به گزارش خبرنگار اجتماعی زیرنویس، تخت جمشید (پرسپولیس) یکی از مهمترین آثار باستانی ایران است که در ۵۷ کیلومتری شمال شرقی شهر شیراز در استان فارس قرار دارد. این مجموعه به عنوان پایتخت تشریفاتی امپراتوری هخامنشیان در دوره داریوش بزرگ، خشایارشا و اردشیر اول ساخته شد. تخت جمشید از لحاظ معماری و نقوش برجستهای که بر دیوارههای آن حک شدهاند، نمایانگر شکوه و عظمت امپراتوری هخامنشی است.
وقایع مهم تاریخی در تخت جمشید:
-
ساخت تخت جمشید: داریوش بزرگ (۵۲۱–۴۸۶ قبل از میلاد) فرمان ساخت این مجموعه را صادر کرد. کار ساخت آن در زمان جانشینانش ادامه یافت، بهویژه در دوران خشایارشا. تخت جمشید نمادی از قدرت و شکوه شاهنشاهی هخامنشی بود و برای برگزاری مراسمها و جشنهای مهم، بهویژه نوروز، استفاده میشد.
-
حمله اسکندر مقدونی: در سال ۳۳۰ پیش از میلاد، اسکندر مقدونی به ایران حمله کرد و در جریان این جنگها، تخت جمشید به آتش کشیده شد. این اتفاق یکی از نقاط مهم تاریخی است که به پایان امپراتوری هخامنشی انجامید. گفته میشود که اسکندر تحت تأثیر مشاورهها و انتقامجوییهای ناشی از حمله خشایارشا به یونان، این کار را انجام داد.
-
پژوهشهای باستانشناسی: در دوران معاصر، از دوره قاجار به بعد، کاوشهای باستانشناسی در تخت جمشید شروع شد و یافتههای بسیاری از این محل بهدست آمده است که نشاندهنده جزئیات مهمی از ساختارهای اجتماعی، فرهنگی و اداری هخامنشیان است.
اتفاقات عاشقانه در تخت جمشید
در اسناد تاریخی معتبر و باستانی موجود، هیچ رویداد عاشقانهای به شکل مستقیم به تخت جمشید نسبت داده نشده است. تخت جمشید بیشتر به عنوان مکانی تشریفاتی و سیاسی مورد استفاده قرار میگرفت و کمتر برای داستانهای عاشقانه شناخته شده است.
اما در فرهنگ عامه، داستانهای افسانهای و تخیلی ممکن است با این مکان پیوند خورده باشند. گاهی اوقات، به دلیل عظمت و شکوه تخت جمشید، از آن به عنوان نمادی از زیبایی و شکوه ایران باستان یاد میشود، که این باعث میشود برخی تخیلهای عاشقانه در ارتباط با این محل ایجاد شود، اما اینها بیشتر ساخته و پرداخته داستانهای ادبی یا سینمایی هستند تا واقعیت تاریخی.
تخت جمشید نمادی از عظمت امپراتوری هخامنشی و محل برگزاری رویدادهای رسمی و سیاسی بزرگ بود. وقایع تاریخی مرتبط با آن بیشتر به مسائل نظامی و سیاسی، مانند حمله اسکندر، مربوط میشود و اطلاعات دقیق تاریخی در مورد اتفاقات عاشقانه در این محل وجود ندارد.
طهمورث یوسفی، رئیس مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب کشور در شیراز در گفت و گو با زیرنویس در خصوص آخرین آمار فرونشست در تخت جمشید گفت: تخت جمشید روی سازه سنگی قرار دارد و درگیر بحران فرونشست نیست ولی زمین های اطراف این اثر باستانی که روی دشت است، سالانه فرونشست ۶٫۵ سانتی متری را تجربه می کند. در مرکز دشت نیز ۱۷٫۵ سانتی متر فرونشست داریم.
وی در ادامه افزود: شکاف هایی در محل اتصال قسمت های جنوب شرقی تخت جمشید در پای کوه رحمت به وجود آمده است که اینها از ۱۰ سال پیش به وجود آمده اند و در چند سال اخیر، به تخت جمشید رسیده است ولی به طور کلی در سازه، شکاف یا آثاری ناشی از فرونشست دیده نشده است.
یوسفی در خصوص فرونشست در نقش رستم نیز تاکید کرد: اثر نقش رستم که روی کوه قرار گرفته است، بیشتر دچار تخریب های فرسایشی شده است که ارتباطی به فرونشست ندارد ولی در دامنه نقش رستم شکاف هایی وجود دارد که ناشی از فرونشست است. طبق آخرین آمار، در فاصله ۱۰۰ متری نقش رستم، ۹٫۵ سانتی متر فرونشست داریم.