پانزدهمین مجمع عمومی اتحادیه بینالمجالس کشورهای آسیایی (APA) با شعار«نقش دیپلماسی پارلمانی در توسعه همکاریهای چندجانبه آسیایی» آغاز به کار کرد که ۱۱ کشور در سطح رئیس مجلس، ۵ کشور در سطح نایب رئیس و ۱۰ کشور در سطح هیئت پارلمانی در آن حضور داشتند. آینده فلسطین را هیچ کشور استعماری تعیین نخواهد کرد محمدباقر […]
پانزدهمین مجمع عمومی اتحادیه بینالمجالس کشورهای آسیایی (APA) با شعار«نقش دیپلماسی پارلمانی در توسعه همکاریهای چندجانبه آسیایی» آغاز به کار کرد که ۱۱ کشور در سطح رئیس مجلس، ۵ کشور در سطح نایب رئیس و ۱۰ کشور در سطح هیئت پارلمانی در آن حضور داشتند.
آینده فلسطین را هیچ کشور استعماری تعیین نخواهد کرد
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی که به همراه سه تن از نمایندگان مجلس یعنی محسن زنگنه، عباس پاپیزاده و شهین جهانگیری به باکو سفر کرده بود، صبح روز چهارشنبه (اول اسفند ماه) در پانزدهمین مجمع عمومی بینالمجالس کشورهای آسیایی (APA) در باکو، گفت: آینده فلسطین را نه آمریکا و نه هیچ قدرت استعماری دیگری تعیین نخواهند کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حق تعیین سرنوشت فقط با ملت فلسطین است، ادامه داد: تنها راه پایان بحران جاری منطقهی غرب آسیا برقراری آتشبس کامل و پایدار در نوار غزه، خروج کامل ارتش اشغالگر صهیونیستی از سرزمینهای فلسطین، لبنان و سوریه، ارسال کافی، فوری و بدون مانع کمکهای بشردوستانه به سراسر غزه و بازگشت امن و بدون محدودیت آوارگان فلسطینی به اماکن مسکونی خودشان است.
وی با اشاره به به اظهارات واهی اخیر رئیس جمهور آمریکا مبنی بر به دست گرفتن کنترل غزه توسط آمریکا و کوچ اجباری مردم فلسطین، گفت: این اظهارات نشاندهنده تداوم دیدگاههای استعماری و سلطهجویانه و مصداقی از نادیده انگاری و نقض حقوق مردم مظلوم فلسطین است. این طرح، نوعی از پاکسازی قومی، اشغالگری مدرن و آپارتاید است که با هدفی کاملاً همسو با منافع نامشروع رژیم صهیونیستی درجهت تضعیف هویت ملی و سرکوب اراده مردم فلسطین طراحی شده است. این طرح غیرانسانی همچنین میتواند امنیت شکننده منطقه را با چالشها و بحرانهای جدیدی مواجه سازد.
قالیباف در ادامه، تاکید کرد: ما قاطعانه با هر طرح تحمیلی که خارج از اراده مردم فلسطین باشد مخالفیم و آن را قویاً محکوم میکنیم. به باور ما، آینده فلسطین و غزه تنها در چارچوب مصالح فلسطین و حق رأی همه مردم اصیل فلسطین برای تعیین سرنوشتشان تأمین خواهد شد.
امنیت قفقاز باید بدون دخالت خارجی تأمین شود
مهمترین دیدار رئیس مجلس در جریان حضور در پانزدهمین مجمع عمومی اتحادیه بینالمجالس کشورهای آسیایی (APA)، با الهام علی اف، رئیسجمهور جمهوری آذربایجان بود که در این دیدار، گفت: امروز ایران و آذربایجان مصمم هستند تا امنیت و ثبات پایداری در منطقه ایجاد شود. تاکید داریم که امنیت منطقه قفقاز باید به دور از هرگونه دخالت خارجی تأمین شود.
وی با اشاره به ملاقات خود با پوتین و طرح مباحث در حوزه کریدورهای ریلی و جادهای و نیز انتقال گاز، گفت: در همه این حوزهها، فرصتهایی نهفته است که نباید آنها را از دست داد و البته تردیدی نیست که این مناسبات، بدخواهانی خواهد داشت. لذا توسعه روابط میان ما خواهد بود که میتواند منجر به ایجاد تحول در کشورها با استفاده از ظرفیتهای موجود در حوزههای حمل و نقل، زیرساختی، علمی، فناوری و سلامت شود.
الهام علیاف نیز در این دیدار ضمن تأکید بر ضرورت گسترش روابط میان دو کشور دوست و همسایه، گفت: توسعه روابط پارلمانی نیز مورد اهمیت است که خوشبختانه در حال گسترش است.
رئیسجمهور جمهوری آذربایجان بیان کرد: توسعه کریدور شمال-جنوب یکی از اقدامات مهم و مشترک میان دو کشور است که در حال پیگیری روند آن هستیم و در همین راستا جمهوری آذربایجان سرمایه گذاریهای خوبی برای توسعه حوزه ریلی در هر دو طرف مرز داشته است تا حجم سالانه مبادلات تجاری نیز افزایش یابد.
دخالت نیروهای خارجی در منطقه را قبول نداریم
قالیباف با صاحبه غفاروا، رئیس مجلس ملی آذربایجان هم دیدار کرد که در دیدار با این مقام جمهوری آذربایجان، گفت: باید توسعه روابط اقتصادی و ترانزیتی دو کشور ادامه داشته باشد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ارتباطات سهجانبه ایران، آذربایجان و روسیه در زمینه اقتصادی و در انتقال انرژی اثرگذار است، افزود: مسیر ترانزیت شمال به جنوب و ترانزیت به اروپا و شرق دور با همکاریهای دو کشور میتواند توسعه پیدا کند و این یک ظرفیت برای هر سه کشور است.
وی تاکید کرد: ما دخالت نیروهای خارجی در منطقه را قبول نداریم و موضوعات منطقه باید بین کشورهای منطقه رفع شود و میتوان موضوعات را در سطح نشستهای ۳+۳ پیش برد و به صلح و ثبات منطقه کمک کرد.
ضرورت حذف دلار در تعاملات ایران و پاکستان
همچنین رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار با سید یوسف رضا گیلانی، رئیس مجلس سنای پاکستان، گفت: غده سرطانی صهیونیزم منطقه را به آتش کشیده است. آمریکاییها با تمام امکانات خود از این رژیم حمایت میکنند و آنقدر موضوع آشکار شده که ترامپ با صراحت تمام اعلام میکند مردم غزه را بیرون میکنم و قصد دارم آنجا را به منطقه تجاری تبدیل کنم.
وی ادامه داد: تصمیمگیری امت اسلامی در این شرایط حائز اهمیت است، چرا که بدون شک آموختههای ما از اسلام این است که در مقابل چنین ظلمی باید بایستیم.
قالیباف با اشاره به تحریمهای ظالمانه و یکجانبه آمریکا، تصریح کرد: برای برقراری ارتباط اقتصادی بین دو کشور و بین مردم باید بسترهایی فراهم شود که مردم بتوانند تعاملات تجاری خود را بدون دلار انجام دهند، این یکی از ضروریاتی است که باید در همکاریهای بانکی دو کشور مورد توجه قرار بگیرد.
زیادهخواهی آمریکا و رژیم صهیونیستی
در ادامه این سفر، ریاست مجلس شورای اسلامی با خالد بن هلال بن ناصر المعولی، رئیس مجلس عمان دیدار کرد و گفت: سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران توسعه روابط با کشورهای همسایه است. ما کشورهای اسلامی در کنار یکدیگر هستیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: آمریکا و رژیم صهیونیستی رویکرد زیادهخواهی و زورگویی را در سیاست خود پیش گرفتهاند و میتوان دید که در طول یک سال اخیر چه جنایتهایی مرتکب شدهاند. همگان دیدند که چگونه ترامپ از توافق برجام خارج شد و امروز هم پس از آتشبس غزه میگوید باید غزه را پاکسازی نژادی کرد؛ آنها میگویند چون قدرت داریم، زور میگوئیم.
وی افزود: وظیفه ماست که در هر سطحی تلاش کنیم تا صلح و امنیت را بهصورت عادلانه و برابر پیش ببریم. ما کاملاً آمادهایم که روابط کاری و روابط دوستی را با عمان در زمینههای مختلف مصممتر از گذشته پیگیری کنیم.
جنایت صهیونیستها در غزه و لبنان یک نسلکشی به تمام معنا است
رئیس مجلس شورای اسلامی در حاشیه اجلاس APA باکو، در دیدار با طارق حمید الطائر نایب رئیس اول مجلس امارات، گفت: امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز است تا کشورهای همسایه و اسلامی با ارتباطات نزدیک، چه در سطح دولتها و چه در پارلمانها، تلاش کنند تا صلح پایدار را پیگیری و تأمین کنند.
وی ادامه داد: امت، دولتها و پارلمانهای اسلامی باید نسبت به تهدیدات و جنایت رژیم صهیونیستی هوشیار باشند. جنایت صهیونیستها با حمایت آمریکاییها در غزه و لبنان یک نسلکشی به تمام معنا است.
پیگیر ایجاد کرسی نماینده ایرانیان خارج از کشور در مجلس هستیم
همچنین قالیباف با هموطنان مقیم جمهوری آذربایجان دیدار و اظهار کرد: معتقدیم باید به ازای هر قاره، یک نفر ایرانی که خارج از کشور زندگی میکند به عنوان نماینده به مجلس بیاید و با حضور فصلی یا ماهیانه به حوزه انتخابیه خود، پیگیر مسائل ایرانیان مقیم خارج از کشور از طریق سفارتخانهها یا کنسولگریها باشد که این مسئله را با همکاری وزارت خارجه پیگیری میکنیم.
وی با اشاره به سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی در ارتباط با کشورهای همسایه، بیان کرد: اطمینان دارم طی یک سال آینده در حوزه روابط تجاری، آموزشی، گردشگری، حمل و نقل، بازارچههای مرزی و گمرک شاهد تحولاتی خواهیم بود.
رئیس مجلس با بیان اینکه وضعیت نابسامان گذرگاههای مرزی ظرف یک سال آینده برطرف خواهد شد، اظهار کرد: شرایط گمرک در مرزها باید در هر فصل تغییر کند که برای ساماندهی آن نیز مصمم هستیم.
مخالفت با طرح ادعایی ترامپ در مورد آینده غزه
علاوه بر این، «کمیته دائمی اقتصادی و توسعه پایدار» به ریاست هیئت بحرین و با حضور هیئتهای عضو مجمع مجالس آسیایی و حضور هیئت ایرانی برگزار شد.
همچنین بعد از این نشست، «کمیته دائمی امور سیاسی» با ریاست نماینده عراق برگزار و اکثریت بحثهای این کمیته تحتالشعاع غزه و فلسطین قرار گرفت و هیئتهای پارلمانی نظرات خود را در مورد قطعنامه فلسطین و مخالفت با طرح ادعایی ترامپ مطرح کردند و در نهایت و با اکثریت آرا، قطعنامههای این کمیته تأیید شد. بر این اساس، کمیتههای دائمی امور سیاسی و کمیته دائمی اقتصادی با طرح ادعایی ترامپ در مورد آینده غزه مخالفت کردند.
ایران رئیس مجمع مجالس آسیایی شد
همچنین در جریان برگزاری جلسات کمیتهها، محسن زنگنه، رئیس هیئت پارلمانی ایران در مجمع مجالس آسیایی از انتخاب ایران به عنوان رئیس مجمع مجالس آسیایی در دوره ۲۰۲۷ و ۲۰۲۸ خبر داد و گفت: البته ایران رئیس کمیته سیاسی و رئیس کمیته اقتصادی و توسعه پایدار APA هم شد.
وی توضیح داد: با وجود تبلیغات کشورهای غربی که ایران را در فضای بینالملل منزوی معرفی میکنند، اما با رایزنیهایی که هیئت ایرانی انجام داد، ریاست مجمع بینالمجالس آسیایی پس از تقریباً ۲۰ سال، به جمهوری اسلامی ایران در سالهای ۲۰۲۷ و ۲۰۲۸ رسید که یک موفقیت دیپلماتیک بزرگ برای جمهوری اسلامی تلقی میشود.
ریاست ایران بر این اجلاس با توجه به حضور نزدیک به ۴۰ کشور در مجمع بینالمجالس از جمله روسیه، ترکیه، چین، کشورهای حاشیه خلیج فارس، هند تا بوتان و همچنین کشورهای آسیای میانه، آذربایجان، ازبکستان و سایر کشورها قطعاً میتواند پیام بسیار مهمی را به دنیا مخابره کند.
دود و سینما: وقتی سیگار دبیر جشنواره فجر خبرساز میشود
زیرنویس را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید: ایتا | تلگرام | اینستاگرام | توییتر