۱۰ کشور برتر استفاده‌کننده از انرژی‌های تجدیدپذیر کدامند؟
۱۰ کشور برتر استفاده‌کننده از انرژی‌های تجدیدپذیر کدامند؟

به گزارش سرویس علم و فناوری تابناک، این کشورها با کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی و افزایش سهم انرژی‌های پاک، گام‌های بلندی در جهت کاهش انتشار کربن و دستیابی به اهداف زیست‌محیطی جهانی برداشته‌اند. ده کشور برتر جهان در استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر  ۱۰. اسپانیا تولید انرژی تجدیدپذیر: ۱۳۰ تراوات‌ساعت در ۱۵ سال گذشته، اسپانیا […]

به گزارش سرویس علم و فناوری تابناک، این کشورها با کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی و افزایش سهم انرژی‌های پاک، گام‌های بلندی در جهت کاهش انتشار کربن و دستیابی به اهداف زیست‌محیطی جهانی برداشته‌اند.

۱۰ کشور برتر استفاده‌کننده از انرژی‌های تجدیدپذیر کدامند؟

ده کشور برتر جهان در استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر

 ۱۰. اسپانیا

تولید انرژی تجدیدپذیر: ۱۳۰ تراوات‌ساعت

در ۱۵ سال گذشته، اسپانیا به یک بازیگر اصلی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر تبدیل شده است. ظرفیت تولید انرژی بادی این کشور از سال ۲۰۰۸ دو برابر و انرژی خورشیدی هشت برابر شده است. اکنون کمی بیش از نیمی از تولید سالانه برق اسپانیا از منابع تجدیدپذیر تأمین می‌شود.

بر اساس داده‌های Enerdata، فناوری‌های سبز پیشرو در اسپانیا در سال ۲۰۲۳ شامل باد با ۲۴٪ و انرژی خورشیدی فتوولتائیک با ۱۴٪ بود. انرژی هسته‌ای و چرخه ترکیبی گاز نیز به ترتیب ۲۰.۳٪ و ۱۷.۲٪ از سبد انرژی اسپانیا را تشکیل می‌دهند. تحقیقات Enerdata نشان می‌دهد که بیش از ۷۰٪ از سبد انرژی اسپانیا در سال ۲۰۲۳ بدون CO₂ بود. داده‌های IRENA نشان می‌دهد که سرانه تولید برق اسپانیا (کیلووات‌ساعت) به آرامی در حال افزایش است، در حالی که عامل انتشار CO₂ برای تولید برق و گرما به طور کلی در حال کاهش است.

اسپانیا به لطف سیاست‌های دولت و سرمایه‌گذاری عمومی، پیشرفت قابل توجهی در انرژی‌های تجدیدپذیر، به ویژه در حوزه باد و خورشید داشته است. این کشور بر افزایش الکتریسیته و ذخیره‌سازی انرژی تمرکز دارد. Iberdrola، یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های انرژی جهان و پیشرو در انرژی بادی، نقش مهمی در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر اسپانیا ایفا کرده و در گسترش ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر این کشور مؤثر بوده است.

 ۹. نروژ

تولید انرژی تجدیدپذیر: ۱۴۰ تراوات‌ساعت

به لطف فراوانی و توانایی بهره‌برداری از انرژی آبی، نروژ تولیدکننده عمده انرژی‌های تجدیدپذیر است. نروژ بالاترین سهم تولید برق از منابع تجدیدپذیر در اروپا و کمترین میزان انتشار آلاینده‌ها را در بخش برق دارد. این کشور با جمعیت کم و منابع طبیعی فراوان، یکی از مهم‌ترین بازیگران جهانی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر است.

علاوه بر این، نروژ یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان انرژی در جهان است که بخش عمده‌ای از آن توسط Statkraft، بزرگ‌ترین تولیدکننده برق نروژ و بزرگ‌ترین تولیدکننده انرژی‌های تجدیدپذیر در اروپا مدیریت می‌شود.

آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) می‌گوید نروژ به لطف مزایای طبیعی فراوان، می‌تواند انتقال موفق انرژی و آب‌وهوا را محقق کند و در موقعیت خوبی برای رهبری جهان در فناوری‌های جدید برای کاهش کربن در بخش‌های سخت مانند خودرو‌های الکتریکی، جذب و ذخیره کربن (CCS) و هیدروژن قرار دارد. منابع گسترده انرژی آبی این کشور ۹۲٪ از تولید برق را پوشش می‌دهد و از بخش برق تقریباً کاملاً مبتنی بر انرژی‌های تجدیدپذیر حمایت می‌کند.

۱۰ کشور برتر استفاده‌کننده از انرژی‌های تجدیدپذیر کدامند؟

 ۸. روسیه

تولید انرژی تجدیدپذیر: ۱۹۸ تراوات‌ساعت

اگرچه سوخت‌های فسیلی ۷۲٪ از ظرفیت نصب‌شده روسیه در سال ۲۰۲۲ را تشکیل می‌دادند، این کشور در تولید انرژی‌های تجدیدپذیر نیز قدرتمند است. انرژی‌های تجدیدپذیر کمتر از یک پنجم ظرفیت نصب‌شده روسیه را تشکیل می‌دهند، اما با توجه به اندازه روسیه و ظرفیت تولید آن، این سهم همچنان قابل توجه است.

داده‌های Ember نشان می‌دهد که روسیه در سال ۲۰۲۳ بیش از یک سوم برق خود را از منابع کم‌کربن تولید کرده است که ۱۸٪ آن از انرژی هسته‌ای و ۱۷٪ از انرژی آبی تأمین شده است. بیشتر منابع انرژی تجدیدپذیر روسیه نسبتاً جدید هستند و در سال‌های اخیر رشد کرده‌اند، اما روسیه در فهرست رهبران توسعه فناوری‌های انرژی تجدیدپذیر خارج از حوزه انرژی آبی سقوط کرده است.

 ۷. ژاپن

تولید انرژی تجدیدپذیر: ۲۳۹ تراوات‌ساعت

انرژی‌های تجدیدپذیر در سال ۲۰۲۲ کمی کمتر از یک چهارم سهم تولید برق ژاپن را تشکیل می‌دادند، رقمی که تنها در این کشور رشد خواهد کرد. این موضوع به دلیل تلاش ژاپن برای کاهش انتشار CO₂ و وابستگی به سوخت‌های فسیلی وارداتی است. انرژی‌های تجدیدپذیر عمدتاً برای تولید برق استفاده می‌شوند، اگرچه فناوری‌های تجدیدپذیر می‌توانند برای گرمایش خانه‌ها و ساختمان‌ها نیز استفاده شوند. سوخت‌های زیستی تجدیدپذیر نیز یک راه‌حل فناورانه نوظهور برای کاهش کربن در بخش‌هایی از بخش حمل‌ونقل هستند. از اینجا به وضوح می‌توان دید که ژاپن به تدریج انرژی‌های تجدیدپذیر بیشتری را وارد سبد انرژی خود می‌کند.

Mitsubishi Electric یک بازیگر کلیدی در ترویج فناوری‌های کم‌مصرف مانند پمپ‌های حرارتی و ادغام انرژی‌های تجدیدپذیر است و به شدت در توسعه و استقرار راه‌حل‌های انرژی پیشرفته، از جمله سیستم‌های تولید انرژی تجدیدپذیر و مدیریت هوشمند انرژی، مشارکت دارد. این راه‌حل‌ها از اهداف گسترده‌تر ژاپن برای کاهش انتشار کربن و افزایش بهره‌وری انرژی در بخش‌های مختلف حمایت می‌کنند.

۱۰ کشور برتر استفاده‌کننده از انرژی‌های تجدیدپذیر کدامند؟

 ۶. آلمان

تولید انرژی تجدیدپذیر: ۲۵۴ تراوات‌ساعت

سبد انرژی تجدیدپذیر آلمان عمدتاً مبتنی بر باد و زیست‌توده است و خورشید و آب نیز از دیگر عناصر کلیدی تجدیدپذیر هستند. تا سال ۲۰۱۴، آلمان بزرگ‌ترین ظرفیت نصب‌شده فتوولتائیک جهان را داشت و اکنون بیش از ۸۲ گیگاوات ظرفیت دارد.

در سال ۲۰۲۳، آلمان برای اولین بار بیش از نیمی از برق مصرفی خود را از انرژی‌های تجدیدپذیر تولید کرد. این موضوع نشان‌دهنده نگرش آلمان به انرژی‌های تجدیدپذیر و چگونگی افزایش تولید برای پاسخ به تقاضا است. میزان انرژی‌های تجدیدپذیر تولیدشده در آلمان در سال ۲۰۲۳، ۲۵۴ تراوات‌ساعت، حدود ۷.۲٪ بیشتر از سال ۲۰۲۲ بود.

سهم فزاینده انرژی سبز آلمان در تلاش اتحادیه اروپا برای دستیابی به بی‌طرفی کربن تا سال ۲۰۵۰ بسیار مهم است. در همین راستا، تولید انرژی تجدیدپذیر این کشور به طور قابل توجهی رشد کرده است، به طوری که انرژی‌های تجدیدپذیر در سال ۲۰۲۲، ۴۳٪ از تولید برق را تشکیل می‌دادند که نسبت به آغاز هزاره جدید ۵۹۴٪ افزایش داشته است.

دو سوم کل تولید برق کانادا از منابع تجدیدپذیر تأمین می‌شود که انرژی آبی منبع اصلی است. کانادا دومین تولیدکننده بزرگ برق آبی در جهان است

 ۵. کانادا

تولید انرژی تجدیدپذیر: ۳۸۸ تراوات‌ساعت

دو سوم کل تولید برق کانادا از منابع تجدیدپذیر تأمین می‌شود که انرژی آبی منبع اصلی است. کانادا دومین تولیدکننده بزرگ برق آبی در جهان است و علاوه بر این، این کشور در حال گسترش ظرفیت انرژی بادی و خورشیدی خود برای کاهش انتشار کربن و انتقال به اقتصاد کم‌کربن است. Brookfield Renewable Partners، یکی از بزرگ‌ترین پلتفرم‌های انرژی تجدیدپذیر جهانی، مجموعه‌ای متنوع از دارایی‌های آبی، بادی و خورشیدی را مدیریت می‌کند و سرمایه‌گذاری‌ها و عملیات‌های آن در کانادا به پیشبرد حرکت این کشور به سوی راه‌حل‌های انرژی پایدار کمک می‌کند.

علاوه بر رهبری جهانی در انرژی آبی، این منبع ۹۰٪ از سبد انرژی تجدیدپذیر غیراحتراقی کانادا را تشکیل می‌دهد. انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر کانادا (CanREA) از صنایع انرژی بادی، خورشیدی و ذخیره‌سازی انرژی حمایت می‌کند تا به اقتصاد و آینده انرژی کانادا کمک کند و اطمینان حاصل کند که انرژی‌های تجدیدپذیر و ذخیره‌سازی انرژی نقش محوری در تغییر سبد انرژی کانادا ایفا می‌کنند.

۱۰ کشور برتر استفاده‌کننده از انرژی‌های تجدیدپذیر کدامند؟

۴. هند

تولید انرژی تجدیدپذیر: ۴۰۵ تراوات‌ساعت

هند چهارمین مصرف‌کننده بزرگ برق و سومین تولیدکننده بزرگ انرژی‌های تجدیدپذیر در جهان است. تقاضای برق، نیاز به یک سیستم تولید انرژی تجدیدپذیر متنوع و کارآمد را ایجاد می‌کند و IRENA این کشور را به عنوان چهارمین کشور بزرگ از نظر ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر قرار داده است.

IEA می‌گوید که برق تجدیدپذیر در هند سریع‌تر از هر اقتصاد بزرگ دیگری در حال رشد است و افزودن ظرفیت‌های جدید در مسیر دو برابر شدن تا سال ۲۰۲۶ قرار دارد. این کشور با تأمین ۴۰٪ از ظرفیت برق خود از منابع غیرفسیلی، تقریباً ۹ سال زودتر از برنامه، تعهدات خود در توافق پاریس را بیش از حد محقق کرده است.

هند با ادامه افزایش تولید انرژی‌های تجدیدپذیر، هدف تولید پنج میلیون تن هیدروژن سبز تا سال ۲۰۳۰ را دارد که توسط ۱۲۵ گیگاوات ظرفیت انرژی تجدیدپذیر پشتیبانی می‌شود.

 ۳. برزیل

تولید انرژی تجدیدپذیر: ۹۴۰ تراوات‌ساعت

بر اساس وزارت معادن و انرژی برزیل، بیش از ۹۳٪ از تولید برق برزیل در سال ۲۰۲۳ از منابع تجدیدپذیر تأمین شده است که عمدتاً شامل انرژی آبی، خورشیدی فتوولتائیک و بادی است. برزیل همچنین یکی از پاک‌ترین ترکیب‌های برق جهان را دارد، به طوری که نیروگاه‌های بزرگ آبی حدود ۸۰٪ از برق داخلی را تولید می‌کنند.

بخش انرژی‌های تجدیدپذیر این کشور به لطف سرمایه‌گذاری‌های خصوصی به طور قابل توجهی گسترش یافته است و برزیل در حال کار برای توسعه بیشتر راه‌حل‌های پایدار مانند سوخت‌های سبز، ذخیره‌سازی برق، هیدروژن و پروژه‌های بادی فراساحلی است. شرکت برزیلی Raízen، بزرگ‌ترین صادرکننده شکر و تولیدکننده اتانول سلولزی جهان، پیشتاز انقلاب جهانی سوخت‌های زیستی است و تعهد به محیط‌زیست در قلب فعالیت‌های آن قرار دارد و موقعیت برزیل به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده سوخت زیستی مشتق از نیشکر را تقویت می‌کند.

منابع فراوان انرژی‌های تجدیدپذیر و تعهد برزیل به انرژی پاک، این کشور را به عنوان یک قدرت نوظهور جهانی در زمینه پایداری مطرح می‌کند.

۱۰ کشور برتر استفاده‌کننده از انرژی‌های تجدیدپذیر کدامند؟

 ۲. ایالات متحده آمریکا

تولید انرژی تجدیدپذیر: ۱،۴۹۳ تراوات‌ساعت

انرژی‌های تجدیدپذیر بیش از ۲۰٪ از کل برق ایالات متحده را تولید می‌کنند، رقمی که همچنان در حال افزایش است. اگرچه این درصد به هیچ وجه بزرگ‌ترین درصد در این فهرست ۱۰ تایی نیست، اما با توجه به اندازه عظیم ایالات متحده و تقاضای انرژی آن، این رقم بسیار بزرگ است. EIA برجسته می‌کند که تولید انرژی‌های تجدیدپذیر در ایالات متحده در سال‌های اخیر به طور قابل توجهی رشد کرده است، به طوری که انرژی‌های تجدیدپذیر در سال ۲۰۲۳، ۲۱.۴٪ از کل تولید برق در مقیاس utility را تشکیل می‌دادند که سهم انرژی‌های تجدیدپذیر غیرآبی ۱۵.۶٪ و انرژی آبی ۵.۷٪ بود.

انرژی بادی یک منبع در حال رشد تولید برق در ایالات متحده است و سال گذشته ۱۰٪ از کل تولید برق در مقیاس utility را تشکیل می‌داد که نسبت به کمتر از ۱٪ در سال ۱۹۹۰ افزایش یافته است.

چه چیزی باعث این رشد عظیم شده است؟ کاهش هزینه‌ها، دستورات ایالتی، مشوق‌های مالی و مقررات محیط‌زیستی همگی از عوامل مهم هستند. این کشور در تلاش است تا ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر خود را بیشتر افزایش دهد تا وابستگی به سوخت‌های فسیلی را کاهش داده و انتشار کربن را پایین آورد. Southern Company یکی از شرکت‌های پیشرو در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر در ایالات متحده است که یک قرن پیش تأسیس شد و تأسیس آن تحت تأثیر پتانسیل آبی رودخانه‌های آلاباما بوده است.

چین با فاصله زیاد بزرگ‌ترین تولیدکننده انرژی‌های تجدیدپذیر است. در سال ۲۰۲۳، انرژی پاک ۳۵٪ از سبد برق چین را تشکیل می‌داد

 ۱. چین

تولید انرژی تجدیدپذیر: ۳،۷۴۹ تراوات‌ساعت

چین با فاصله زیاد بزرگ‌ترین تولیدکننده انرژی‌های تجدیدپذیر است. در سال ۲۰۲۳، انرژی پاک ۳۵٪ از سبد برق چین را تشکیل می‌داد که انرژی آبی با ۱۳٪ بزرگ‌ترین منبع انرژی پاک بود. رشد تولید انرژی‌های تجدیدپذیر در چین از سال ۲۰۰۰ بسیار چشمگیر بوده و از سایر کشور‌های جهان پیشی گرفته است. به عنوان مثال، چین در سال ۲۰۲۲ تقریباً به اندازه کل جهان ظرفیت خورشیدی نصب کرد و سپس در سال بعد ظرفیت خورشیدی خود را دو برابر کرد. با این حال، موقعیت چین به عنوان کشوری که به شدت به سوخت‌های فسیلی وابسته است را نمی‌توان نادیده گرفت.

+