اسرار نوشت: این روزها تمام ارگانهای کشور به دنبال راهی برای افزایش جمعیت کشور و تشویق زوجهای جوان به فرزندآوری هستند اما این در حالی است که رئیس انجمن زنان و زایمان ایران میگوید که تعدادی از متخصصان زنان حاضر به فعالیت در بیمارستانهای دولتی نیستند.مدتی است که زایمان در بیمارستانهای دولتی تبدیل به تجربهای ناخوشایند برای زنان زائو و گروه زایمان شده است.علت کاهش علاقه مادران باردار برای مراجعه به بیمارستانهای دولتی و رغبت پایین متخصصان زنان از فعالیت در این بیمارستانها چیست؟ چرا متخصصان زنان مایل به خدمت رسانی به مادران باردار در بیمارستانهای دولتی نیستند؟
سودابه کاظمی رئیس انجمن علمی متخصصان زنان و زایمان ایران در خصوص اهمیت جایگاه متخصصان زنان در جامعه و قانون جوانی جمعیت میگوید: بیشترین افرادی که میتوانند در بحث جوانی جمعیت تأثیرگذار باشند، متخصصین زنان وزایمان هستند؛ زیرا به طور مستقیم با زوجها و خانوادهها در ارتباط بوده و به نوعی معتمد خانوادهها هستند. اما متاسفانه متخصص زنان در هیچ کجای سیاستگذاریهای جمعیتی جایگاهی ندارد. در حالی که زنان و زایمان تنها رشتهای است که از بعد از انقلاب تک جنسیتی اداره شده و بسیار سنگین، پراسترس و پر از موارد اورژانسی است؛ اما مورد حمایت جدی از طرف سیستم قرار نمیگیرد.
وی در خصوص مشکلات حال حاضر متخصصان زنان و زایمان کشور میگوید: متأسفانه چند سالی است که متخصصان زنان و زایمان مورد هجمه و فشار هستند و نمیدانیم که این فشارها از سمت چه گروههایی هدایت میشود. به عنوان مثال ادبیات به کاررفته در غالب نامههای بالادستی نامناسب و همراه با توبیخ است. همچنین در متن قانون جوانی جمعیت و قانون غربالگری هم ارعاب در خصوص متخصص زنان دیده میشود.
کاظمی در ادامه میگوید: تا به امروز متخصصان زنان به ندرت مورد تشویق قرار گرفتهاند، در حالی که یکی از عوامل اصلی کاهش آمار مرگ و میر مادران که یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی ایران است، پزشکان متخصص زنان هستند.از طرف دیگر متخصص زنان به عنوان مدیر و مسؤول اصلی گروه زایمان در تمام زایمانهای سراسر کشور حتی زایمانهای طبیعی حضور دارد. پزشک زنان تا ۴۲ روز بعد از زایمان مسؤول مادر باردار و زایمان است.
وی ادامه داد:در واقع در هر زایمان طبیعی که انجام میشود؛ متخصص زنان مسؤول زائو بوده و باید مراحل زایمان را به گونهای مدیریت و هدایت کند تا بیمار زایمان طبیعی انجام داده و سزارین نشود.اما معمولاً این نقش مهم در موارد تشویقها در نظر گرفته نمیشود و در اکثر موارد فقط بدنه کارشناسانی که جزو تیم زایمانی تحت نظارت متخصص زنان هستند، مورد تشویق قرار میگیرند.البته که تشویق پرسنل درجای خود اقدام بسیار درست و ارزشمندی است؛ اما اگر عاقبت همین زائو به سزارین ختم شود، متخصص زنان مورد تنبیه و توبیخ قرار میگیرد.