به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، حساس بودن به شرایط سیاسی منطقه و حتی جهان، نهتنها مختص به ایران نبوده بلکه تمامی کشورها درگیر آن هستند. هر چه کشوری بیشتر به تنشها از نظر جغرافیایی و از نظر ایدئولوژی نزدیکتر باشد، بیشتر تحت تاثیر اتفاقات قرار خواهد گرفت.
ایران به عنوان یک کشور واقع در منطقه پر فراز و نشیب خاورمیانه، همواره از هر چالشی در گوشه و کنار جهان تاثیر میپذیرد و طی چند سال اخیر با نزدیکتر شدن جنگها به محدودههای مربوط به ایران، این تاثیرپذیری بیشتر شد. حال با ورود تقریبا مستقیم ایران به جنگ با اسرائیل، نگرانیها از بابت تشدید بحرانهای اقتصادی در ایران قوت گرفت.
پیشتر پیشبینی میشد شیب کاهش ارزش واحد پول ملی که در زمان تهدیدهای اسرائیل علیه ایران تند بود، پس از حمله افزایش یابد؛ اما پس از حمله هوایی رژیم صهیونیستی، در کمال ناباوری نرخ ارز کاهش یافت و شاهد بهبود ارزشهای مواردی همچون بازار بورس بودیم. بورس روز پس از حمله، کاملا سبز بود و دلاری که یک قدم تا ۷۰ هزار تومان فاصله داشت، تا نزدیک ۶۰ هزار تومان کاهش یافت. این اتفاق به نوبه خود، توجه کارشناسان اقتصادی و حتی مردم عادی را به خود جلب کرد.
آمریکا هم یک طرف جنگ است
طاهره شریفی، کارشناس اقتصادی درباره وضعیت بازار ارز گفت: طی چند روز اخیر بازار ارز بیشترین شدت نوسانات را تجربه کرد و این فراز و فرودها شامل رشد ناگهانی قیمت دلار در یک روز و در روز بعد کاهش چشمگیر آن بود. جالب توجهترین این تغییرات هم مربوط به روز پس از تایید حمله هوایی رژیم صهیونیستی به ایران است؛ در زمانی که مردم تصور میکردند به دلیل این اتفاق، باید شاهد ریزش شدید بازار بورس و حتی ارزش واحد پول ملی باشند؛ اما در کمال تعجب این اتفاق رخ نداد و چند مورد را دلیل آن میتوان معرفی کرد.
وی تصریح کرد: بخشی از مابهالتفاوت قیمت دلار مربوط به ارزش واحد پولی ماست و بخشی دیگر به ارزش این ارز باز میگردد. روز پس از حمله به ایران، دلار و سایر ارزهای جهان بنا به دلایل مختلف با کاهش نه چندان زیاد، اما محسوس قیمت مواجه شدند. از این رو یکی از دلایل مهم کاهش نرخ دلار نسبت به ریال ایران را باید این مسئله جهانی دانست.
به گفته شریفی، نباید فراموش کرد تنشی که کشورهای اروپایی و آمریکا را هم درگیر کند، به صورت مستقیم بر ارزش واحد پولی آنها اثر خواهد داشت. با فروکش کردن نسبی چالشها هم قیمت دلار و یورو در روزهای بعد به شرایط عادی خود برگشت و در بازارهای ارزی ایران هم افزایش قیمت ارز را مشاهده کردیم.
این کارشناس و تحلیلگر اقتصادی با تاکید بر تجربه های گذشته بازار ارز، گفت: همواره این موضوع مطرح است که بخش بزرگی از تنش ها، نوسانات ، کمبود عرضه و یا افزایش بیش از انتظار عرضه ارز به بازار همه از سیاست ها و برنامه ریزی های هدفمند از سوی دولت ها نشأت میگیرد. بازارهای مالی ایران، بازارهایی با گرایش های مختلف اقتصادی نیست بلکه با محورهای هدفمند شده از سوی عده ای سیاست گذار در این بازار است.
شریفی گفت: نباید حضور و مداخله دولت در تنظیم یک شبه بازار ارز پس از تجاوز رژیم صهیونیستی به آسمان کشورمان را نادیده گرفت. البته این موضوع جای تأمل دارد چرا که نشان از اقتدار دولت هاست و این به معنای توان بالای دولت در تنظیم بازارهای مالی به ویژه بازار ارز است که در زمان های مختلف دلیلی بر اعمال چنین سیاست هایی را نمی بیند!
اقتصاد ایران به گرانی عادت کرده
پس از کاهش چشمگیر قیمت دلار در یک روز، در روز بعد روند به روال سابق گران شدن بازگشت. انگار اقتصاد ایران به گرانی عادت کرده و هر ارزانی را بیحکمت نمیداند. روز خوش افت قیمت دلار کوتاه بود و گاها در فضای مجازی شوخیهایی از سمت مردم در اینباره میبینیم. گرانی به حدی برای مردم غیرقابل کنترل و دشوار شده که حاضرند با ترس جنگ در برابر کاهش نرخ ارز دست و پنجه نرم کنند.
در این میان دولت به عنوان مهمترین نهادی که وظیفه تامین و بهبود اقتصاد و معاش مردم را دارد، در برابر این گرانیها نهتنها ساکت مانده، بلکه با قدرت احتمال افزایش قیمت بنزین و نان را در آیندهای نزدیک نوید میدهد. ای کاش کسی از دولتمردان میپرسید گرانی اگر به کجا برسد، درد مردم را خواهند فهمید؟
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.