تعطیلات نورورزی وسط شهریور، دعوا به راه انداخت!

 در شهریور هستیم. ماهی که به توصیف برخی رسانه‌ها یک نوروزِ کوچک را در خود جای داده و با احتساب روزهای جمعه، مجموع روزهای کاری این ماه به عدد ۲۱ رسیده! در همین ارتباط کاربری به نام «کامران» به ارائه برخی آمار از مجموع تعطیلات تقویم ۱۴۰۳ پرداخته و نسبت به برخی انتقادات مبنی بر تعدد تعطیلات تقویمی واکنش نشان داده است.

تعطیلات نورورزی وسط شهریور، دعوا به راه انداخت!

این میزان از تعطیلات قابل دفاع است؟

این کاربر می‌نویسد: ایران با ۲۸ روز تعطیل رسمی غیرآخرهفته سومین کشور با بیشترین تعطیلی غیرآخرهفته در جهان است. اما منتقدانِ بالا بودن تعداد روزهای تعطیلی رسمی در ایران حقایقی را در این خصوص پنهان می‌کنند:

۱- ایران از معدود کشورهای با هفته کاری ۶ روزه است و همین یعنی اینکه روزهای کاری تقویمی ایران تقریباً ۵۲ روز بیشتر از اغلب کشورهای جهان با هفته‌کاری ۵ روزه است؛ یعنی با وجود تعطیلات غیرآخرهفته‌ی بالا، باز هم کارگران ایرانی حدود ۲۴ روز بیش از کارگران اغلب کشورهای جهان روز کاری دارند.

تعطیلات نورورزی وسط شهریور، دعوا به راه انداخت!

۲- با توجه به رسمیت دو تقویم در قانون اساسی ایران و مبنا بودن تقویم قمری در اکثر تعطیلات رسمی، امکان انطباق تعطیلات آخر هفته یا غیرآخرهفته‌ی شمسی بر تعطیلات قمری وجود دارد و تقریباً در هیچ سالی تمام ۲۸ روز تعطیلی بر روزهای کاری سالانه منطبق نمی‌شود.

۳- بخش خصوصی ایرانی در برابر تعیین سقف ۴۴ ساعت کار هفتگی و حداقل مزد به ابزارهای فقهی متوسل می‌شود اما در برابر تعطیلی ایدئولوژیک مبتنی بر همان ارزش‌ها موضع مخالف می‌گیرد.

۴- بخش‌هایی از اقتصاد هر کشور از جمله خدمات حوزه‌های هتلداری، گردشگری، تفریحات و سرگرمی، ورزش، کافه و رستوران‌ها، فعالیت‌های هنری و … در روزهای تعطیل امکان فعالیت بهتری دارند و لازمه‌ی رشد آن حوزه‌ها اتفاقاً افزایش تعطیلات و کاهش ساعت کاری عمومی است.

اما کاربران خیلی هم با نظر این کاربر موافق نیستند!

کاربری به نام عباس در پاسخ نوشته: نگاه متفاوت و جالبی بود اما جامع نیست. بسیاری از صنایع تعطیلی فعالیت ندارند، حال چه آن روز تعطیل باشد یا نباشد. این بدان معنی است که همان عملکرد معمول روزانه با ضرایب دستمزد تعطیل کاری لحاظ خواهد شد. البته خیلی وقت است که محاسبات بهره وری و قیمت رقابتی از اقتصاد ما رخت بر بسته.

ژوبین هم معتقد است: باید تعطیلی های قمری کم بشه و جایش شمسی باشه یا مثل آمریکا باید بگن مثلاً شنبه و یکشنبه بعد از پایان رمضان تعطیل هست ، چهارشنبه یا پنجشنبه هفته ای که روز قربان در آن هست تعطیل هست نه دقیقا خود اون روز. باید تعطیلی روز های خورشیدی بیشتر باشه.

یاسر اما نکته قابل تاملی را مطرح کرده: اگه که این همه زیاد کار می‌کنن تو ایران چرا پس پیشرفت نمی‌کنیم؟ فکر نمی‌کنین یکم در مورد اِفِکتیو بودن کارکردن هم بنویسین بد نیست! ساعت ۶-۱۰ صبح شده ساعت کاری؟ نصف سال اینجوری تعطیل، نصف سال بین‌التعطیل، نصف دیگش آلودگیه! واقع‌بین باشیم!

هادی از اقدام ناجوانمردانه برخی کارفرماها گلایه کرده: علاوه بر همه‌ی این نکات، ۱۰۰ ساعت اضافه‌کاری در ماه در بسیاری از شرکت‌ها به صورت اجباری در اومده. حتی برخی کارفرماها اضافه‌کاری بیش از این مقدار رو به صورت غیرقانونی و بدون در نظر گرفتن ضرایب تعطیل کاری و اضافه کاری اجباری به کارگران تحمیل میکنن.

تعطیلات نورورزی وسط شهریور، دعوا به راه انداخت!

سما از روش چینی‌ها استقبال می‌کند : اولا که پنج‌شنبه تقریبا نیمه‌تعطیله. دوما هتل و این چیزها، جیب پرپول می‌خواد. وضع مردم واقعا خرابه. وضع اقتصاد باید خوب بشه بعد به کاهش بپردازن همین الان کار پیش نمی‌ره… سوما کار مفید تو کشور چقدره!؟ هیچ نظارتی روش نیست. من درمورد کار به نظرم هر چی چین انجام میده درسته!

سالار نوشت: مشکل «راه رفتن» تعطیلات مناسبتی روی تقویم ایران هم مشکل خاص ایران هست. اکثرا در دنیا خیلی تعطیلات روی روزهای خاص هفته تنظیم شده مثلا اولین چهارشنبه ماه فلان که حرکت در هفته محدود بشه

کامیار از نروژ گفته: در نروژ که ما هستیم اضافه کاری روزهای شنبه و یکشنبه برای شاغلین غیر شیفت، دو برابر حساب می‌شه و روزهای هفته ۵۰ درصد بیشتر از حقوق اصلی. کسی هم بعد از ساعت کاری جواب تلفن نمیده.

رضا به سایر تعطیلات پنهان پرداخته: ایران ۴۴ ساعت کار تو هفته داره که میشه ۵.۵ روز نه ۶ روز، تعطیلات تابستانه برق‌محور، تعطیلات زمستانه آلودگی‌محور هم به این اضافه کنید. به علاوه تعطیلی‌ها تو ایران متناوبه هر سال و گاها تداخل‌هایی داره که انجام کار عمیق رو در حاشیه‌شون می‌کُشه. برای یه کشور این خیلی بده.

حوا هم از برخی شغل‌های بدون تعطیلی می‌گوید: کار سابق من اصلا تعطیلی نداشت، واسشون پنج‌شنبه و جمعه و تعطیلی رسمی و غیررسمی اصلا اهمیت نداشت، مریضی رو به مرگ هم داشتی باید میرفتی تا میدیدنت تا شاید اجازه میدادن برگردی خونه، مرخصی هم که غلط می‌کنی بخوای! کلا یدونه ۱۳ فروردین و یدونه عاشورا تاسوعا تعطیل بود.

و دانیال: بعضیا یه جوری گیر می‌دن به تعطیلات که انگار ما خیلی سبک زندگی یا تعادل کاری خوبی داریم، روز تعطیل که داریم کار می‌کنیم، کارفرما نمی‌فهمه نباید روز تعطیل پیام بده. حقوق پایینه. کارگرها که عملا تعطیلی ندارن، ۱۲ ساعت کار می‌کنند آخر هم هیچی.

برترین ها

+

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

advanced-floating-content-close-btn