دوران دفاع مقدس با حمله هوایی عراق به ایران شروع شد و به همین دلیل نیروی هوایی به خصوص یگان‌های پدافند هوایی در خط مقدم دفاع از میهن قرار گرفتند. حمله هوایی عراقی‌ها به فرودگاه مهرآباد تهران آتش جنگ را روشن کرد و شعله‌های آن به مراکز نظامی مهم دیگر شهر‌های ایران هم کشیده شد. […]

دوران دفاع مقدس با حمله هوایی عراق به ایران شروع شد و به همین دلیل نیروی هوایی به خصوص یگان‌های پدافند هوایی در خط مقدم دفاع از میهن قرار گرفتند.

حمله هوایی عراقی‌ها به فرودگاه مهرآباد تهران آتش جنگ را روشن کرد و شعله‌های آن به مراکز نظامی مهم دیگر شهر‌های ایران هم کشیده شد. در چنین شرایطی سرنگون کردن هواپیما‌های عراقی به یکی از مهمترین راهبرد‌های ایران در شروع جنگ تبدیل شد و رزمندگان یگان پدافند هوایی برای سرنگونی هواپیما‌های عراقی وارد میدان شدند.

علی حسین نیک‌اعتقاد، ساکن محله یوسف آباد و یکی از رزمندگان یگان پدافند هوایی ارتش در آن روز‌های پرالتهاب بود که برای دفاع از مهمترین مراکز و پایگاه‌های نظامی ایران به شهر‌های مختلف اعزام می‌شد و در دومین روز جنگ به پایگاه شکاری همدان رفت. او در این ماموریت نخستین هواپیمای عراقی را در آسمان همدان سرنگون کرد و به همین دلیل نامش در برخی منابع مکتوب دوران دفاع مقدس حک شده است.

نیک‌اعتقاد درباره ماجرای هدف قرار دادن نخستین هواپیمای عراقی می‌گوید: «وقتی جنگ شروع شد در اصفهان خدمت می‌کردم و بلافاصله به پایگاه شکاری همدان رفتم. در دومین روز جنگ، هواپیما‌های عراقی برای دومین بار به همدان آمدند تا پایگاه شکاری را که قلب تپنده نیوری هوایی ارتش بود، مورد هدف قرار بدهند. حدود ۱۰ فروند هواپیمای عراقی در این حمله حضور داشتند که نخستین هواپیما را هدف قرار دادم و خلبان‌های عراقی با مشاهده سرنگونی نخستین هواپیما، بمب‌ها را در بیابان‌های اطراف همدان انداختند و به مبدا برگشتند.»

رزمندگان دفاع مقدس

نیک اعتقاد که دوره‌های تخصصی پدافند هوایی را پشت سر گذاشته بود، بعد از سرنگون کردن نخستین هواپیمای عراقی تسلطش بر سیستم‌های راداری و هدف گیری را نشان داد و به یکی از شاخص‌ترین رزمنده‌های پدافند هوایی تبدیل شد. او درباره جزئیات سرنگونی نخستین هواپیمای عراقی در آسمان ایران می‌گوید: «هواپیما‌های عراقی در نخستین روز جنگ از یک نقطه کور وارد آسمان همدان شده بودند و ما با آگاهی از این موضوع با دوربین‌های مخصوص در کمینشان بودیم. وقتی برای دومین بار از همان نقطه قصد ورود داشتند با کمک دوربین «اپتیکال اکوزیشن» که شیوه کار با آن را آموزش دیده بودم، شصتی را فشار دادم و برجک به سمت هواپیمای میگ ۲۳ عراقی برگشت. هواپیمای عراقی با اولین شلیک سرنگون شد و در انتهای باند پایگاه سوم شکاری فرود آمد.»

تصویر یک رزمنده دفاع مقدس

نام علی حسین نیک‌اعتقاد به عنوان رزمنده‌ای که نخستین هواپیمای عراقی را سرنگون کرد در کتاب «در قلمرو آفتاب» حک شده و برخی روزنامه‌های کثیر الانتشار هم به نام او اشاره کرده اند. نیک اعتقاد که در جبهه‌های جنوب شیمیایی شده رکورد سرنگون کردن هواپیما‌های عراقی در آسمان ایران را در اختیار دارد. او در این باره می‌گوید: «۳ سال و ۲ ماه و ۲۲ روز ماموریت جنگی داشتم و برای محافظت از پالایشگاه‌های مهم کشور به جبهه‌های جنوب و غرب اعزام شدم. تخصص من کار کردن با رادار‌های پیشرفته بود و طبق آمار در این مدت ۲۴ هواپیمای عراقی را سرنگون کردم. البته سرنگونی این تعداد هواپیما حاصل کار گروهی بود. ما یک گروهی به نام «عقرب» تاسیس کرده بودیم که به طور داوطلبانه به مناطق جنگی می‌رفتیم و اجازه نمی‌دادیم هواپیما‌های عراقی پالایشگاه‌های جنوب کشور را هدف قرار بدهند. ما در عملیات محرم ۶ فروند هواپیمای عراقی را در منطقه دهلران و موسیان سرنگون کردیم و در همان عملیات بود که شیمیایی شدم.»

ماموریت جنگی رزمندگان

نیک‌اعتقاد که یکی از قدیمی‌ترین ساکنان یوسف آباد به حساب می‌آید بعد از دوران دفاع مقدس در گعده رزمنده‌های قدیمی که هرازگاهی در این محله شکل می‌گیرد حضور دارد و خاطراتش را با همرزمان قدیمی مرور می‌کند. او درباره دورهمی رزمند‌های نیروی هوایی می‌گوید: «بعد از پایان جنگ با حدود ۶۰۰ نفر از رزمنده‌هایی که تخصص شان کار با رادار‌های اورلیکن بود گروهی تشکیل دادیم. بسیاری از بچه‌های گروه ما به خاطر کار با سیستم‌های راداری دچار سرطان و بیمار‌هایی شدند که دلیل اصلی آن قرار گرفتن در معرض تشعشات رادار‌های اورلیکن است. از آن گروه ۶۰۰ نفره ۴۰۰ نفر مانده اند و بقیه بعد از طی کردن دوران طولانی بیماری به شهادت رسیدند.»

منبع: همشهری آنلاین

+