به گزارش زیرنویس، روز یکشنبه ۱۱ شهریور ماه ۱۴۰۳جلسه شورای قیمت گذاری در وزارت جهاد کشاورزی تشکیل شد تا قیمت ۳۲ قلم محصول اساسی تعیین شود. بر اساس قانون شورای قیمت گذاری و اعلام سیاست های حمایتی تا پایان تیر ماه هر سال باید قیمت محصولات اساسی از جمله نرخ خرید تضمینی گندم تعیین می شد اما باتوجه به تغییرات اخیر در کشور و انتخابات زودهنگام و از سوی دیگر اختلاف نظرهای کارشناسی بین اعضای شورا، تعیین قیمت گندم و دیگر محصولات کشاورزی به تعویق افتاد.
طبق گفته وزیر جدید جهاد کشاورزی، باید جلسه بعدی تا کمتر از یکی دو روز آینده برگزار شود تا نرخ گندم تعیین شود.
با توجه به ترکیبی که دولت مشخص کرده است، نمایندگانی از دولت، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت اقتصاد، سازمان برنامه و بودجه، بنیاد ملی گندمکاران، نمایندگانی از تشکل ها و تولیدکنندگان در عضویت شورا و ناظرینی از مجلس شورای اسلامی در جلسه شورای قیمت گذاری حضور دارند.
چرا تعیین قیمت گندم به تعویق افتاد؟
در این خصوص علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران کشور در گفتگو با خبرنگار زیرنویس گفت: بحث های کارشناسی درخصوص قیمت محصولات اساسی در موسسه پژوهش های وزارت جهاد کشاورزی با حضور کارشناسان اعضای شورا تشکیل شد. بررسی های کارشناسی صورت گرفت و عددی به عنوان قیمت با توافق مشخص و صورتجلسه شد تا به صحن شورا ارائه شود. روز یکشنبه ۱۱ شهریور ماه توافقی درخصوص قیمت پیشنهادی که با نظر کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی، موسسه پژوهش ها، بنیاد ملی گندمکاران، نظام مهندسی و اتحادیه تعاون روستایی تعیین شده بود، در شورا صورت نگرفت.
ایمانی در پاسخ به اینکه نرخ پیشنهادی چه نرخی است؟ گفت: در کمیته های کارشناسی با اتفاق نظر به عدد ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان رسیدیم که در شورا بحث عدد ۲۳ هزار و ۵۰۰ تومان هم مطرح شد. طبق قانون، آنالیز و جمع بندی هزینه های تولید از طرف نماینده های استانی بنیاد ملی گندمکاران و سازمان های کشاورزی استان ها برای دفتر گندم وزارت جهاد کشاورزی ارسال می شود. نرخ تورم نیز یکی از اجزای قانون خرید تضمینی است و طبق آخرین گزارش بانک مرکزی، نرخ تورم ۳۵ درصد است و با این حساب قیمت گندم از ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان سال قبل به حدود ۲۳ هزار و ۶۰۰ تومان می رسد، که حتی اگر این قیمت هم مصوب شود، کشاورزان راضی هستند.
به گزارش زیرنویس، طبق گفته ایمانی، دولت زمان پرداخت کل مطالبات گندمکاران را تا پایان شهریور ماه اعلام کرده است. مطالبات گندمکاران تا روز شنبه ۱۰ شهریور ماه ۱۴۰۳ حدود ۹۴/۲ همت پرداخت شده است. کل گندم خریداری شده حدود ۱۱ میلیون و ۸۵۰ هزار تن به میزان حدود ۲۰۹ همت است. در روزهای اخیر ۲۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان با اذن رهبری از صندوق توسعه ملی پرداخت شده است و تقریبا پرداختی به ۱۲۱ همت رسیده است.
در حال حاضر دولت حدود ۸۸ همت به گندمکاران بدهکار است. این در حالی است که در مناطق سرد کشور از جمله کردستان، کرمانشاه، همدان، قزوین، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی هنوز برداشت گندم ادامه دارد و به مطالبات اضافه می شود.
بنابراین نه تنها دولت باید در پرداخت مطالبات گندمکاران که از ابتدای سال تا به امروز عقب افتاده، تسریع کند بلکه باید یکی دو روز آینده نرخ خرید تضمینی گندم را به صورت کاملا کارشناسی، منطقی و منصفانه تعیین و به کشاورزان اعلام کند زیرا باتوجه به نرخ تورم کشور و همچین افزایش قیمت کود که از سوی دولت انجام شده است، نباید انتظار داشت که کشاورزان به نرخ پایین تری راضی شوند و معیشتشان به خطر بیافتد.
طبق گفته بنیاد ملی گندمکاران، کود مناسب در اختیار کشاورز قرار نمی گیرد و در بازار وجود ندارد و اگر هم در بازار موجود باشد، بسیار گران است و هزینه های تولید کشاورز را به شدت افزایش می دهد. قیمت کود اوره در سال ۱۴۰۲ هر پاکت ۵۰ کیلویی ۱۵۳ هزار تومان بوده است و ابتدای سال ۱۴۰۳ به ۱۹۵ هزار تومان و مرداد ماه به ۳۹۵ هزار تومان رسیده است و به دنبال آن هزینه های دیگر کشاورزان بالا رفته است. پرسش اساسی این است که آیا این تغییرات را کشاورز باید در قیمت گذاری لحاظ کند یا نه؟