سخت گیری‌های جدید بانک مرکزی به واحد‌های صنعتی/تسلط به ارز صادراتی در اختیار وزارت صمت باشد
سخت گیری‌های جدید بانک مرکزی به واحد‌های صنعتی/تسلط به ارز صادراتی در اختیار وزارت صمت باشد

بخشنامه‌های اخیر بانک مرکزی و تأخیر در تخصیص ارز، به کابوسی بزرگ برای شرکت‌های تولیدی و صنعتی تبدیل شده است. شرکت‌های تولیدی و صنعتی ۸۰ روز پس از ثبت سفارش و شرکت‌های بازرگانی ۹۰ روز برای تخصیص ارز باید منتظر باشند. بعد از آن هم در خان سوم نوبت به تاخیر ۳۰ روز برای انتقال […]

بخشنامه‌های اخیر بانک مرکزی و تأخیر در تخصیص ارز، به کابوسی بزرگ برای شرکت‌های تولیدی و صنعتی تبدیل شده است. شرکت‌های تولیدی و صنعتی ۸۰ روز پس از ثبت سفارش و شرکت‌های بازرگانی ۹۰ روز برای تخصیص ارز باید منتظر باشند. بعد از آن هم در خان سوم نوبت به تاخیر ۳۰ روز برای انتقال مبلغ به حساب فروشنده می رسد به طوری که این تأخیر طولانی‌مدت مشکلات جدی در روند تأمین مواد اولیه و فرآیند تولید ایجاد کرده است. 

 

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، درحالی که بخشنامه اخیر بانک مرکزی روند ثبت سفارش کالا تا تخصیص ارز را بسیار طولانی‌تر از گذشته کرده است، اما مسئولان وزارت صمت براین عقیده هستند که اتفاقا سرعت تخصیص ارز در ماه‌ های اخیر زیاد شده است. 

 

چندی پیش، ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صمت، درجمع خبرنگاران گفته بود که سرعت تخصیص ارز نسبت به نیمه اول سال بسیار زیاد شده و با تدابیری که اندیشیده شده است مشکل زیادی را در فصل زمستان برای واردات ماشین‌آلات و مواد اولیه نداریم.

 

گفته‌های معاون صنایع عمومی وزارت صمت درحالی مطرح می‌شوند که کاوه زرگران، رئیس کمیسیون تسهیل و توسعه تجارت اتاق تهران چندی پیش در پانزدهمین جلسه کمیسیون تسهیل و توسعه تجارت اتاق بازرگانی تهران نسبت به سیاست‌های بانک مرکزی انتقاد کرد و گفت: بانک مرکزی از دو سال پیش دسترسی به ارز را محدودتر کرده است و توپ تامین ارز را به زمین وزارت جهاد و وزارت صمت انداخته است. این اقدام سبب شده که فرآیند تخصیص و تامین ارز طولانی شود و متقاضی واردات قطعات خط تولید یا مواد اولیه ماه‌ها در انتظار نظر دستگاه بماند. 

 

نمی شود خوشبین به درآمدهای ارزی بود

 

محسن بهرامی ارض اقدس، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران و ایران، در خصوص چالش‌های تخصیص ارز به صنعتگران به تابناک گفت: با توجه به وضعیت پیش رو و بررسی آینده پژوهی از وضعیت صنایع نمی‌توان خوش بین بود که قرار است وضعیت تخصیص ارز در بخش‌های تولیدی و صنعتی کشور حل شود چرا که نمی‌توان به افزایش صادرات نفت و صادرات غیرنفتی امیدوار بود. 

 

دبیر پیشین ستاد تنظیم بازار ایران در ادامه افزود: بررسی ۷ ماهه وضعیت میزان صادرات کشور نشان می‌دهد که روند صادرات غیرنفتی کاهشی بوده و در آینده نیز ممکن است میزان درآمد‌های نفتی کاهش یابد و همچنین چشم اندازی برای آزادشدن منابع بلوکه شده ارزی در چین و قطر به جز موادغذایی و دارویی متصور نیست. 

 

شرایط سخت گیرانه بانک مرکزی برای واحدهای صنعتی

 

این عضو اتاق بازرگانی بیان کرد: در شرایط فعلی، استفاده از ارز‌های بلوکه شده با سختی انجام می‌شود. از سویی دیگر، FATF ایران را در لیست سیاه قرارداده است و هشدار‌های زیادی مبنی بر ممنوعیت مبادلات بانکی مخابره شده که این عوامل نشان دهنده این است که شرایط بانک مرکزی برای تخصیص ارز به بنگاه‌های تولیدی، صنایع و واحد‌های بازرگانی مطلوب نیست. 

 

بهرامی ارض اقدس به سخت گیری جدید بانک مرکزی در تخصیص ارز اشاره کرد و اظهار داشت: به تازگی بانک مرکزی سخت گیری‌های بیشتری در تخصیص ارز قائل می‌شود و همچنین محدودیت‌های بیشتری همراه با در نظرگرفتن حداکثر صرفه جویی را لحاظ می‌کند.

 

باید اولویت بندی کرد

 

وی با کنایه به حرف‌های ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صمت درخصوص سرعت یافتن تخصیص ارز، توضیح داد: مسئولان وزارت صمت آرزوی این را دارند که شرایط تخصیص ارز آسان و تسهیل شود، اما واقعیت این است که بانک مرکزی شرایط خوبی برای تخصیص ارز ندارد و باید برای واحد‌هایی که اشتغال بیشتر و ارزش افزوده بهتری دارند اولویت قرار دهد.

 

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران و ایران راهکاری دراین خصوص ارائه داد و گفت: یکی از راه‌های حل مشکلات صنعتگران این است که ارز محصولات صنعتی در جای خودشان هزینه شوند و تسلط به ارز صادراتی محصولات صنعتی در اختیار وزارت صنعت، معدن تجارت قرار بگیرد و نیازی به بانک مرکزی نداشته باشند.

+