چرا اولین سفر خارجی دولت جدید سوریه به ریاض است؟/ عربستان؛ الگوی توسعه «جولانی»
چرا اولین سفر خارجی دولت جدید سوریه به ریاض است؟/ عربستان؛ الگوی توسعه «جولانی»

عربستان سعودی به طور فزاینده‌ای با دولت جدید سوریه تحت رهبری الشرعه که پس از برکناری بشار اسد رئیس جمهور سابق این کشور قدرت را به دست گرفت، تعامل دارد. به گزارش سرویس بین الملل تابناک، اسعد الشیبانی وزیر امور خارجه موقت سوریه روز دوشنبه گفت که دعوت فیصل بن فرحان آل سعود وزیر امور […]

عربستان سعودی به طور فزاینده‌ای با دولت جدید سوریه تحت رهبری الشرعه که پس از برکناری بشار اسد رئیس جمهور سابق این کشور قدرت را به دست گرفت، تعامل دارد.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، اسعد الشیبانی وزیر امور خارجه موقت سوریه روز دوشنبه گفت که دعوت فیصل بن فرحان آل سعود وزیر امور خارجه عربستان سعودی را برای سفر به این کشور پذیرفته است که این اولین سفر رسمی وی به خارج از کشور در مقام فعلی وی خواهد بود.

الشیبانی در شبکه اجتماعی X با تاکید بر اهمیت ایجاد «روابط راهبردی با برادرانمان» در عربستان سعودی در زمینه‌های مختلف، گفت: «با کمال میل این دعوت را می‌پذیرم و مشتاقانه منتظر نمایندگی کشورم در این سفر هستم.»

وی این دیدار را نشانه حسن نیت و گامی در جهت بازگرداندن نقش سوریه در منطقه پس از سقوط بشار اسد، توصیف کرد.

وزیر خارجه جدید سوریه در یک کنفرانس خبری با عبدالله آل یحیی، همتای کویتی خود در دمشق، پایتخت، روز دوشنبه گفت که سفر وی به عربستان سعودی در «هفته اول سال جدید» برنامه ریزی شده است

الشیبانی در یک کنفرانس خبری با عبدالله آل یحیی، همتای کویتی خود در دمشق، پایتخت، روز دوشنبه گفت که سفر وی به عربستان سعودی در «هفته اول سال جدید» برنامه ریزی شده است.

به این ترتیب بعد از سقوط دولت بشار اسد در سوریه در ۸ دسامبر این اولین سفر خارجی دولت جدید سوریه است.

همزمان با این پیام الشیبانی، «عبدالله یحیی» وزیر خارجه کویت و دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس برای گفت‌و‌گو با سران حاکمیت جدید سوریه وارد دمشق شدند.

الشیبانی در این دیدار از کویت خواست که «با تمام عشق و شادی» سفارت خود را در دمشق بازگشایی کند و روابط خود را با سوریه پس از سقوط اسد از سر بگیرد.

«یحیی» از جامعه جهانی خواست در تحریم‌های اعمال شده علیه سوریه تجدید نظر کنند. وی همچنین گفت که رهبری کویت خواستار ارسال فوری کمک به سوریه شده است.

وی گفت: «این دیدار بیانگر تمایل ما برای باز کردن صفحه جدیدی از همکاری‌های منطقه‌ای است… ما همچنین برای پاسخگویی دولت جدید در سوریه به این تلاش‌ها ارزش قائل هستیم.»

وزارت خارجه کویت نیز با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد سفر «عبدالله یحیی» وزیر خارجه این کشور به عنوان رئیس نشست وزرای شورای همکاری و «جاسم البدیوی» دبیرکل این شورا به دمشق نشان دهنده پایبندی کشور‌های عضو این شورا به اصول اساسی دارد که حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی سوریه را تضمین می‌کند.

براساس این بیانیه، سفر این دو مقام در رأس یک هیأت عالیرتبه به سوریه در چارچوب توصیه‌های صادره از نشست وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس انجام می‌گیرد و به منزله پیام حمایت از اراده ملت سوریه است.

مقامات کویتی در این دیدار اعلام کردند که نه تنها از طرف کویت، بلکه از طرف همه کشور‌های خلیج فارس در اینجا حضور دارند و گفتند که آماده سرمایه گذاری در سوریه هستند و از بازگشت سوریه به جهان عرب استقبال می‌کنند.

این دیدار پس از آن صورت می‌گیرد که در روز‌های اخیر، عربستان و سایر کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج فارس رایزنی‌های گسترده‌ای را درباره روابط با سوریه انجام داده‌اند.

در همین راستا، یک هیئت سعودی بعد از سقوط دولت بشار اسد از دمشق دیدن کرد و با احمد الشرع، رهبر جدید سوریه دیدار کرد.

در این دیدار، بحث‌ها بر امنیت منطقه‌ای و قاچاق ماده مخدر Captagon، یک محرک مصنوعی که به تجارت غیرقانونی در سراسر منطقه دامن زده است، متمرکز شده است.

عربستان سعودی به طور فزاینده‌ای با دولت جدید سوریه تحت رهبری احمد الشرع که پس از برکناری بشار اسد رئیس جمهور سابق این کشور قدرت را به دست گرفت، تعامل دارد

عربستان سعودی به طور فزاینده‌ای با دولت جدید سوریه تحت رهبری احمد الشرع که پس از برکناری بشار اسد رئیس جمهور سابق این کشور قدرت را به دست گرفت، تعامل دارد.

عربستان سعودی و سوریه تا سال ۲۰۱۱ که جنگ داخلی سوریه آغاز شد، روابط قوی داشتند. عربستان سعودی، منتقد سرسخت دولت بشار اسد، از نیرو‌های مخالف حمایت کرد و روابط دیپلماتیک خود را در سال ۲۰۱۲ قطع کرد.

در سال‌های بعد، با فشار عربستان سعودی برای برکناری اسد، تنش‌ها افزایش یافت.

در سال ۲۰۲۳، عربستان سعودی با اشاره به تمایل به ثبات منطقه، اقداماتی را برای احیای روابط با سوریه انجام داد.

این نزدیکی با احیای سوریه در اتحادیه عرب به اوج خود رسید و نشان دهنده تغییر عمده در روابط عربستان و سوریه پس از بیش از یک دهه بیگانگی بود.

«احمد الشرع» عنوان کرده «تمایل دارد از الگوی توسعه‌ای عربستان و کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس در سوریه نیز بهره گیرد

پس از سقوط دولت اسد، به نظر می‌رسد عربستان سعودی روابط نزدیک تری با رهبری جدید در سوریه ایجاد می‌کند.

پیش از این نیز «احمد الشرع» معروف به «ابو محمد الجولانی» فرمانده هیئت تحریر الشام، فرمانده اداره عملیات نظامی سوریه در مصاحبه‌ای اختصاصی با الشرق الاوسط عنوان کرده بود «تمایل دارد از الگوی توسعه‌ای عربستان و کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس در سوریه نیز بهره گیرد و از حاکمیت تک صدایی در این کشور جلوگیری کند.»

پیش از این، کشور‌های عربی مسلمان سنی پس از پذیرش کمک اسد از ایران و روسیه، دولت سابق سوریه را تحریم کردند. در سال ۲۰۱۳، اتحادیه عرب پس از بیش از یک دهه تعلیق، سوریه را مجدداً پذیرفت.

دیدار مقامات عربی و به ویژه اعراب خلیج فارس از این حیث برای دولت جدید سوریه حائز اهمیت است که سوریه به شدت به سرمایه گذاری در بخش انرژی خود نیاز دارد، زیرا اکثراً توسط ۱۳ سال جنگ داخلی ویران شده است.

+