتبال صحبت هایی مطرح کرد که به آنها می پردازیم.
در بازی تیم ملی مقابل قرقیزستان مردم حاضر در ورزشگاه نام شما را صدا کردند و از کیفیت بازی تیم ملی رضایت نداشتند.
ببینید من خودم موافق نیستم که وقتی تیم ملی بازی میکند کس دیگری را تشویق بکنند. سرمربی تیم را باید حمایت کنند. اگر دوست دارند تیم ملی موفق بشود باید حمایت کنند. اگر حمایت کنند مطمئنا تیم ملی هم روز به روز بهتر میتواند بازی کند و میواند نتایج بهتری بگیرد.
از نظر شما کیفیت تیم ملی چطور بود؟
شما توجه داشته باشید بعد از مدتها تیم ملی بازی کرد و بستگی به این دارد که بازیهای بعدی ببینیم چطور میشود. در بازی اول و دوم نمیتوانید نظر بدهید. ما احتیاج به برد داریم که دوتا بازیمان هم بردیم و به نظر من امتیاز باید جمع بکنیم. حالا مردم فوتبال زیبا دوست دارند مطمئنا تیم ملی ادامه بدهد میتواند زیباتر هم بازی کند. اما با یک بازی دوتا بازی نمیشود راجب تیم ملی نظر داد.
تشویق و حمایت مردم از شما به محبوبیت و جایگاه ویژهای که بین مردم دارید برمی گردد. خود شما دلتان برای فوتبال تنگ نشده است؟
نه، آنقدر درگیر یک سری مسایل هستم که دیگر فقط به عنوان یک تماشاچی می نشینم و بازیها را نگاه میکنم. الان به هیچ عنوان دلم برای فوتبال تنگ نشده است.
به هرحال شما جایگاه خودتان را دارید وقتی شما نباشید دیگر چگونه میشود استعدادهای مانند طارمی و نورالهی، کشف و به فوتبال کشورمان معرفی کرد؟ ممکن است اگر یک پیشنهاد جالب به دستتان برسد کار مربیگری را دوباره پیگیری کنید؟
نه هر پیشنهادی هم باشد فعلا تصمیم ندارم کار فوتبالی در ایران انجام بدهم. به هیچ عنوان…
در ابعاد اجتماعی جایگاه شما به شکلی است که هر جا حضور پیدا می کنید به طور گسترده اخبار پیرامونی اش منتشر میشود و خیلی هم مورد استقبال مردم قرار میگیرید. اخیرا هم سفری به یاسوج داشتید تا آرزوی آن جوان معلول را بر آورده کنید. خیلی کار بزرگ و زیبایی بود. با این همه مشغله کاری که شما داشتید. همه این ها در کنار جایگاه اجتماعی شما بسیار حائز اهمیت است.
ببینید این ها همه لطف خدا است و من همیشه مدیون بزرگی و کرامات خدا هستم که چنین جایگاهی را به من داده. انشاءالله لیاقتش را داشته باشم تا در خدمت مردم باشم. قبل از همه چیز دوست داشتم یک تسلیت به همه خانوادههایی که عزیزانشان را در این حادثه انفجار معدن طبس از دست دادند، بگویم.
متاسفانه من یکسری فیلمها و ویدیوهایی دیدم که رییس جمهور وقت رفته بود آنجا. کسانی که در معدن کار می کردند مشکلاتشان را به او گفتند. اگر همان موقع به این مشکلات رسیدگی میشد مطمئنا چنین حوادث تلخی پیش نمیآمد. فکر میکنم جزو تلخترین حوادثی باشد که در این مدت برای مردممان اتفاق افتاده و همهمان را عزادار کرده است.
ما نباید فقط دنبال استفاده کردن از نیروهای کار باشیم. باید امنیت آنها را فراهم کنیم. هم امنیت شغلیشان را هم امنیت خانوادهشان را. آیندهشان را باید تامین بکنیم. متاسفانه بسیاری نانآور خانه خود را از دست دادند. کسی هم پاسخگوی درست و حسابی نیست.
فکر کنم این کارگرها قراردادی بودند بیایند خانواده هایشان را تا آخر عمرشان بیمه کنند و یک خدمتی بکنند که مردم دلشان خوش باشد. آن طوری که من میدیدم این کارگران معدن ۱۰-۱۲ میلیون شاید ۱۵ میلیون حقوق شان بوده. در این وضع اسفناک اقتصادی این چه دردی را دوا میکرده!؟ متاسفانه این حادثه مصادف شد با اول مهرماه. خیلی هایشان بچه داشتند. بچههایشان باید میرفتند مدرسه. به نظر من مصیبتی بزرگ تر از این نبود که اتفاق افتاد. متاسفانه ما این مسایل را زود فراموش میکنیم. الان تو این چند روز یکی نیامده بگوید آقا ما به شما قول میدهیم که برویم امکانات را تهیه کنیم. برویم دنبال این حوادث. دیگر یک کاری بکنیم که این حوادث اتفاق نیفتاد. هیچ کس…
نمیشود که با یک تسلیت به خانوادهیشان همه چیز را فراموش کنیم! باید برویم کنار این خانوادهها باشیم. به آنها کمک کنیم. این هم وظیفه دولت و مسئولین است. نمیشود همش ما فکر جاهای دیگر بود. چطوری در این مدت همه مسئولین ما وقتی صحبت میکنند فکر مثلا مسلمانان غزه هستند و لبنان. یا عراق و کشورهای دیگر. اول باید به فکر مملکت خودمان باشیم. به فکر مردم خودمان باشیم. من از قدیم شنیدم یک ضربالمثلی را که میگویند چراغی که به خانه روا است به مسجد حرام است.
ما باید اول و آخر مردم خودمان را دریابیم. امکانات رفاهی، امنیت اقتصادی، امنیت شغلی و خیلی امنیتها است که من می توانم پشت سر هم بگویم این ها را برای مردم خودمان فراهم کنیم که این اتفاقات (اشاره به حادثه معدن طبس) نیفتد.
این همه زن و بچه سرپرستشان را از دست ندهند. مادرهایی که پسرشان را از دست دادند. مگر میشود یک پسر ۱۷ ساله که تازه اول شروع زندگی و جوانیش است بیاید در معدن این طور جان بدهد. خیلی دردناک است. این را باید مسئولین ما بفهمند. همش شعار نیست. باید یک کار عملی هم بکنیم تا مردم امیدوار بشوند به آینده این مملکت.
اینطوری نمیشود که هر کسی میآید فقط حرف میزند و شعار میدهد. پس مردم کجای این قضیه قرار گرفتهاند!؟ باید به مردم ما بیشتر از این برسند. مشکلاتشان را درک کنند. این همه گرانی متاسفانه کمر خیلی ها را شکانده. این اتفاقات برای این مملکت نباید بیفتد. ما جزو ثروتمندترین کشورهای دنیا از لحاظ منابع طبیعی و معدنی هستیم، اما متاسفانه مشکلات اقتصادی مردم بیداد میکند.
ما باید همه چی را در نظر بگیریم و مطمئنا اولین چیز و آخر چیز مردم ما هستند. رفاه شان، امنیت شان، همه چیزشان. این باید در نظر گرفته شود. متاسفانه ما این مسایل را فراموش کردیم. اصلا مردم خودمان را فراموش کردیم. شما نگاه کنید اصلا آدم ها می ترسند، بیرون گردنبندی داشته باشد، موبایلی داشته باشد و فلان… عین آب خوردن متاسفانه مورد سرقت قرار میگیرند. بعد نیروی انتظامی ما گاهی درگیر یکسری مسایل دیگر است. این مسایل به راحتی فراموش میشود. خفتگیری میکنند، نمی دانم موبایل دزدی میکنند، گردنبند میدزدند. ساعت میدزدند. ببخشید عین آب خوردن قمه میکشند. حتی بعضی هایشان اسلحه دارند. این ها را باید درست بکنیم.مهمترین چیز امنیت است. امنیت را بیاورید همه چیز از تمامی لحاظ حل میشود.
یک سوالی پرسیدید راجعبه سفرم به یاسوج. از طریق یکی از دوستان خانوادگیام این فیلم را برای من فرستادند (فیلم مربوط به علاقه یک جوان معلول برای دیدن علی دایی) خانم حسینی و آقای اسکندری که از دوستان خیلی خوب من هستند. در کار خیر همیشه شرکت می کنند و اینجا از آنها تشکر می کنم که همیشه کنار ما هستند.
چون خود خانم حسینی یاسوجی است. اولین بار خود ایشان این فیلم را فرستادند. ما هم مسافر بودیم و ایران نبودیم. دیگر با خانمم قرار گذاشتیم هر موقع برگشتیم اولین فرصت بریم آنجا (یاسوج)… یک وظیفه انسانی بود.
وقتی آدم چنین جاهایی (محل نگهداری معلولین) را میبیند با وجود چنین کشور ثروتمندی غمش هزاران برابر میشود. گفتم اول و آخر به مردم خودمان را برسیم. کاری ندارد حرف مردم را بشنویم بیاییم بهشون خدمت کنیم. اگر خدمت کنیم مردم چه چیز دیگری میخواهند!؟ موقعی که میبیند مسئولش خادم است. موقعی که ببیند مثلا رییس جمهورش دارد برایشان سعی و تلاش میکند تا اوضاع را بهتر بکند. تمام مسئولین باید از خودگذشتگی بکنند و بیایند به درد مردم برسند. اگر این کارها صورت بگیرد مگر کسی اعتراض می کند؟ کسی اصلا کاری به مسایل سیاسی دارد؟ ما باید اول و آخر مردم خودمان را راضی نگه داریم. وضعیت را بهتر کنیم که می توانیم بهتر کنیم.
آدم خیلی چیزها را می بیند حالش خراب میشود. یک کم شادی به این مملکتمان بدهیم. یک کم مردمان شاد باشند. مطمئنا مملکتی می تواند موفق باشد و پیشرفت بکند که مردمش شاد باشند. این شادی را باید مسئولین مان به مردم بدهند.
برگردیم به فوتبال،گفتید بازی های فوتبال را پیگیر هستید. پرسپولیس این فصل را با مربیگری گاریدو چگونه دیدید؟
به نظر من پرسپولیس روز به روز بهتر میشود. دارد فوتبال بازی میکند. من وقتی بازی پرسپولیس و الاهلی عربستان را دیدم اصلا چنین کیفیتی را از پرسپولیس انتظار نداشتم. یک بازی بینظیر کردند ولی متاسفانه در گل زدن ناموفق بودند ان شاءالله این مساله هم حل شود. مطمئنا پرسپولیس مثل سال های قبل میتواند جزو تیمهای مدعی باشد و قهرمان شود.
گاریدو و پرسپولیس در شروع یک مقدار ناامید کننده حاضر شدند اما به مرور بهتر شدند.
گفتم همیشه شما اول فصل را نگاه نکنید. ۳-۴ تا بازی باید انجام بدهند بعد نظر داد. به نظر من پرسپولیس روز به روز دارد بهتر می شود. گفتم اگر آن مساله خط حملهاش را بهتر کند پرسپولیس تیمی است که می تواند تمام تیمها را ببرد.
در سوی مقابل در تیم استقلال جواد نکونام این روزها زیر فشار انتقادات قرار گرفته. او در تیم ملی با شما هم بازی بوده است. می خواستیم نظر شما را در این ارتباط بدانیم. (این مصاحبه قبل از بازی دربی انجام شده است)
ما نباید وارد مسایل حاشیه ای شویم. یک مربی وقتی موفق است که در کمال آرامش بتواند کار کند. اگر آرامش داشته باشد همه به او کمک می کنند و میتواند موفق باشد. از آدم های دلسوز استفاده کند، از آدم های کاربلد استفاده کند. مطمئنا او میتواند موفق شود. در بازی با الغرافه استقلال خیلی خوب بازی کرد. نتیجه را گرفت و در بازی های آسیایی قدم اول را محکم برداشت. اما مردم ما از استقلال و پرسپولیس توقعات زیادی دارند.
کسی که سرمربی پرسپولیس و استقلال می شود باید خودش را تمام و کمال وقف باشگاه کند. تمام مشکلاتش را حل کند. نتایج خوب بگیرد. من آرزویم این است که پرسپولیس و استقلال همیشه موفق باشند چراکه موفقیت آنها دل مردم را شاد می کند. ۷۰-۸۰ درصد مردم ما یا پرسپولیسی هستند یا استقلالی. ما تراکتور و سپاهان را هم داریم که طرفداران خودشان را دارند اما پرسپولیس و استقلال از اول همین بودند. پیرو همان صحبتی که کردم یکی از چیزهایی که می تواند مردم ما را خوشحال کند،همین فوتبال و پرسپولیس و استقلال است.
ما باید حواسمان به این دو تا تیم باشد. چرا ما نباید زمین چمن مناسب داشته باشیم!؟ اصلا خندهدار است! مسئولین چه جوابی دارند که الان زمین چمن نداریم!؟ مگر میشود؟ شما نمیدانستی لیگ قهرمانان آسیا را پیش رو داری!؟ نمیدانستی لیگ شروع میشود!؟ اصلا اینا به نظر من مسخرهبازی است! اصلا آدم خجالت میکشد! یک جایی یکی در این مورد سوالی میپرسد. مگر می شود؟ چرا کسی جوابگو نیست!؟ آقا نتوانسته! بگذارش بیرون. متاسفانه همه چی شده ارتباطات…
این مدیر را از اینجا برمیدارند میگذارند جای دیگر. آقا اگر نالایق بوده و اگر نتوانسته کاری بکند چرا میگذارید جای دیگر. بگذارید کنار. آنهایی را بیاورید که دلسوز باشند. آنهایی را بیاورید که بتوانند خدمت کنند. آخر خنده دار نیست!؟ تیم ملی ما برود اصفهان بازی کند!؟ زمین اصفهان هم کیفیت خوبی نداشت. همه اینها ضربه میزند به خود تیم ملی و باشگاههای مان. چرا یک نفر را باز خواست نمیکنند که آقا چرا نتوانستی درست بکنی!؟ الان چند ماه مثلا این مسایل فساد فوتبال عنوان شده است!؟ چند ماه؟ خیلی وقت است. تا الان چه نتیجهای گرفتیم!؟ فقط اعلام کردند افراد مرتبط با وثیقه آزاد هستند. چرا پرونده هایی به این مهمی و حساسی را به طور ویژه رسیدگی نمیکنید!؟ شما یک گروه زبده قضایی بگذارید سریع حل و فصل کنند و درنهایت به مردم جواب بدهد.
یا مثلا قضیه ویلومتس چی شد؟ یکی به من بگوید! ما هنوز ماندیم! نمایندگان مجلس می خواستند تحقیق و تفحص کنند و انجام دادند، چه اتفاقی افتاد؟ خروجی اش چه بود؟ بیایید با مردم صادق باشید. بیایید با مردم صحبت کنید. بقران همین صحبت با مردم و همین روشن کردن این مسایل باعث می شود مردم یک مقدار آرامش خاطر پیدا کنند. اما متاسفانه خیلی فسادهای دیگر تو مسایل اقتصادی پیش میآید و هیچ کس جوابگو نیست. به مردم جواب نمیدهند. این روش نارضایتی مردم را به دنبال میآورد. اگر شما بیایی یک کاری بکنی که با مردم رواست باشی. بیایی مسایل را با مردم مطرح کنی خیلی خوب میشود. چه ایرادی دارد؟ این مملکت مال مردم خودمان است. مال ایرانیها است. این مملکت را باید آباد کنیم. همه به یک نحوی باید برای آبادانی این مملکت کمک کنیم.
علی آقا به قضیه ویلموتس اشاره کردید ما در اسفند ماه انتخابات فدراسیون فوتبال را پیش داریم. کسانی که در موضوع قرارداد ویلموتس نقش مستقیم داشتند الان در فدراسیون فوتبال همچنان مدیریت می کنند و به احتمال زیاد برای انتخابات پیش رو هم کاندید شوند یا کاندیدایی را معرفی کنند. یک موضوعی را همواره اهالی فوتبال در مورد خود شما مطرح می کنند که بنا کاریزما، تحصیلات و تجربه ای که دارید می توانید رییس فدراسیون فوتبال، وزیر ورزش یا حتی به دلیل وجهه بین المللی که دارید رییس afc شوید.
ببینید اکثر انتخابات فدراسیونهای ما از قبل برنامهریزی شده است. با روسای هیاتهای فوتبال از قبل صحبت میشود که به کی رای بدهند. اینطوری نمیشود رییس فدراسیون را انتخاب کرد. چون از قبل می روند می بندند و رایهایشان از قبل مشخص است. در حالی که روسای فدراسیونها براساس توانایش و کار کردی که داشتند باید انتخاب شوند. ما الان چند دوره است در جام جهانی از گروه خودمان بالا نرفتیم!؟ الان خیلی راحتتر شده که تیم ها به جام جهانی صعود کنند. الان ۴۸ تیم به جام جهانی میروند که ۸/۵ تیم از آسیا هستند. شما نگاه کنید آسانتر شده. ما باید یک برنامهریزی کنیم تا تیم ملی ما بتواند خیلی بهتر از قبل بازی کند.
امکاناتی که تیم ملی ما دارد. پاداشهایی که می دهند و شرایطی که قائلاند اصلا قابل مقایسه با زمان ما نیست. پرواز چارتر میگیرند و نمیدانم فلان می کنند… البته حقشان است باید از این بیشتر هم برسند. من همیشه گفتم حق شان است بیشتر از این ها هم باید بگیرند اما کسی را که بالاسر میگذاریم یا نفراتی که بالا سرشان می گذاریم نمی شود که دائما در رفت و آمد باشند. نتیجهای که مردم میخواهند نگرفتیم چرا؟ طرف را از این پست میگذاریم آن یکی پست. الان نیروی جوان میخواهد که بیاید کار کند. قبلی ها کارنامهشان مشخص است. اگر نمیتوانیم نتیجه بگیریم باید یک ریسک کنیم. بیاییم سیستم اداره کردن را عوض کنیم. افکاری که دیگر جواب نداده را عوض کنیم.
یعنی شما معتقدید برای ریاست فدراسیون فوتبال یک جوان، مجرب و… انتخاب شود؟
یکی که هم تحصیل کرده باشد، هم فوتبالی باشد. این فاکتورها خیلی مهم است. باید افکار نو، جایگزین افکار پوسیده شود. باید هم نیروها هم افکار عوض شوند تا ما بتوانیم استادیومهای خوب داشته باشیم. با زمینهای با کیفیت، تیمهای پایهمان قوی باشند تا بتوانیم به المپیک برویم. خندهدار بود نتوانستیم به المپیک برویم! یک نفر که نمیتواند تمام مربیان تیمهای پایه ملی را انتخاب کند.
باید یک گروه مجرب و کارشناس انتخاب کنیم.
شاید دو- سه سال اول سخت باشد اما مطمئن باشید نتیجه میگیریم. شما نگاه کنید ما در مملکتمان فقط مدرسه فوتبال داریم. در دنیا مدارس فوتبال نه آکادمی دارند. بچه میرود آنجا هم درسش را میخواند و با پدر و مادرش قرارداد هم میبندند. از کل دنیا استعدادیابی میشود. ما هم استعدایابی کنیم از کل ایران. بعد آکادمی فوتبال تشکیل بدهیم. بیایم در این زمینه سرمایهگذاری کنیم. بچهها بیاند هم درسشان را بخوانند هم با فوتبال روز دنیا آشنا شوند با فوتبال روز دنیا تمرین کنند. اینها باعث میشود که پیشرفت کنند. اما ما متاسفانه همش داریم درجا می زنیم. چند سال است تیمهای باشگاهی ما در آسیا دارند اوت میشوند؟ چرا ما نباید بنشینیم بازی یک تیم ایرانی را در فینال لیگ قهرمانان آسیا ببینیم؟ چرا نباید کیفیت لیگمان بهتر از این ها باشد. متاسفانه ما نه امکانات اولیه را فراهم میکنیم و نه آینده نگری میکنیم. ما متاسفانه در گذشته ماندیم. کسی موفق است که فکر آینده باشد و درحال زندگی کند. از گذشته باید درس بگیریم.
به شاخصهایی در مورد رییس بعدی فدراسیون فوتبال اشاره کردید،کسی را با این شاخصهها سراغ دارید؟ ما که فقط نام خود شما به ذهنمان تداعی شد.
نه، من اصلا و ابدا وارد این کارها نمیشوم. چیزی که با سیاست ربط پیدا کند من وارد نمیشوم.
با توجه به ۴۸ تیمی شدن جام جهانی حداقل مردم این بار انتظار دارند با صعود به جام جهانی از گروهمان در این رقابت ها صعود کنیم.
در مورد صعود از گروهمان در جام جهانی خیلی چیزها است که باید لحاظ شود. ان شاءالله به جام جهانی صعود میکنیم و بعد از آن از حالا باید به فکر باشیم که تیم ملیمان را قویتر کنیم.
در مورد حضور مهدی طارمی در تیم اینترمیلان ایتالیا و درخشش او که کشف شما بودید چه صحبتی دارید؟
تمام کسانی که توانستند به یک جایی برسند اول و آخر استعداد خودشان بوده است. سعی و تلاش شان بوده، پشت کارشان بوده است. ما فقط باعث شدیم به خاطر استعدادی که داشتند در این فوتبال چهره شوند. من وقتی می بینم بچه هایی که با هم کار کردیم خدا را شکر الان میتوانند در بهترین تیمهای دنیا بازی کنند احساس خوبی پیدا میکنم. باعث افتخار همه ما ایرانیها است که الان مهدی دارد در اینتر بازی میکند. ان شاءالله خیلی بهتر از اینها بتواند بدرخشد و یک راهی باشد که جوانان مان بتوانند ادامه دهند این راه باشند.
شما همزمان با مهدی طارمی، احمد نورالهی را در تیم پرسپولیس بازی دادید و به نوعی استعداد فوتبالی او را هم کشف کردید. بازیکنی که الان به دلیل مسایل انضباطی و اخلاقی با کادرفنی دیگر به تیم ملی دعوت نمی شود اگر تمایل دارید نظرتان را در این زمینه هم بفرماید.
نورالهی به نظر من جزو با اخلاقترین و بهترین بازیکنانی بود که با او کار کردم. الان را نمیدانم. مربی تیم ملی بهتر از من این چیزها را میداند و می فهمد. مشکلی نیست یک جلسه بگذارند تا مشکلات حل شود. به نظر من هر کسی بتواند به تیم ملی کمک کند و باعث شادی دل این مردم شود باید بیاید کار کند.
در پایان اگر حرفی مانده بفرمایید.
جا دارد فقط فوت هوادار ملوانی را به خانواده اش و اهالی فوتبال تسلیت عرض کنم.