اعتکاف؛ فرصتی برای خودسازی یا ابزاری برای گزارش‌دهی؟
اعتکاف؛ فرصتی برای خودسازی یا ابزاری برای گزارش‌دهی؟
آیا هدف از برگزاری اعتکاف، صرفاً آمار و ارائه‌ی گزارش‌های عملکرد است یا باید بستری برای رشد معنوی و خودسازی جوانان فراهم شود؟ نقدهایی در خصوص نحوه‌ی برگزاری این مراسم و تمرکز بر ظواهر مطرح شده است.

زیرنویس – گروه جامعه: امسال، طبق آماری که تکیه‌ای، رئیس ستاد اعتکاف کشور ارائه کرده، حدود ۵۰۰ هزار جوان و نوجوان در اعتکاف حضور داشته‌اند. مراسم معنوی اعتکاف که فلسفه‌ی آن دوری از مناسبات دنیوی و پرداختن به امور معنوی و توجه به غایت هستی است، امروز در میان انبوهی از تصاویر، اعداد، آمارها و شلوغی فضای مجازی، رنگ و اصالت خود را از دست داده است.

متولیان این امر که فرصت ۳۶۵ روزه را برای برنامه‌ریزی هدفمند و جلب مشارکت واقعی جوانان به هدر داده‌اند، برگزاری این مراسم را بیشتر به شکل اردوهای دانش‌آموزی پیش برده‌اند. به جای در نظر گرفتن تناسب بین مخاطبان و محتوای مراسم، صرفاً به افزایش کمیت شرکت‌کنندگان توجه کرده و محفل اعتکاف را بیش از هر چیز به فضایی شلوغ و پُرجمعیت تبدیل کرده‌اند.

جایی که نوجوان و جوان نسل امروز باید مفاهیم آموخته‌شده را به عمل درآورد، نسلی که باید در خود این قدرت را بپروراند که از منویات دنیوی و هیاهوی آن در کنار دیگر افراد جامعه، فارغ از هرگونه پست، مقام و… سه روز بندگی را تجربه کند، با بی‌تدبیری مسئولین درگیر سیستم گزارش‌گیری و آمار می‌شود و ایام اعتکاف تبدیل می‌شود به روزهای فرار از خانه، درس و مدرسه تا بتواند آزادانه با دوستان خود به پر کردن این ساعات پرداخته و در واقع وارد بازی ریاکارانه و دورویی برگزارکنندگان شود و عکس و تصویر به ثبت برساند.

فرصتی که نسل نو در اولین مواجهه‌ی خود با مسئولین می‌آموزد این است که مستندات مهم‌اند نه روحِ عمل. و شاید زمانی نه چندان دور بفهمد از او استفاده‌ی ابزاری شده است تا کسانی دیگر به اهدافشان برسند. خطر بزرگ‌تر اینجاست که در ادامه‌ی این روند، او نیز مجاز می‌بیند که دیگران را به‌عنوان پلکان موفقیت خود استفاده کند.

اما باید پرسید، آیا به نتیجه‌ای که از اعتکاف، با چنین پیشینه‌ای از معنویت و پالایش روح، انتظار داشتیم، رسیدیم؟

آیا هدف از برگزاری این مراسم تنها پر کردن گزارش‌ها و بالا بردن آمار است یا باید بستر و فرصتی برای رشد معنوی، اخلاقی و فرهنگی جوانان فراهم شود؟

به گزارش زیرنویس، اگر رویه‌ی فعلی ادامه یابد، پیامدهای آن جدی خواهد بود. اعتکاف به تدریج فاصله‌ی عمیقی از اصالت خویش پیدا خواهد کرد و شاید در نهایت به یک پدیده‌ی سطحی و بی‌روح تبدیل شود، آیینی که دیگر اثری سازنده در زندگی یا باورهای نسل جوان نخواهد داشت.

اکنون زمان آن فرا رسیده است که مسئولین امر دیدگاه خود نسبت به این مراسم را اصلاح کنند. به جای تمرکز بر لایه‌های سطحی؛ محتوا و عمق مراسم اعتکاف مورد توجه ویژه قرار گیرد. این برنامه می‌تواند بستری مناسب برای پرورش اخلاقیات، ارتقای مفاهیم معنوی و تعالی فرهنگی جامعه باشد. ولی چنین امری جز با برخوردی صادقانه، اندیشه‌ای عمیق‌تر و فاصله گرفتن از نگاه ابزاری به نسل نو امکان‌پذیر نخواهد بود.

لازم است مراسم اعتکاف بازگشتی به ریشه‌ها و ذات حقیقی خویش داشته باشد تا بتواند تجربه‌ای ناب از بندگی خداوند را برای نسل جدید فراهم کند؛ تجربه‌ای که در قلب‌ها باقی بماند و راهگشای مسیری روشن در زندگی جوانان باشد.

  • نویسنده : گروه اجتماعی
  • منبع خبر : این گزارش به همت گروه جامعه پایگاه خبری-تحلیلی زیرنویس به صورت اختصاصی تهیه شده است