راهنمای حرفه‌ای خرید، مراقبت و نگهداری از بامبو

راهنمای حرفه‌ای خرید، مراقبت و نگهداری از گیاه بامبو (همشهری انلاین)

«تابناک با تو» – گیاه بامبو را نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار داد بامبو از گیاهان سازگار با شرایط مختلف است، اما بهتر است برای حفظ شادابی آن شرایطش را مهیا کنید. 

بامبولاکی از گیاهانی است که این روز‌ها طرفداران زیادی را به علت سهولت پرورش و نگهداری آن پیدا کرده است. این گیاه به نام‌های دراسینای روبانی و گیاه نواری یا روبانی و یا خیزران خوش قدم، خوش یمن مشهور است.

لاکی بامبو به دلیل شباهتش به خیزران به این نام مشهور شده است، اما در واقع بامبو نیست و نام اصلی آن «دراسینا» و نام خانوادگی اش «ساندریانا» و از خانواده Liliacea می‌باشد که بومی کمرون بوده و در مناطق استوایی غرب آفریقا نیز می‌روید.

اگر مراقب از این گیاه به درستی انجام شود ممکن است ارتفاعش تا حدود یک متر نیز برسد و چندین سال عمرکند. شما ممکن است که گیاه بامبو را بعنوان یک هدیه دریافت کرده باشید، یا خودتان خریده باشید. می‌خواهیم در این مطلب دستورالعمل‌های اولیه برای نگه داشتن این گیاه در خانه را برای شما توضیح دهیم.

راهنمای خرید بامبو سالم

گیاهی را بخرید که ساقه و برگ‌های آن سالم و شاداب باشند و سبزینه آن کمرنگ نشده باشدو از خرید گیاهانی که سبزینه فاصله دو بند یا دو گره از ساقه گیاه از سبزی به سفیدی گراییده باشد، اجتناب کنید.
باید بدانید بوی بد گیاه دلیلی بر بیماری آن است بنابراین اگر بوی بدی از گیاه به مشام تان رسید، آن را نخرید.
گیاهی را که انتهای بریده شده ساقه آن داخل آب قهوه‌ای رنگ شده باشد، نخرید.
حتما گیاهی را خریداری کنید که ریشه داشته باشد و از خریدن گیاه بدون ریشه در فصل‌های پاییز و زمستان اجتناب کنید.

به انتهای بریده شده ساقه‌ای که در آب قرار می‌گیرد زمان تعویض آب و شست وشو ساقه ها، با دقت بنگرید و در صورتی که رنگ قهوه‌ای به خود گرفته بود، آن قسمت را به وسیله‌ای جسمی تیز به صورت مورب ببرید، زیرا رنگ قهوه‌ای نشانه مسدود شدن آوند‌های گیاه توسط املاح آب و مرگ گیاه است.

گیاه را هرگز در جایی که نور مستقیم خورشید بدان می‌تابد نگذارید بلکه در محلی روشن، نزدیک پنجره قرار دهید حتی می‌توانید این گیاه را در جایی که پنجره‌ای ندارد قرار دهید، به این شرط که هفته‌ای یک روز نور غیر مستقیم بگیرد.

چنانچه جوانه تنهایی سرساقه گیاه، یعنی بالای قسمت حلقوی گیاه از ده بند یا گره بلندتر شده است، باید پنج بند آن را بریده و برای تکثیر از آن استفاده کرد. چنانچه این پنج گره حذف نشوند، ممکن است قسمت حلقوی گیاه به تدریج باز و صاف و شق و رق گردیده و از زیبایی آن کاسته شود.

گیاه بامبو را در چه گلدانی باید قرار دهید؟

گیاه بامبو را در گلدانی که دهانه آن حدود ۵ سانتیمتر گشادتر از قطر مجموع ساقه‌ها باشد قرار دهید و گلدان را با آب بدون کلر پر کنید و با دانه‌های لیکا (پوکه صنعتی) اطراف ساقه‌ها را طوری بپوشانید تا در درون گلدان به صورت شکیل بایستد. شما می‌توانید از دانه‌های لیکا به عنوان سطح اتکا و حایل برای بالا و پایین نگه داشتن ساقه‌ها استفاده کنید.

دانه‌های لیکا به علت پخته شدن در دمای بالا، از هرنوع آفت و بیماری به دور هستند و رطوبت را به دلیل متخلل بودن در خود نگه می‌دارند و در صورت رفتن به مسافرت و فراموش نمودن آبیاری به خاطر داشتن خلل و فرج، آب را به اندازه کافی در خود ذخیر کرده و رطوبت لازم را به گیاه می‌رساند.

شرایط لازم برای نگهداری از گیاه بامبو

این یک گیاه خانگی است، آن را دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید. مطمئن شوید که سطح آب بالاتر از ریشه این گیاه قرار میگیرد (حداقل یک اینچ بالاتر از ریشه) ساده است که این دو قاعده را دنبال کنید و گیاهتان را به مدت زمان طولانی نگه دارید.

نور گیاه بامبو

گیاه بامبو میتواند با سطح متوسط نور غیر مستقیم به بهترین نحو رشد کند. مانند قرار دادن در کنار یک پنجره‌ای که نور میتابد. نور مستقیم برای گیاه بیش از حد قوی است و باعث میشود که رنگ برگ‌های آن، قهوه‌ای شود. گیاه بامبو را باید همیشه در خانه نگه دارید. نور مستقیم آفتاب برای این گیاه زیان آور است.

آب گیاه بامبو

پیشنهاد ما به شما این است که از آب معدنی یا آب تصفیه شده استفاده کنید. زیرا آب شیرین حاوی کلر است که باعث میشود که نوک برگ‌های گیاه قهوه‌ای شود. اگر تنها راه شما استفاده از آب شیر است، می‌توانید آن را در یک ظرفی به مدت ۲۴ ساعت نگه دارید و بعد به گیاه بدهید. برای جلوگیری از خشک شدن ریشه‌ها باید همیشه سطح آب حداقل یک سانت بالاتر از ریشه باشد.

گیاه را درون آب غوطه ور نکنید. استفاده از آب شور و آبی که کلسیم و منیزیم اضافی دارد، در روند رشد این گیاه اختلالاتی مانند ایجاد رنگ زرد و قهوه‌ای در لبه برگ‌ها به وجود می‌آورد.

آب را هر ۱۴ روز یک بار تغییر دهید تا از پوسیدگی ریشه‌ها جلوگیری شود. در پاسخ به سوال شما کاربران نمناکی برای جلوگیری از بو گرفتن آب، حداقل ماهی یک بار آن را تعویض کنید و دانه‌های لیکا و ساقه گیاه را هنگام تعویض آب گلدان با آب و کف صابون بدون اسانس، بشویید.

این کار را در محیطی سربسته، که هوا در آن جریان نداشته باشد، انجام دهید، زیرا ریشه‌ها نباید در معرض هوای آزاد قرار گیرند.

راهنمای حرفه‌ای خرید، مراقبت و نگهداری از گیاه بامبو (همشهری انلاین)

درجه حرارت گیاه بامبو

این گیاه برای رشد به دمای بین ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتیگراد نیاز دارد و این گیاه دمای متغیر را نیز تحمل می‌کند.

خاک مناسب گیاه بامبو

بهترین خاک برای کاشت این گیاه نسبت مساوی از خاک برگ مرغوب یا پیت موس، خاک باغچه، دانه‌های ریز لیکا یا پرلیت، و مقداری پودر قارچ کش ترکیب شده باشد تا زهکشی به خوبی انجام گیرد و از گزند قارچ گرفتگی نیز در امان بماند. به شرط آنکه ترکیب خاک مناسب و دارای مواد مغذی کافی باشد گیاه کاشته شده در درون خاک نیازی به کود ندارد.

تغذیه گیاه بامبو

فقط از مواد غذایی یا کود‌های گیاهی استفاده کنید و از کود‌های ارگانیک یا کود مخصوص این گیاه تنها زمانی استفاده کنید که گیاه تازه آغاز به زرد شدن کرده باشد، زیرا کود‌های ترکیبی حاوی مقدار زیادی نمک و فسفر هستند که سبب سوختن برگ‌ها خواهند شد.

باید بدانید زیان کود زیاد بیش از کود ندادن است. بامبو نیازی به مواد مغذی و کود ندارد. میتواند سال‌ها با آب تمیز زنده بماند. برخی غذا‌های سوپر سبز برای گیاه بامبو ساخته شده است.

اگر ساقه گیاه بامبو زرد شود، چه باید کرد؟

اگر ساقه گیاه بیش از حد به زردی گرایید، نشانه آن است که به گیاه بیش از اندازه کود داده اید. در اولین فرصت باید آب گیاه را عوض کنید و یا اگر از تکه‌ای سنگ برای نگه داشتن بامبو‌ها استفاده میکنید، فورا آنها را بردارید.

ظرف گیاه را با صابون ملایم بشویید و اجازه دهید که خشک شود و سپس گیاهان را داخل ظرف بگذارید و آب را اضافه کنید، هم چنان از سنگ‌ها استفاده نکنید، زیرا که ممکن است حاوی مواد شیمیایی باشند که بر روی گیاهان تاثیر میگذارد.

فقط هنگامی که مطمئن شدید سنگ‌ها عاری از هرگونه مواد شیمیایی می‌باشند و کاملا تمیز هستند، از آنها برای نگه داشتن گیاه استفاده کنید. (میتوانید آنها را با یک صابون ملایم شستشو دهید)

چگونه از قهوه‌ای شدن نوک برگ‌های گیاه بامبو جلوگیری کنیم؟

قهوه‌ای شدن نوک برگ‌ها دلایل گوناگونی دارد، اما مهمترین دلیل آن کمبود رطوبت محیط زیست گیاه است که سبب سوختن نوک برگ‌ها می‌شود. وجود فلوراید در آب سبب تولید فیتوتوکسی و کشته شدن سلول‌های گیاه می‌گردد.

یعنی انباشته شدن فلوراید در نوک برگ‌های دراسینا‌ها سلول‌های گیاه را به تدریج می‌کشد. این فرایند به صورت رنگ قهوه‌ای تیره که چیزی شبیه به سوختگی می‌باشد در نوک برگ‌ها نمایان می‌گردد.

اگر گیاه را در آبی بدون فلوراید منتقل کنید، باز هم ممکن است این رنگ در نوک برگ‌ها ایجاد گردد، زیرا فلوراید از قبل درون سلول‌های گیاه وجود داشته است، اما این نقص بعد از گذشت مدتی در برگ‌های جدید برطرف می‌شود.

اگر ساقه گیاه بامبو خشک یا پژمرده شد چه باید کرد؟

در این شرایط گیاه آب کمتری دریافت کرده است. ریشه جایی است که گیاه آب خود را از آن دریافت میکنند. گیاهانی که دارای ریشه‌های بیشتری هستند آب بیشتری نیز نیاز دارند. اطمینان حاصل کنید که حداقل یک سانت آب همیشه بالاتر از ریشه وجود داشته باشد.

-اگر گیاه بامبو تحت فشار کم آبی قرار نگیرد ممکن است که بهبود یابد و پژمردگی آن از بین برود.

-گیاه بامبو را در نزدیکی بخاری گرم یا جای خیلی سرد نگه ندارید.
-اجازه ندهید که گرد و غبار بر روی برگ‌ها بنشیند، زیرا منافذ آن نیاز به تنفس دارند.
-به طور منظم با یک قلم مو نسبتا مرطوب یا اسپری کردن با آب تمیز کنید.
-بامبو در هر جایی (دمای بین ۶۵ تا ۹۵ درجه فارنهایت) مانند خانه یا دفتر کار به راحتی رشد می‌کند.
-اگر میخواهید به گیاهتان کود تغذیه کنید، هر ۳ الی ۴ هفته یکبار از کود مایع گیاهی استفاده کنید.
-گیاه بامبو باید سبز باشد، اما اگر هر قسمتی از آن زرد شد، این نشان میده که گیاه بیمار است و باید آن قسمت را کاملا از بین ببرید تا به جا‌های دیگر منتقل نشود.
-اگر ظرف و جای ریشه‌ها بیش از حد تنگ باشد، آن را به یک ظرف بزرگتر انتقال دهید.
-برای آبیاری این گیاه از آب سرد استفاده نکنید، از آبی استفاده کنید که دمای اتاق باشد.
-فراموش نکنید که هر دو هفته آب را تغییر دهید، زیرا آب‌های قدیمی شرایط مختلفی را برای باکتری‌ها و قارچ‌ها ایجاد میکند.
-اگر میخواهید که گیاه را در خاک نگه دارید، مطمئن شوید که خاک هیچ وقت خشک نشود و فراموش نکنید که هر دو یا سه روز برگ‌ها را تمیز کنید.

روش تکثیر گیاه بامبو

بهترین فصل برای تکثیر این گیاه بهار یا تابستان و دمای مناسب نیز حدود ۲۰ درجه سانتیگراد است. از روش قلمه زنی ساقه‌ای می‌توان برای تکثیر این گیاه استفاده کرد. به این طریق که با وسیله تیزی از زیر بند گیاه (برآمدگی روی ساقه) یک قلمه را به اندازه دلخواه (که حداقل سه بند یا گره ترجیحاً ۵ بند روی قلمه باشد) ببرید.

سپس محل بریدگی را با پودر زغال یا خاکستر سیگار در ساقه اصلی بپوشانید تا شیره گیاه بیرون نیاید. قلمه‌های این گیاه را در آب خالص یا لیکا قرار دهید تا ریشه دار شوند.

منبع: همشهری آنلاین

+

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

advanced-floating-content-close-btn