«ولادیمیر پوتین» با بیان این که «آرزوی بهترینها را برای رهبر ایران داریم»، گفت: اطلاع داریم آنچه در مسائل دوجانبه روسیه و ایران انجام میشود، تحت ملاحظات و کنترل ایشان است. به گزارش سرویس بین الملل تابناک، مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین رؤسای جمهور ایران و روسیه عصر امروز جمعه ۲۸ دیماه در آیینی در […]
«ولادیمیر پوتین» با بیان این که «آرزوی بهترینها را برای رهبر ایران داریم»، گفت: اطلاع داریم آنچه در مسائل دوجانبه روسیه و ایران انجام میشود، تحت ملاحظات و کنترل ایشان است.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین رؤسای جمهور ایران و روسیه عصر امروز جمعه ۲۸ دیماه در آیینی در کاخ کرملین، معاهده مشترک جامع راهبردی دو کشور را امضا کردند.
بنا بر اعلام قبلی منابع رسمی و دیپلماتیک، این معاهده با یک مقدمه و ۴۷ بند در سفر رسمی رئیسجمهوری اسلامی ایران به مسکو توسط پزشکیان و پوتین به امضا رسید؛ سندی که به گفته رؤسای جمهور دو کشور، گشایشی در همکاریها به ویژه مناسبات اقتصادی تهران و مسکو خواهد بود.
این معاهده متن به روز رسانی شده سندی است که تهران-مسکو در سال ۱۳۷۹ با عنوان موافقتنامه اساس روابط متقابل و اصول همکاری امضا کرده بودند.
در این آیین که در پایان مذاکرات هیأتهای بلندپایه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به ریاست رؤسای جمهور دو کشور برگزار شد، تهران و مسکو بر عزم خود بر گسترش همکاریهای دوجانبه در قالب سند جدید تأکید کردند. قرار است رؤسای جمهور دو کشور در پایان این نشست پاسخگوی سوالات تعدادی از خبرنگاران باشند.
مسعود پزشکیان در نشست خبری مشترک با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پس از امضای اسناد همکاری راهبردی دو کشور، اظهار کرد: امیدوارم شاهد فصل جدیدی از همکاری راهبردی بین دو کشور باشیم. روسیه از جایگاهی ممتاز در سیاست همسایگی ایران دارد. در مذاکرات امروز چگونگی گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور مورد رایزنی قرار گرفت، موانع و راه حلها بررسی شد و گفتوگوهای مثبتی درباره مسائل منطقهای و بین المللی داشتیم. سند همکاری جامعه فصل جدیدی در رابطه دو کشور خواهد گشود. این سند مسیر توسعه همکاری دو کشور را هموار کند.
وی با اشاره به گفتوگوهای انجام شده درباره مسائل دوجانبه ایران و روسیه، افزود: دو کشور مصصم به رفع سریع موانع همکاریهای تجاری و اقتصادی از جمله تعرفههای گمرکی، بانکی، تبادل کالا و ارز ملی، تسهیل تردد تجار و روادید هستند، بر افزایش سطح مبادلات تجاری دو کشور تاکید شد. ارتقای سطم همکاریهای امنیتی و مبارزه با تروریسم و خشونتهای سازمان یافته مورد تاکید قرار گرفت. درباره مسائل خاورمیانه و قفقاز گفتوگو شد و بر حفظ صلح در افغانستان تأکید شد.
پزشکیان در ادامه خاطرنشان کرد: تعمیق مناسبات منطقهای از طریق همکاری در پیمان شانگهای و بریکس تاثیر بارزی بر همگرایی منطقهای و کسب منافع مشترک دارد و حضور فعال در این سازوکارها مورد تاکید قرار گرفت.
وی افزود: جنگ راه حلی مناسبی نیست و از مذاکره برای صلح بین روسیه و اوکراین استقبال میکنیم. اعتقاد راسخ داریم که کشورهای غربی باید به نگرانیهای امینتی سایر کشورها احترام بگذارند و از تحمیل زیاده خواهی خود به دیگران اجتناب کنند. همچنین هر دو کشور بر آتش بس دائمی در لبنان و توقف تجاوز رژیم صهیونیستی در سوریه تاکید داریم و امیدواریم آتش بس قطعی در غزه برقرار و تجاوز به این منطقه پایان یابد.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه نیز در این نشست خبری گفت: این همکاری موجب پیشرفت دو کشور خواهد شد. افقهای زیادی پیش روی دو کشور در زمینههای مختلف وجود دارد. همکاری دو کشور در زمینه کشاورزی، تجارت، اقتصاد، نفت، انرژی، حمل و نقل، فرهنگی، گردشگری، علمی و دانشجویی، گسترش خواهد یافت.
پوتین افزود: موضع دو کشور در بسیاری از امور نزدیک به هم است براساس قواعد بین المللی رفتار کرده و در امور داخلی کشورها دخالت نمیکنیم مقابل تحریمهای غیرقانونی علیه دو کشور میایستیم. روسیه معتقد به حل مسائل سوریه براساس تمامیت ارضی این کشور است. ما از مردم سوریه حمایت میکنیم. با رئیس جمهور ایران سایر تحولات منطقه از جمله آتش بس در غزه را بررسی کردیم. امیدواریم ثبات در غزه پایدار شود. تحقق صلح و امنیت در قفقاز برای ایران و روسیه اهمیت دارد. از مذاکرات امروز بسیار راضی هستیم.
پوتین درباره چشم انداز همکاری ایران و روسیه، گفت: روابط تجاری دو کشور بسیار اهمیت دارد و ما گفتوگو کردیم که این روابط باید با سایر کشورها متفاوت باشد و تبادل تجاری باید بیشتر باشد. الان سطح روابط تجاری متناسب با ظرفیت دو کشور نیست. علت نشست امروز ما گسترش این روابط است. تاکید دارم که ایران همکاریهای خود را با با اوراسیا توسعه داده و این مساله مهمی است و گامهای رو به جلو برخواهیم داشت.
رئیس جمهور ایران نیز در خصوص این موضوع بیان کرد: باور و اعتقاد داریم که باید ارتباط با همسایگان را تقویت کنیم. روسیه از جمله کشورهایی است که در روابط سیاسی ما جایگاه مهم و با ارزشی داشته و دارد. نیاز بود ساختارها بازبینی شود تا ارتباطات گسترش یابد که در جریان امضای سند همکاری راهبردی این ساختارها بازبینی شد. امروز تصمیمات مهمی در زمینه راه، حمل و نقل، سرمایه گذاری، صنعت، تجارت، ارتباطات علمی و فرهنگی گرفتیم و کمیسیونهایی که تشکیل شده است، این اهداف را مدیریت میکنند.
تاکید پوتین بر حاکمیتی بودن توافق و بیان جزئیات
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه، امروز (جمعه) و پیش از امضای توافق همکاری دوجانبه با ایران، در دیدار با «مسعود پزشکیان» همتای ایرانی خود که برای امضای توافق شراکت جامع راهبردی میان طرفین و دیدار با مقامات عالیرتبه روسیه به مسکو سفر کرده است، گفت که سفر رئیسجمهور ایران به روسیه دارای اهمیتی ویژه است، چراکه طی این سفر توافقنامه شراکت جامع راهبردی امضا خواهد شد.
خبرگزاری نووستی با انتشار این مطلب گزارش داد که پوتین در دیدار با پزشکیان گفت: سفر شما اهمیت ویژهای دارد چرا که نهتنها فرصتی برای گفتوگو درباره تمامی حوزههای همکاریمان خواهیم یافت، بلکه توافقنامهای اساسی را درباره شراکت جامع راهبردی امضا میکنیم.
رئیسجمهور روسیه بیان کرد که این توافقنامه جدید میان ایران و روسیه انگیزه و نیروی تازهای به تمامی حوزههای همکاری میان طرفیت میبخشد.
او افزود: ایران و روسیه به اجرای پروژههای مشترک، از جمله در زمینه انرژی هستهای ادامه میدهند و ظرفیت پروژههای دیگری نیز در حوزه انرژی و چشمانداز خوبی در حوزه لجستیکی وجود دارد.
پوتین روند فعلی توسعه روابط اقتصادی و تجاری میان ایران و روسیه را، کاملا قابلقبول دانست.
پوتین گفت: مسلما، رایزنی ما درباره دستور کار بینالمللی هم در جهان به طور کلی و هم در منطقه، واقعا مورد نیاز است.
او درباره دیدار با همتای ایرانی خود گفت: بسیار خوشحالیم رئیس جمهور ایران و هیئت همراه را ملاقات میکنیم. سفر شما امروز اهمیت ویژهای دارد، زیرا نه تنها تمامی مسائل دوجانبه را بررسی میکنیم، بلکه معاهده همکاری جامع را امضا میکنیم. ما روی این توافقنامه کار کردهایم و خرسندم که این بررسی به پایان رسید. مطمئن هستم این توافقنامه به آینده همکاری ۲ کشور کمک خواهد کرد. در زمینه انرژی، حمل و نقل، هستهای، گردشگری، همکاری بشردوستانه، فرهنگی گسترش همکاری خواهیم داشت. لازم است همکاریهای خود در سطح منطقه و بینالملل گسترش دهیم.
پوتین در پایان با بیان این که «آرزوی بهترینها را برای رهبر ایران داریم»، گفت: اطلاع داریم آنچه در مسائل دوجانبه روسیه و ایران انجام میشود، تحت ملاحظات و کنترل ایشان است.
نخستوزیر روسیه: سفر پزشکیان به مسکو اهمیتی تاریخی دارد
«میخائیل میشوستین» نخستوزیر روسیه، امروز (جمعه) سفر «مسعود پزشکیان» رئیسجمهور ایران به روسیه را حائز اهمیتی تاریخی دانست.
پزشکیان برای امضای توافقنامه شراکت جامع راهبردی ایران و روسیه و دیدار و رایزنی با مقامات بلندپایه این کشور به مسکو سفر کرده است.
خبرگزاری نووستی با انتشار این مطلب گزارش داد که میشوستین در دیدار با پزشکیان گفت: سفر شما به روسیه اهمیتی تاریخی دارد. شما و رئیسجمهور پوتین قرار است توافقنامه شراکت جامع راهبردی را میان ایران و روسیه امضا کنید.
نخستوزیر روسیه همچنین اشاره کرد که این توافقنامه مبنای مستحکمی برای توسعه بیشتر همکاریهای دوجانبه برای طرفین ایجاد خواهد کرد.
معاهده مشترک ایران و روسیه افقهای تازهای را برای دو کشور میگشاید
محمد اسلامی معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در مسکو گفت: با توجه به رویکردهایی که در دنیا وجود دارد، امضا و مبادله سندهای راهبردی به پایدار شدن و اثرگذارتر شدن روابط برای دوره معین کمک میکند.
وی افزود: اکنون، فرصت امضای چنین سندی میان ایران و روسیه فراهم شده و برای تدوین آن، چند سال، مذاکره و گفتوگو شده است تا امروز در آستانه مبادله و امضا قرار گیرد که افقهای تازهای را در توسعه مناسبات خواهد گشود.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: شاید بتوان گفت که حوزه انرژی اتمی، قدیمیترین و پایدارترین حوزه همکاریهای دوجانبه ایران و روسیه باشد که به صورت مشخص، نمونه موفق آن تکمیل و راهاندازی نیروگاه اتمی بوشهر است که هماکنون در مدار قرار دارد و توسط همکاران ما بهرهبرداری میشود.
اسلامی یادآور شد: طرحهای ساخت واحدهای دوم و سوم نیروگاه اتمی بوشهر که بخشی از قراردادهای توسعه نیروگاهی است در دست اجرا است و شاید بتوان گفت در بهترین شرایط از نظر اجرایی و عملیاتی قرار دارد.
معاون رئیسجمهور در پایان خاطرنشان کرد: سفر دکتر پزشکیان رئیسجمهور به روسیه و مذاکرات با مقامات این کشور به توسعه مناسبات دوجانبه در آینده کمک میکند و اینکه بنیانهای مورد نیاز برای گسترش همکاریها نهادینه شود.
فرزین: پیمان پولی میان ایران و روسیه عملیاتی شد
رئیس کل بانک مرکزی گفت که پیمان پولی دو جانبه میان ایران و روسیه عملیاتی شده و نرخ ارز بازار توافقی مبنای تسویه است.
محمدرضا فرزین؛ رئیس کل بانک مرکزی که به همراه رئیس جمهور و چند تن از مقامات ایران به روسیه سفر کرده است از عملیاتی شدن پیمان پولی دو جانبه میان ایران و روسیه خبر داد و گفت: ما با بانک مرکزی روسیه برای پیمان پولی دو جانبه توافق کردیم، اما نرخ آن وابسته به یک نرخ بازاری شد که همان بازار ارز توافقی ما است.
وی افزود: قرار بر این بود بازار ارز توافقی که شکل گرفت نرخ آن مبنای تسویه ما قرار بگیرد. الحمدلله الان این بازار شکل گرفته است.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی طرح بزرگ اجرایی دیگر ایران و روسیه، اتصال شبکه پرداخت کارتی میر و شتاب بود که مرحله اول آن راهاندازی شد. در حال حاضر سند اقدام مشترک میان بانکهای مرکزی ایران و روسیه در سه سرفصل اصلی «استفاده از پولهای ملی در تجارت دو کشور»، «امکان اتصال پیامرسانهای بانکی و بومی دو کشور موسم به سپام و SPFS» و «امکان اتصال شبکه پرداخت کارتی دو کشور» عملیاتی شده است.
تیرماه امسال در نشست دو جانبه رؤسای کل بانکهای مرکزی دو کشور ایران و روسیه در حاشیه کنگره مالی روسیه در سنت پترزبورگ سند همکاری جدیدی در خصوص اقدامات مشترک آتی به امضای رؤسای کل بانکهای مرکزی دو کشور رسیده بود.
در آن نشست قرارداد پیمان پولی دوجانبه به منظور تأمین (معاوضه) نقدینگی به پولهای ملی برای تبادلات تجاری امضا شد و قرار شد با افتتاح زیرساخت معاملات توافقی ریال برون مرزی در مرکز مبادله به شبکه بانکی و بازرگانان ابلاغ شود.
پیمان همکاری با روسیه شامل «دفاع متقابل» نخواهد بود
همزمان با برخی شایعات درباره وجود بندی درباره «دفاع متقابل» در معاهده همکاری ایران و روسیه، کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو، خبر داده است که توافقنامه همکاری راهبردی بین ایران و روسیه برخلاف پیمانهایی که کرملین با کره شمالی و بلاروس امضا کرده شامل بند «دفاع متقابل» نخواهد بود.
بنا بر گزارش خبرگزاری دولتی تاس روسیه، سفیر ایران با اشاره به اینکه «ماهیت این توافق با پیمانهای دیگری که روسیه امضا کرده متفاوت است، گفته است که «بلاروس و کرهشمالی در زمینههایی با مسکو همکاری دارند که به آنها ورود نکردهایم.»
کاظم جلالی به عنوان دلیل این امر نیز گفته است که «برای ما، استقلال، امنیت و اتکاء به توان داخلی کشور بسیار اهمیت دارد و ایران علاقهای به پیوستن به هیچ ائتلاف و یا بلوکی ندارد.»
روسیه در شراکتهای خود با کرهشمالی و بلاروس، بندهایی مربوط به دفاع متقابل را گنجانده است.
جزئیات توافق به روایت اسپوتنیک
خبرگزاری اسپوتنیک روسیه جزئیاتی از توافق را منتشر کرده است که در ادامه آمده است:
-روسیه و ایران تعهد خود به توسعه همکاریهای نظامی-فناوری را تأیید کردند و آن را بخش ترکیبی مهم حفظ امنیت جهانی میدانند.
-اگر یکی از طرفین در معرض تجاوز قرار گیرد، طرف دیگر نباید به متجاوز کمکی کند که به تداوم تجاوز مساعدت نماید.
-روسیه و ایران برای تقویت همکاری بین سرویسهای اطلاعاتی توافق کردند.
-روسیه و ایران در صورت بروز بلایای طبیعی و انسان ساز به یکدیگر کمک خواهند کرد.
-توافقنامه مشارکت راهبردی جامع بین فدراسیون روسیه و ایران به مدت ۲۰ سال با تمدید خودکار برای دوره های ۵ ساله بعدی منعقد می شود.
«نیکول گراجوسکی» کارشناس امنیت بینالمللی در مرکز بلفر برای علوم و امور بینالملل در مدرسه کندی دانشگاه هاروارد آمریکا در خصوص این توافق میگوید: معاهده روسیه و ایران از بسیاری جهات قابل توجه است. تعهد دفاعی متقابلی وجود ندارد، اما بندهای نسبتاً قوی در مورد همکاری نظامی، اشتراک اطلاعات، امنیت داخلی، امنیت اطلاعات/سایبری و فرار از تحریم ها وجود دارد.