به گزارش زیرنویس از اصفهان؛ مرتضی حاجی کاظمی مدیرکل تامین اجتماعی استان اصفهان ضمن تبریک هفته تامین اجتماعی اظهار کرد: در کشور ۵۲ درصد مردم معادل ۴۶ میلیون نفر بیمه شده هستند، در استان اصفهان سه میلیون و ۸۸۰ هزار نفر تحت پوشش سازمان تامین هستند که حدود ۷۰ درصد است که حدود ۳ میلیون نفر را افراد بیمه شده و بیش از ۸۰۰ هزار نفر را مستمری بگیران تشکیل میدهند. بیمه بیکاری که با کاهش ۹ درصدی نسبت به اسفند سال ۱۴۰۱ از حدود ۱۴ هزار نفر به ۱۲ هزار و ۸۰۰ نفر کاهش پیدا کردهاست.
وی با بیان اینکه تفاوت اصفهان در تعداد تحت پوشش نسبت به کشور نشان از قدمت فرهنگ تامین اجتماعی در استان اصفهان است که به واسطه صنایع این استان و صنعتی بودن استان اصفهان است، افزود: سال گذشته ۳۹ هزار و ۲۹۰ میلیارد تومان در قالب مستمری کمک بلندمدت (از کار افتادگی،بازنشستگی و بازماندگان) پرداخت شد که به طور میانگین ماهانه ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بود. همچنین سال گذشته هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان بیمه بیکاری، ۵۰۱ میلیارد تومان در قالب غرامت استراحت و بارداری و ۸ هزار و ۶۶۰ میلیارد تومان در قالب خدمات درمان پرداخت شده است.
مدیرکل تامین اجتماعی استان اصفهان ادامه داد: یکی از شرکای اجتماعی ما دولت است و پرداخت ۳ درصد حق بیمهها وظیفه دولت است و حدود ۲۵ مصوبه در مجلس در این باره تصویب شده است و سالها این مبالغ پرداخته نشده. همچنین در ابتدای سال گذشته ما هزار و ۶۰۰ میلیارد و ابتدای امسال ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد از بخش خصوصی طلبکار هستیم، در حالی که سال گذشته مبالغ خوبی وصول شد اما همچنان این بدهی از سوی کارفرما وجود دارد و باعث ایجاد مشکلاتی در ارائه خدمات میشود. برای متناسب سازی حقوق بازنشستگان و کمک به معیشت آنها مجلس مصوب کرد منابع دولتی برای پرداخت طلبهای تامین اجتماعی مشخص شود که در ابتدا حدود ۱۷۰ همت و نهایتا قرار شد ۱۳۰ همت دولت به سازمان تامین اجتماعی بدهد.
وی با بیان اینکه نرخ پشتیبانی سازمانهای نسلی را تهدید میکند، گفت: ما یک خروجی و یک ورودی منابع داریم، ورودی منابع افراد بیمهپرداز هستند و خروجی نیز مستمری بگیران هستند و حداقل این نسبت باید ۶ به ۱ باشد یعنی به ازای هر ۶ بیمه پرداز باید ۱ مستمری بگیر وجود داشته باشد، اما این عدد در کشور ۴.۱ به ۱ و در استان اصفهان ۳.۴ به ۱ است که مشکلات جدی ایجاد میکند.
وی با اشاره به ناترازی ورودی و خروجی در تامین اجتماعی استان اصفهان تصریح کرد: وقتی از ضریب پشتیبانی صحبت میشود یعنی تامین و پایداری منابع مهمترین عوامل پایداری سازمان تامین اجتماعی است. این چالشی نیست که فقط مختص کشور ما باشد و سازمان تامین اجتماعی در هر کشور دوران رشدی با ورودی بالا و خروجی کم دارد و کم کم به نقطه سر به سر میرسد و به مرور هزینهها نسبت به ورودی پیشی میگیرد، که جمعیت و نرخ باروری روی این موضوع تاثیر میگذارد و اتفاقاتی نظیر مشکلات کشور فرانسه پیش میآید و راهحلهای آن در زمان افزایش نرخ امید به زندگی متفاوت است و این تغییر نرخ امید به زندگی باعث میشود ما که حدود ۳۰ درصد درآمد شخص را به عنوان حق بیمه دریافت شد نهایتا طی ۱۰ تا ۱۲ سال به شخص برگردانیم اما به دلیل اینکه همسر شخص بعد از فوت همچنان مستمری بگیر است یا دختر شخص اگر ازدواج نکند و کار نداشته باشد همچنان مستمری دریافت کند باعث
میشود ما دورههای مستمری بعضا ۵۰ ساله داشته باشیم و این باعث ایجاد ناترازی می شود.
مدیرکل تامین اجتماعی استان اصفهان با اشاره به راهکارهای این سازمان برای حل مشکل ناترازی خاطر نشان کرد: افزایش سن بازنشستگی و افزایش دوره حق پرداخت بیمه است، همچنین مصوبهای برای افزایش سقف سن بازنشستگی از ۶۰ سال به ۶۲ سال به صورت پلکانی مطرح شد که ظاهراً امسال نیز قرار نیست اجرایی شود. همچنین هدف دیگر ما جذب حدود ۵-۶ میلیون نفر است که تحت پوشش هیچ بیمهای نیستند و شامل افراد خانهدار یا افرادی که بیمه نیستند، میشود. الان کل منابع دریافتی استان اصفهان نیز مستمری را تامین نمیکند.
وی ادامه داد: الان ۹۵ درصد دریافتی تامین اجتماعی از محل حق بیمهها و ۵ درصد از محل سرمایهگذاریها است. با این وجود تلاش شده است در بخش سرمایه گذاری وارد خرید سهام شویم و سهام شرکتهای سودده را خریداری کنیم. سازمان تامین اجتماعی با توجه به نقش خود امکان ورشکستگی ندارد و اگر جایی لازم باشد دولت نقش خود را برای پایداری صندوق پررنگتر میکند و کلمه ورشکستگی بیمعنی است.
رشد ۲ میلیونی مراجعان سرپایی
همچنین محمد رجالی مدیر درمان تامین اجتماعی استان اصفهان در این نشست اظهار کرد: با توجه به جمعیت بالای تحت پوشش خدمات درمانی در استان اصفهان چالشهای متفاوتی دارد، با توجه به تعداد مراکز و سطح خدمات استان اصفهان بعد از استان تهران بیشترین هزینه درمان را دارد. چالشهای اصلی ما سنگینی هزینههای درمان روی دوش بیمه شدگان بود و ما به دنبال حل قسمتی از این مشکل بودیم.
وی افزود: علاوه بر توسعه بخش درمان سرپایی، برای کاهش هزینهها در بخش بستری برنامهریزی کردیم و در این بخش به طور ویژه جراحی را توسعه دادیم که بتوانیم بخشی از این هزینهها را کاهش دهیم. در پایان سال ۱۴۰۰ ما در سه بیمارستان ۷۰ هزار بیمار بستری داشتیم و این تعداد در پایان سال ۱۴۰۲ به مرز ۸۲ هزار نفر رسید، همچنین با افزایش بهره وری و عدم کاهش کیفیت خدمات مدت زمان بستری را کاهش دادیم.
مدیر درمان تامین اجتماعی استان اصفهان با اشاره به آمار جراحی در این بیمارستانهای این سازمان گفت: آمار جراحی از ۴۰ هزار در پایان سال ۱۴۰۰ به مرز ۵۳ هزار جراحی در پایان سال ۱۴۰۲ رسید و حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد کل آمار جراحی استان در این سه بیمارستان انجام شد که باعث کاهش هزینه افراد تحت پوشش شد. همچنین ضریب اشغال تخت به حدود ۹۰ درصد رسید.
وی ادامه داد: در بخش خدمات سرپایی در پایان سال ۱۴۰۰ ما حدود ۸ میلیون خدمات سرپایی داشتیم که در پایان سال ۱۴۰۲ از مرز ۱۰ میلیون عبور کرد. در بخش خرید خدمت از ۷۰ بیمارستان و هزار مطب و هزار و ۹۰۰ پاراکلینیک و رادیولوژی استفاده کردیم که در بخش دولتی حدود ۹۰ درصد هزینه به عهده تامین اجتماعی و بخش دولتی است و در ماههای اخیر موفق شدیم بخش قابل توجهی از بدهی را در بخش دانشگاهی و خصوصی پرداخت کنیم.
رجالی تصریح کرد: میزان خدمات در اصفهان نسبت به تعداد بیمه شدگان در اصفهان رتبه ۱۵ در کشور است در حالی که خدمات درمانی ما در کشور رتبه دوم است و بیمارستان شریعتی و غرضی در بخش بیمارستانهای تامین اجتماعی در کشور اول و دوم هستند. در راستای افزایش میزان خدمت نسبت به تعداد بیمه شدگان کلنگ زنی بیمارستان ۵۰۰ تخت خوابی آذرماه سال گذشته انجام شد که با تکمیل آن بخشی از مشکلات مربوط به بیماران بستری حل خواهد شد.
وی در خصوص بیمارستان در حال ساخت کشوری گفت: در سال ۱۴۰۱ برای ساخت این بیمارستان ۶ هزار میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز پیشبینی شد که با توجه به تورم موجود این عدد به ۹ هزار میلیارد تومان میرسد. این بیمارستان ۵۰۰ تخت خوابی تقریبا همه بخشها را دارد و چند بخش تخصصی نیز دارد و یک بیمارستان عمومی است. با توجه به همتی که در سازمان وجود دارد، ساخت این بیمارستان میتواند مشکلات زیادی از بخش درمان را حل کند و بخشهای فوق تخصصی مثل قلب نیز در آن پیشبینی شده است. ساخت این بیمارستان از زمان گرفتن همه مجوزهای ساخت از ادارات و سازمانهایی مثل وزارت بهداشت، محیط زیست و شهرداری حدود ۵ سال زمان میبرد، البته ما تلاشهای زیادی کردیم که مدیریت پروژه توسط اصفهان صورت بگیرد اما با توجه به اعتبار سنگین پروژه این امر میسر نشد.
مدیر درمان تامین اجتماعی استان اصفهان با اشاره به سن بالای ساختمان درمانگاهها گفت: نوسازی درمانگاههای قدیمی و احداث درمانگاههای جدید در دستور کار مدیریت درمان تامین اجتماعی قرار دارد، که البته احداث درمانگاه جدید در سالهای اول با ۲۰ الی ۳۰ پرسنل ماهانه نزدیک یک میلیارد برای ما هزینه دارد. هم اکنون مصوبه ۱۱ پروژه نوسازی و احداث درمانگاه گرفته شده است که در نجف آباد، فولادشهر، شاهین شهر، پیربکران و سایر شهرستانها واقع شده است.
اصفهان/ بهمن راعی