رسانه ملی یا تریبونی برای حمایت از فیلترینگ؟/ دعوت از مدیر پیام رسان داخلی برای فیلترینگ بیشتر !
رسانه ملی یا تریبونی برای حمایت از فیلترینگ؟/ دعوت از مدیر پیام رسان داخلی برای فیلترینگ بیشتر !

به گزارش سرویس علم فناوری تابناک، شورای عالی فضای مجازی در جلسه ۴ دی ۱۴۰۳ با حضور سران سه قوه، رفع فیلترینگ واتساپ و گوگل‌پلی را به‌عنوان گام نخست کاهش محدودیت‌ها تصویب کرد. این تصمیم پس از ماه‌ها بررسی تاثیرات اقتصادی و اجتماعی محدودیت‌ها گرفته شد. برنامه گفتگوی ویژه خبری و مباحث حکمرانی فضای مجازی […]

به گزارش سرویس علم فناوری تابناک، شورای عالی فضای مجازی در جلسه ۴ دی ۱۴۰۳ با حضور سران سه قوه، رفع فیلترینگ واتساپ و گوگل‌پلی را به‌عنوان گام نخست کاهش محدودیت‌ها تصویب کرد. این تصمیم پس از ماه‌ها بررسی تاثیرات اقتصادی و اجتماعی محدودیت‌ها گرفته شد.

برنامه گفتگوی ویژه خبری و مباحث حکمرانی فضای مجازی

در همین رابطه شب گذشته، برنامه گفتگوی ویژه خبری با حضور حمید فتاحی، قائم مقام وزیر و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، رسول جلیلی، عضو شورای عالی فضای مجازی، و مهدی انجیدنی، مدیر پیام‌رسان ویراستی (به‌صورت ارتباط تصویری) به بررسی چالش‌های حکمرانی فضای مجازی پرداخت.

صداوسیما یا تریبونی برای حمایت از فیلترینگ؟! دعوت از مدیر پیام رسان داخلی برای فیلترینگ بیشتر

در این برنامه، مهدی انجیدنی با تاکید بر محدودیت بیشترفیلترشکن‌ها گفت:

اولا بستن وی پی ان‌های غیرقانونی که از نظر فنی کاملاً شدنی است دوم ارائه دادن وی پی ان‌های قانونی برای دور زدن تحریم‌های علیه ایران، سوم این است که یک راه خیلی ساده بستن اکثر سکو‌های خارجی که حاضر نیستند با ما همکاری کنند و حاضر نیستند قوانین حکمرانی ما را بپذیرند، بستن سیستم ارسال اس‌ام‌اس یا تماس آنها بود که برای تایید احراز هویت شماره موبایل کاربران بود این کار بسیار ساده است.

تعداد بازدید : ۵

وی ادامه داد:

ما اگر به موضوع فیلترشکن‌ها توجه نکنیم قطعاً یک آسیب بزرگ را خواهیم دید حرف آقای دکتر هم کاملاً درست بود که از نظر قانونی می‌شود کار‌هایی را انجام داد البته از نظر فنی هم می‌شود بخش زیادی از این فیلترشکن‌ها را کاملاً جلویش را گرفت.

تصمیم شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلترینگ واتساپ و گوگل‌پلی نشان‌دهنده رویکردی جدید در کاهش محدودیت‌هاست، اما عملکرد یک‌جانبه صداوسیما در برنامه‌های مرتبط، شائبه تلاش برای حفظ سیاست‌های محدودکننده را تقویت کرده است.

حاشیه‌های برنامه

۱. عدم معرفی عنوان حقوقی مدیر ویراستی:

در برنامه گفتگوی ویژه خبری، مهدی انجیدنی، مدیر پیام‌رسان ویراستی، به‌عنوان “مدیر رسانه” معرفی شد؛ عنوانی کلی و مبهم که به نقش واقعی او در مدیریت یکی از رقبای جدی پلتفرم‌های خارجی فیلتر شده مانند توئیتر اشاره‌ای نداشت. این عدم شفافیت در معرفی به گونه‌ای بود که رقابت مستقیم این پیام‌رسان با شبکه‌های اجتماعی جهانی فیلتر شده را پنهان کند.

۲. عدم تعادل در ترکیب مناظره:

یکی از انتقادات جدی به این برنامه، ترکیب ناعادلانه شرکت‌کنندگان در بحث بود. حضور دو مخالف سرسخت رفع فیلترینگ، مهدی انجیدنی و رسول جلیلی، در مقابل تنها یک موافق (حمید فتاحی) فضایی نابرابر را ایجاد کرد که امکان طرح عادلانه دیدگاه‌ها و پاسخگویی مناسب را از موافقان رفع فیلترینگ سلب کرد

۳. جهت‌دهی افکار عمومی به نفع فیلترینگ:

برخی تحلیلگران بر این باورند که صداوسیما در برنامه گفتگوی ویژه خبری و سایر برنامه‌های مشابه، به‌طور هدفمند تلاش دارد افکار عمومی را به سمت حمایت از سیاست‌های فیلترینگ سوق دهد. این تلاش‌ها با برجسته‌سازی دیدگاه‌های مخالف رفع محدودیت‌ها و عدم ارائه تریبون کافی به منتقدان این سیاست‌ها آشکار است. همچنین، ارائه اطلاعات یک‌جانبه، استفاده از ترکیب نامتعادل در مناظرات و حذف دیدگاه‌های موافق با کاهش محدودیت‌ها، از جمله روش‌هایی است که برای این جهت‌دهی استفاده می‌شود

و کلام آخر اینکه تصمیم شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلترینگ واتساپ و گوگل‌پلی نشان‌دهنده رویکردی جدید در کاهش محدودیت‌هاست، اما عملکرد یک‌جانبه صداوسیما در برنامه‌های مرتبط، شائبه تلاش برای حفظ سیاست‌های محدودکننده را تقویت کرده که بهتر است میران این سازمان نسبت به اصلاح آن اهتمام بیشتری داشته باشند.

+