محمدرضا خاتمی، درباره پیوند کلیه و چالشهای آن در این حوزه گفت: «در ایران، پیوند کلیه از انسان زنده تبدیل به یک تجارت شده است؛ یعنی دهنده و گیرنده کلیه به یک توافقی میرسند و پولی بین آنها رد و بدل میشود. البته باید به صراحت گفت که خوشبختانه تا به امروز تیم پزشکی اصلاً در این تجارت عضو آلوده نشده است ولی زنگ خطر برای آنها هم به صدا درآمده است.»
او ادامه داد:«درحالیکه در خارج از ایران، این کار اصلاً به عنوان تجارت مطرح نیست و اهدای کلیه به خاطر نوعدوستی و فداکاری انجام میشود. به همین جهت کلیهگیرندگان در درجه اول از بستگان درجه یک و بعد از دوست و آشنا کلیه میگیرند نه از غریبه. در ایران افرادی کلیه خود را به اصطلاح اهدا میکنند که در معرض فشار اقتصادی هستند؛ آنها یا باید دیه تصادفی را که داشته، بدهند تا از زندان بیرون بیایند یا مهریه همسرشان را و مواردی از این قبیل.»
رئیس بخش پیوند کلیه بیمارستان امام خمینی(ره) همچنین توضیح داد:«مطالعات من نشان داد در برخی موارد حتی فشار خون افراد دهنده کلیه نیز اندازهگیری نشده بود چه برسد به سایر معاینات و آزمایشهای دقیق پزشکی. در تحقیقاتی که من کردم از دهندگان کلیه پرسیدم آیا اگر امکانش وجود داشت همچنان کلیهتان را اهدا میکردید؟ همه آنها پاسخشان منفی بود. سوال کردم آیا پولی که بابت فروش کلیهتان گرفتید دردی را از شما دوا کرد، در مجموع گفتند نه.»
به گفته او در ایران، اهداکنندگان کلیه پس از اهدای کلیه به حال خود رها هستند. درحالیکه باید قبل از اهدای کلیه با آنها صحبت کرد و خطرات پیوند را به آنها گفت و برایشان شرح داد که چطور باید مرتب به پزشک مراجعه و آزمایشهای مشخص دهند.
منبع:هم میهن