به گزارش زیرنویس، تابستون که میشه، آدم نمیدونه خوشحال باشه یا ناراحت. از یه طرف شروع تعطیلات و سفر و دورهمیها، از یه طرف گرمای طاقتفرسا! اما میدونی جذابترین بخشش چیه؟ خوراکیهای خوشمزه و مخصوص تابستونی که برای رسیدن بهشون، ۹ ماه از سال صبر کردیم. الان وقتشه که پاداش این صبرمون رو بگیریم. یکی از خوشمزهترین و جذابترین خوراکیهای تابستونی، انبهست. میوه لاکچریای که وقتی تابستون میشه، بار سفر میبنده و از هند میاد ایران تا دل ما رو شاد کنه.
راستش انبه یکی از بسازترین میوههای تابستونیه. نوشیدنی، بستنی، دسر، کیک، فرنی، ترشی، مربا و … اصلا از هر انگشتش هزار تا هنر میباره. بالاخره لقب “پادشاه میوهها” رو به هر میوهای نمیدن که، باید یکم هنر داشته باشه. امروز میخوایم درباره روز جهانی انبه ، میوهای برای همهی سلیقهها، صحبت کنیم. این روز رو که ۲۲ جولای بود باید به همه تبریک بگم. چون انبه بلده چجوری دل همه رو به دست بیاره!
سر و کلهی انبه از کجا پیدا شد؟
نصف اتفاقات تاریخ و جهان هستی، در نتیجهی سفر کردن رخ داده. اصلا این سفر بر هر دردی دواست. شما میخوای تفریح کنی، میری سفر. میخوای جنس وارد یا صادر کنی، جنسا میرن سفر. مثلا همین انبه، از هزاران سال قبل تو شبه جزیره هند پرورش داده میشده. مدتها میگذره تا قرن چهارم و پنجم قبل از میلاد که تصمیم میگیرن این نعمت خدا رو در اختیار بقیه هم قرار بدن. اینجوری میشه که انبه اولین سفر خودش رو از شبه جزیره هند به آسیای شرقی شروع میکنه. ماجراجویی انبه به همین جا ختم نمیشه و به دنیاگردی تبدیل میشه. تا جایی که امروز انبه تو اکثر کشورهای گرمسیری پرورش پیدا میکنه و به نقاط دیگه صادر میشه. محبوبیت انبه به حدی زیاد میشه که تصمیم میگیرن روزی رو برای ستایش این میوه خوشمزه درنظر بگیرن. به این ترتیب تاریخ ۲۲ ژوئن رو به عنوان روز جهانی انبه تعیین کردن.
سفر انبه در ایران
انبه اولین بار از کشورهای هند و پاکستان به استان سیستان و بلوچستان سفر کرد. تا مدتها مردم ایران از انبههای وارداتی استفاده میکردن. اما از اونجایی که ایرانیها نبوغ خودشون رو تو هر زمینهای به کار میبرن، با خودشون گفتن وقت استقلاله. با بررسی آب و هوا و خاک مناسب برای پرورش انبه، استانهای جنوبی ایران مثل هرمزگان و سیستان و بلوچستان رو انتخاب کردن . سفربازی انبه در ایران، از همین نقطه شروع شد. بعد از اینکه به خوبی در سیستان و بلوچستان و هرمزگان جا افتاد، رفت سراغ مناطق بعدی. این روزها انبه در سواحل دریای عمان، مناطق راسک، سرباز، قصرقند، نیکشهر، دشتیاری و چابهار کشت میشه. اما همچنان بیشترین میزان زراعت انبه در ایران مربوط به استان هرمزگانه. شهرستانهای میناب، رودان، بندرعباس و جاسک، از مناطق اصلی پرورش انبه هستن. گفته میشه به طور کلی حدود ۱۴۵۰ هکتار سطح کشت انبه ایران مربوط به استان هرمزگانه.
شما سفر برو، انبه رو هم دزیرنویسرش ادامه بده
خداروشکر انبه تو فصل خوبی مهمون ماست. تابستون، گرما، سفر، استخر، دریا، جنگل. شاید با خودت بگی اینا چه ربطی به انبه داره؟! اگه میخوای به جواب سوالت برسی، همراهم باش تا بهت بگم که انبه چجوری میتونه لحظاتت رو خوشمزهتر کنه! تابستون فصل سفره. میخوام با خودم ببرمت به نقاط مختلف ایران تا ببینی چجوری میتونی انبه رو در کنار سفر ادامه بدی.
آلاسکای خنک و خوشمزه انبه وسط میدون شهرداری رشت
شمال ایران از پایههای ثابت سفر ما ایرانیهاست. اونم تو تابستون که از رفتن به جنگل، کوه و دریا نمیشه گذشت. حالا کجای شمال بریم؟ من بهت گیلان و رشت رو پیشنهاد میکنم. حالا چرا رشت؟ فکر کن تو ظهر تابستون، وسط میدون شهرداری رشت داری آلاسکای انبه نوش جان میکنی و از خنکی لذت میبری. یهو نم بارون رو روی صورتت حس میکنی. تبریک میگم! شما یه روز کاملا عادی رو تو رشت تجربه کردی. هر چی باشه، شهر بارانه دیگه.
کدوم نقطه از ایرانه که هم بشه تفریح کرد هم خنک شد، در حالی که دمای هوا به ۴۰ درجه میرسه؟ آفرین! کیش و قشم. تفریحات آبی متنوع و هیجانانگیزی که تو این جزیرهها هست، یکی از دلایل محبویت این مقاصد برای سفر تابستونیه. حالا فکر کن بعد از کلی تفریح و هیجان، در حالیکه داری کنار اسکله قدم میزنی، جای خالی یه لیوان نوشیدنی خنک و خوشمزه رو تو دستات حس میکنی. یه نوشیدنی که هم شیرین باشه، هم عطشت رو رفع کنه. خب این دیگه مشخصه، موهیتو باشه، انبه هم باشه، دیگه حرفی نمیمونه. ترکیب شیرینی و ترشی فوقالعاده و خنکی این نوشیدنی، روزت رو میسازه.
ترشی انبه کنار هواری تو اهواز میچسبه
انبه از بدو تولد سعی کرده همیشه برای جامعه مفید باشه. مثلا از انبه نارس میشه برای تهیه ترشی استفاده کرد. فکر کن رفتی اهواز و تو یکی از اقامتگاههای بومگردی این شهر ساکن شدی. رفتی گشت و گذار و اطراف رو دیدی. ظهر شده و گرسنهای. بدو بدو خودت رو میرسونی به اقامتگاه تا ببینی چیزی برای خوردن پیدا میکنی یا نه که بوی هواری از دور به مشامت میخوره. میرسی داخل اقامتگاه و میبینی که بله! یه پرس هواری خوشمزه اهوازی منتظرته. همچین که مشغول خوردن میشی، یهو صاحب اقامتگاه با یه پیاله ترشی تند و خوشمزه انبه از راه میرسه. و اینجاست که نمیدونی جواب کدوم کار خیرت رو داری میبینی!
بریم اردبیل و صبحانه رو سرعین نوش جان کنیم
شاید تو از اون دسته افرادی باشی که ترجیح میدی تابستون به یه منطقه خنک سفر کنی. پس اردبیل و سرعین باید یکی از گزینههای پیش روت باشه. آدم وقتی وارد سرعین میشه، اول استرس میگیره. چه غذایی بخورم؟ به کدوم بازار سنتی سر بزنم؟ یا مهمتر از همه کدوم آبگرم و استخر رو برای ریلکس کردن انتخاب کنم؟ وسط همهی این نگرانیها هستی که یادت میاد اول باید صبحانه بخوری. بساط صبحانه رو تو اقامتگاه یا سوئیتی که اجاره کردین پهن میکنین. سر سفره کرهی محلی، عسل اعلای اردبیل، پنیر گوسفندی و چای تازه هست. همه چیز عادی و خوشمزهست تا جایی که مامان شیشه مربای انبه رو رو میکنه! اینجاست که دیگه اشک از چشمات جاری میشه و یک بار دیگه این میوه عزیز رو ستایش میکنی.
لاکچریبازی با انبه تو تهران
تهران از اون شهراییه که هیچ غذای مخصوصی نداره. چجوری بگم، مثل کلمپلوی شیرازی یا مرغ ترش گیلانی. تو تهران انواع رستورانها، فست فودها و … هست که هر غذایی رو میتونی پیدا کنی. واسه همین غذاهای ملل هم به وفور پیدا میشه. تو منوی رستورانها اگه دقت کنی، بخش سالادها خیلی داره متنوعتر و محبوبتر از قبل میشه. چون الان همه تقریبا رژیم دارن مگر اینکه خلافش ثابت بشه! بالاخره عذاب وجدان خوردن بستنی و کیک شکلاتی تو روز رو میشه با یه بشقاب سالادِ آخر شب جمع کرد! یکی از انواع سالادها که خیلی هم خوشمزه هستن، ترکیب میوه و سبزیجات مختلفه. سالاد انبه یکی از آیتمها لاکچری سالادها محسوب میشه که خیلی هم خوشمزهست. امتحان کردن این سالاد رو از دست نده.
سس انبه رو فقط باید با فلافل آبادان خورد
اصلا آبادانه و فلافلش! وقتی سفر میری به آبادان، دو تا اصل رو فراموش نکن: یکی عینک ریبن، یکی فلافل آبادان! فلافل یکی از غذاهای خیابانی و لذیذ عربیه که از سالها قبل به ایران هم رسیده. دیگه فقط یه غذای خارجی نیست و خیلی وقته که جاش رو تو سفره ایرانیها باز کرده. ولی فلافل تو آبادان یه چیز دیگهست! ادویههای مخصوص و عضقی که آبادانیا چاشنی کارشون میکنن، باعث محبوبیتشون شده. تنوع سسهایی که کنار فلافل سرو میشه هم کم نیست. یکی از این سسها، سس تند و خوشمزهی انبهست. اصلا شما بعد از نوش جان کردن فلافل با سس انبه، دیگه اون آدم سابق نمیشی! هم به خاطر طعم به یاد موندنی و هم تندی بیش از حد که البته لذیذه.
انبهی تازه و شیرین رو تو چابهار نوش جان کن
چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایرانه که مثل نگینی تو جنوب شرقی ایران میدرخشه. جاذبههای دیدنی این بندر در کنار امکانات تجاری آبی اون، اهمیت این بندر رو دو چندان کرده. ورود انبه به ایران برای اولین بار از طریق همین بندر زیبا اتفاق افتاد. و امروز یکی از تولیدکنندههای این میوه خوشمزه و شیرینه. تصور کن بعد از گشت و گذار تو ساحل و بازار سنتی، میخوای خستگی در کنی. یهو چشمت به انبههای زرد و براق میفته و دو سه تایی میخری. یه گوشهی دنج مثلا زیر سایهی درخت مکرزن میشینی و انبههای تازه و شیرین رو نوش جان میکنی. شایدم بخوای برای خوردن انبه از روش هندیها استفاده کنی. انبه رو کمی فشار بدی تا پالپهاش فشرده بشه و بعد با سوراخ کردن گوشهای از انبه، نوش جان کنی. خلاصه که انبهی تازه و اعلا رو فقط میتونی تو چابهار پیدا کنی.
سخن آخر
یه نگاه کلی به زندگی انبه انداختیم. با هم دیدیم که این موجود خوشمزه، تو هر شهری یه گوشه کار رو گرفته و منتظر ماست. شاید برات جالب باشه که بدونی انبه تنها میوهایه که از تمام قسمتهاش استفاده میشه و دورریز نداره. به همین خاطر باعث به وجود اومدن مشاغل زیادی هم شده. از تولید ترشی، شوری، شربیت، لواشک و … گرفته تا طعمدهنده، رنگدهنده و حتی عطر! از چوب درخت انبه برای ساخت وسایل چوبی و از مغز هسته انبه برای تهیه صابون استفاده میشه. پوست درختش در چرمسازی کاربرد داره. و حتی به خاطر خواص مختلف انبه، در صنعت دارویی هم کاربرد داره. خلاصه که انبه رو دریابید!