بر اساس یک مطالعه جدید، نوشیدنیهای قندی با توجه به تاثیر آنها بر احتمال افزایش خطر مرگ ممکن است طعمی تلخ از خود به جا بگذارند. به گزارش «تابناک» به نقل از سی ان ان، دکتر داریوش مظفریان متخصص قلب و مدیر موسسه «غذا دارو است» در دانشگاه تافتس در بوستون ایالت ماساچوست و نویسنده […]
بر اساس یک مطالعه جدید، نوشیدنیهای قندی با توجه به تاثیر آنها بر احتمال افزایش خطر مرگ ممکن است طعمی تلخ از خود به جا بگذارند.
به گزارش «تابناک» به نقل از سی ان ان، دکتر داریوش مظفریان متخصص قلب و مدیر موسسه «غذا دارو است» در دانشگاه تافتس در بوستون ایالت ماساچوست و نویسنده ارشد این مطالعه، میگوید: مصرف بالای نوشیدنیهای شیرین یک بحران بهداشت عمومی است و نیاز به اقدام فوری دارد.
این مطالعه که در ژورنال «نیچر مدیسین» منتشر شد، دادههای جهانی در مورد نوشیدنیهای شیرین شده با شکر مصرف شده در سراسر جهان، مطالعات مشاهدهای و تصادفی و شیوع دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی را تجزیه و تحلیل کرد.
مظفریان گفت: محققان با شواهد، یک مدل خطر مقایسهای ایجاد کردند و تخمین زدند که نوشیدنیهای شیرین سالانه باعث بیش از ۳۳۰ هزار مرگ ناشی از دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی میشوند.
وی افزود: مدل محققان نشان میدهد این مشکل به ویژه در آمریکای لاتین و دریای کارائیب که بیشترین تعداد موارد بیماریهای قلبی و عروقی مربوط به نوشیدنیها متعلق به این مناطق بود و کشورهای جنوب صحرای آفریقا که همچنین بیشترین موارد دیابت نوع ۲ را از نوشیدنیهای شیرین داشتند، است.
توبی اسمیتسون، عضو آکادمی تغذیه و رژیم غذایی که در این مطالعه حضور نداشت نیز میگوید: این مطالعه همچنین دموگرافیک افرادی را که بیشتر تحت تاثیر نوشیدنیهای شیرین قرار گرفتند یعنی مردان جوان با تحصیلات عالی در مناطق شهری مورد بررسی قرار داد.
مظفریان همچنین در ایمیلی به این نکته اشاره میکند که زمان توجه و انجام اقدامات اولویت دار برای مقابله با این رنج غم انگیز قابل پیشگیری فرا رسیده است.
چرا شکر مایع سریع عمل میکند؟
از آنجایی که این مطالعه رفتار یا مداخلهای را علیه گروه کنترل آزمایش نکرد، محققان نمیتوانند با قطعیت بگویند که نوشیدنیهای شیرین شده با شکر باعث ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی میشوند، آنها فقط میتوانند تاثیر این نوشیدنیها بر سلامت انسان را تخمین بزنند.
به گفته مظفریان، مضر بودن نوشیدنیهای قندی منطقی است، زیرا بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که بین این نوشیدنیها و اثرات بد سلامتی ارتباط وجود دارد.
اسمیتسون نیز در راین باره میگوید، نوشیدنیهای شیرین شده با شکر دارای «کالری خالی» یا کالری بدون هیچ گونه فواید تغذیهای هستند. آنها همچنین منبع کربوهیدراتهایی هستند که سریع وارد جریان خون میشوند و قند خون را به سرعت افزایش میدهند.
سوزان جانزی، از دانشگاه لوند در سوئد، که این تحقیق شرکت نداشت نیز میگوید: این قندهای خالی به شکل مایع حتی مضرتر از قندهای موجود در دسرها یا غذاهای شیرین هستند.
جانزی میگوید: قندهای مایع با سرعت بیشتری در سیستم گوارش جذب میشوند، زیرا آنها به فرآیندهای تجزیه مانند غذاهای جامد نیاز ندارند. قندهای جامد اغلب بخشی از غذاهایی هستند که حاوی مواد مغذی دیگری مانند فیبر، پروتئین و چربی هستند.
درباره شیرین کنندههای جایگزین؛ راه حل کوتاه مدت
در مورد نوشیدنیهایی که با چیزی غیر از شکر شیرین می شوند نیز مظفریان میگوید که شاید بهتر باشند، اما جوابگو نیستند. وی گفت: تحقیقات رو به رشد نشان میدهد که شیرینکنندههای کم کالری هم طبیعی و هم مصنوعی بیضرر نیستند و ممکن است برای سلامتی مضر باشند، بنابراین باید به عنوان یک جایگزین کوتاهمدت و کممضر و نه راهحل بلندمدت در نظر گرفته شود.
به عنوان مثال، شیرین کنندههای مصنوعی ممکن است جایگزین مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت باشد که ممکن است به نوشیدنیهای شیرین عادت کرده باشند. به جای تکیه بر شیرین کنندههای مصنوعی، مظفریان توصیه می کند همه به نوشیدنی های بدون شیرینی مانند آب گازدار، چای یا قهوه بدون شیرینی یا فقط آب ساده روی بیاورند.