اطلاعات نوشت: به رغم گذشت بیش از ۲ هفته از وقوع سیلابهای مخرب غرب مازندران و بخش کجور نوشهر ، سیلزدگان همچنان چشم انتظار کمک رسانی هستند و این در حالی است که رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی مازندران سرانجام دیروز از اختصاص اعتبار برای جبران بخشی از خسارت ها خبر داد تا شاید بزودی تامین شود و ساکنان مناطق سیل زده را از شرایط بغرنج فعلی نجات دهد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی مازندران دیروز از صدور دستور اختصاص اعتبار ۵۰۰میلیارد ریالی توسط سرپرست ریاست جمهوری برای جبران بخشی از خسارات سیل جاده چالوس و جاده سوادکوه خبر داد.
فرجالله فتحاللهپور در گفتگو با ایرنا با بیان این که سرپرست ریاست جمهوری از نخستین ساعات پس از وقوع هر ۲حادثه سیل جادههای چالوس و سوادکوه پیگیر وضعیت امدادرسانی بود، اظهار داشت: با نگاه ویژه دکتر مخبر و پیرو پیگیریها و تاکیداتی که از سوی وی طی روزهای اخیر انجام شد، اعتبار قابل توجهی برای جبران قسمتی از خسارتهای وارد شده به زیرساختهای این ۲محور و ارائه تسهیلات به خسارتدیدگان حادثه اختصاص یافت.
وی افزود: این اعتبار ۵۰۰میلیارد ریالی بزودی پس از انجام مراحل اداری در اختیار استان قرار میگیرد و بر اساس اولویتها هم برای کمک به رفع مشکلات این ۲منطقه هزینه خواهد شد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی مازندران تاکید کرد: سرپرست ریاست جمهوری ۲۵خرداد و ۶تیر پس از سیلهای جاده چالوس و جاده سوادکوه در تماس تلفنی با استاندار مازندران بر لزوم تسریع در امدادرسانی و برآورد خسارات به منظور تامین اعتبارات مورد نیاز تاکید کرده بود و طبق وعدهای که داده شد،اکنون شاهد اختصاص اعتبار ۵۰۰میلیارد ریالی هستیم.
گلایه های مردم
سیلاب روزهای پایانی بهار و اوایل تابستان در مناطق غرب و شرق مازندران هم تلفات جانی داشت و هم به زیرساختهای راه، گردشگری، کشاورزی و مسکن آسیب جدی وارد کرد که در محور کندوان، مرزن آباد و سوادکوه خسارتهای کلانی به جا گذاشت و همچنین ۴ نفر جان خود را از دست دادند. لایروبی نکردن صحیح رودخانه، بارشهای رگباری و کوتاه مدت، ساخت وسازهای حاشیه ای و در حریم رودخانه و دست اندازی به طبیعت عامل اصلی وقوع سیلاب و تخریب در مناطق گوناگون استان مازندران به شمار میرود.
این حوادث همچنین سبب تخریب سردهنههای کشاورزی مازندران شد و با گذشت چندین روز از سیلاب غرب و مرکز مازندران برخی از روستاها همچنان درگیر حادثه و بحران هستند و اوضاع در این مناطق به حالت عادی بازنگشته است.
توجه به طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری و ساخت سازههای کنترل سیلاب در مناطق مختلف مازندران در پیشگیری از خسارتهای وارد شده ناشی از حوادث طبیعی امری مهم به شمار میرود که مسئولان نباید به آن بی توجه باشند.
آسیب سیلاب به مزارع جبران می شود ؟
خسارتهای بسیار ناشی از سیلاب به بخش کجور نوشهر در حالی است که به گفته روستائیان و اهالی ماشین آلات و تجهیزات مناسب راهداری برای امدادرسانی وجود ندارد و این مسأله سبب تأخیر در روند بازسازی میشود.
عباس سلیمانی تولیدکننده و کشاورز روستای انگیل کجور در گفتگو با مهر، با بیان این که سیلاب به کلنیهای زنبور عسل و دامداری وی خسارت وارد کرده است، افزود: انتظار داریم دولت برای جبران خسارت حمایت کند.
وی با اشار به این که متولیان امر از جمله بخشداری و جهاد کشاورزی از آسیبهای ناشی از سیلاب دیدن کردهاند، ادامه داد: منتظر حمایت عملی آنان از کشاورزان خسارت دیده هستیم.
روستای اویل کجور هم در حادثه سیلاب اخیر خسارت بسیاری متحمل شده است و تلف شدن چندین رأس گوسفند، از بین رفتن محصولات زراعی و تخریب راه دسترسی از جمله مشکلات روستائیان به شمار میرود.
محمد قمی اویلی از اهالی روستای اویل هم با بیان این که سیل اخیر خسارت بسیاری در روستا به جا گذاشت، افزود: سیلاب سبب تلف شدن ۱۰رأس دام سنگین، تخریب پل و جاده دسترسی روستا شده است.
وی با تأکید بر این که منتظر کمک و حمایت مسئولان هستیم تا بتوانیم جاده دسترسی داخل محل را بازسازی کنیم، تاکید کرد: راه ارتباطی با روستای اطراف قطع شده است که امیدواریم با حمایت متولیان بتوانیم بخشی از خسارت به روستائیان را جبران کنیم.
همچنین علیا علیخانی رئیس شورای اسلامی روستای کوشکک با بیان این که مشکل اصلی بخش کجور این است که تجهیزات مناسب راهداری در آن وجود ندارد، افزود: این بخش با داشتن ۶۶روستا و پراکندگی اش، فقط دارای یک دستگاه لودر و گریدر قدیمی و مستهلک است.
وی ادامه داد: ماشین آلات راهداری این بخش خراب است و با آن که بعد از وقوع سیلاب مسئولان از روستای کوشکک دیدن کردند اما هیچ ماشین آلاتی برای پاکسازی و خدمات رسانی به منطقه اعزام نشده است.
خسارت سیل بر ۱۳۴ واحد مسکونی در سوادکوه
همچنین حسینعلی محمدی مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران خسارت سیلاب را ۱۰میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: ۱۳۴واحد مسکن احداثی و تعمیری دچار خسارت شدند.
وی با اشاره به وقوع سیل در محور سوادکوه و منطقه پل سفید، افزود: پاکسازی جادهها و معابر مناطق سیل زده از گل و لای و جمع آوری سنگهای جاده ادامه دارد و در سیل اخیر ۸واحد مسکونی احداثی، بیش از ۱۲۶واحد مسکونی تعمیری، ۲۶واحد تجاری، ۲۷واحد دامی و ۱۳واحد طیور خسارت دیدند.
مدیرکل مدیریت بحران مازندران با اشاره به این که امدادرسانی در مناطق سیلزده استان کماکان تداوم دارد، افزود: ۱۲روستا در شرایط حاد قرار داشتند که با خدمات رسانی از حالت اضطرار خارج شدند و با گذشت چند روز از سیلاب مخرب در مازندران هیأت دولت ۲۵۰میلیارد تومان اعتبار برای جبران خسارت ناشی از سیلاب در مازندران اختصاص داده است و ۴۷۰میلیارد تومان هم مصوبه تصویب شده است، اما کماکان روستائیان با مشکلات متعدد مواجه هستند.