غدیر شعاری برای اسلام و مسلمانی نیست بلکه بر مسلک کرامت و منشور انسانی است که باید موشکافانه به فلسفه آن پرداخت و جامعه را نیز از آن آگاه کرد.
«غدیر» چیست؟
زیرنویس-گروه فرهنگ: «غدیر» چیست؟ فراموششدهی فروعات، مغفول شدهای که حق مطلب آن ادا نشده است و اصل بدیهی و تفکیکنشدنی ولایت از حکومت، تا زمانی که سادهانگاری و بیتوجهی از غدیر زدوده نشود و با نگاه حکیمانهای واکاوی نگردد، بیشازپیش به ورطه فراموشی سپرده خواهد شد. اصلی که حداقل از سه منظر میتواند قابلتأمل باشد.
اول- غدیر از منظر ادیان آسمانی:
تمام ادیان الهی بهسوی هدف متعالی که همان کمال انسان هست پیریزی شده است. به همین سبب در سیر تاریخ، همپوشانی رتبهای بین ادیان نقش میگیرد. وقتی دین اسلام بهعنوان آخرین برنامه جامع هدایت انسان رونمایی شد، تداوم آموزههای آن در بستر زمان نیازمند به هدایتگر؛ نه به شکل رسالت، بلکه امامت و ولایت معین گردید؛ بنابراین غدیر پایان عبودیت و سرسپردگی نیست؛ بلکه آغاز بندگی و ولایتپذیری است.
دوم- غدیر از منظر عدالت اجتماعی:
تاریخ، آزادمردان بسیاری را شاهد بوده است که برای عدالت و رفاه اجتماعی گام برداشتهاند. اما آنچه میزان موفقیت، صلابت و تداوم فضائل انسانی جامعهشان را تضمین کرد؛ ارتباط مستقیم با اقتدار و توانایی آنان در حکومت داشته است. به بیان دیگر رفاه عمومی و عدالت اجتماعی عملاً جز در سایهی حکومتی مقتدر امکانپذیر نیست. پس “غدیر” تنها تکمیلکننده دین نیست؛ بلکه عیار دهنده مدینه ی فاضله انسانی هم است.
سوم- غدیر از منظر فطرت و غریزه:
زندگی اجتماعی؛ ناگزیر از پذیرش رهبر و ولایتِ یک عضو بر گروه و جمع است تا چرخه حیات منقطع نگردد و هر چه صاحبِ این ولایت زیرکانه و باکیاست پیش رود؛ هم بر عمر و اقتدار جامعه و هم بر کثرت آن خواهد افزود. این چنین بشر از عصر حجر تا جامعه مدرن را پیمود؛ و به مرور درصدد برآمد متخصصین دردمند و خبرهی هوشیار را بر مسند این مهم بنشاند.
در نتیجه غدیر شعاری برای اسلام و مسلمانی نیست بلکه بر مسلک کرامت و منشور انسانی است که باید موشکافانه به فلسفه آن پرداخت و جامعه را نیز از آن آگاه کرد.
- نویسنده : گروه فرهنگی زیرنویس
- منبع خبر : زیرنویس نیوز