داور سابق فوتبال و کارشناس فعلی داوری حرفهای مهمی در خصوص کمیته داوران مطرح کرد. یاسر همرنگ میگوید که فدراسیون سالهاست برای صرفهجویی، کمتر از مدرسان خارجی استفاده میکند. به گزارش سرویس ورزشی تابناک، در سالهای گذشته یکی از مواردی که به طور ثابت مورد بحث و صحبت بوده، به وضعیت داوری مربوط میشود. بسیاری […]
داور سابق فوتبال و کارشناس فعلی داوری حرفهای مهمی در خصوص کمیته داوران مطرح کرد. یاسر همرنگ میگوید که فدراسیون سالهاست برای صرفهجویی، کمتر از مدرسان خارجی استفاده میکند.
به گزارش سرویس ورزشی تابناک، در سالهای گذشته یکی از مواردی که به طور ثابت مورد بحث و صحبت بوده، به وضعیت داوری مربوط میشود. بسیاری از نامهایی که با دلایل مختلف خارج از این چرخه قرار میگیرند، معتقدند شرایط داوری فوتبال ایران واقعاً بد است و در این بین عملکرد فدراسیون و انفعال کمیته داوران نقش و سهم زیادی دارد. از سویی ورود VAR به فوتبالمان نه تنها هنوز باری از دوش داوران بر نداشته بلکه باعث حاشیه و جنجال بیشتری هم شده است.
در این شرایط خبرنگار تابناک گفتوگویی با یاسر همرنگ که پیش از شروع لیگ برتر جاری از دنیای داوری خداحافظی کرد، انجام داده است. او پس از خداحافظیاش در مصاحبهای تأکید کرد که چون تغییرات مثبتی برای داوران شکل نگرفته به همین دلیل ترجیح میدهد دیگر در زمین فوتبال داوری نکند.
- کمیته داوران بسیار منفعل است
- برای صرفهجویی مدرس خارجی نمیآورند
- وزیر ورزش به ابهامات فدراسیون فوتبال ورود کند
- پیام برگزاری مجمع آنلاین، یعنی هرکاری بخواهم میکنم
- اگر بازهم تاج در انتخابات شرکت کرد، هیچکس به نشانه اعتراض ثبتنام نکند
مشروح صحبتهای یاسر همرنگ درباره شرایط این روزهای داوری فوتبال ایران، داستان برگزاری مجمع آنلاین فدراسیون فوتبال، انتخابات پیشروی این فدراسیون و ابهامات مختلف آن صحبت کرده است که در ادامه میخوانید:
تابناک: شما در این مدت وضعیت داوری را پیگیری کردهاید؟
شدیداً دنبال میکنم، حتی بیشتر از زمانی که خودم به عنوان داور در فوتبال حضور داشتم.
تابناک: اوضاع فعلی داوری در فوتبالمان با وجود VAR چگونه است؟
به شکلی که الان از VAR استفاده میکنند، باعث شده یکنواختی لیگ از بین برود. این چه عدالتی است که چند بازی با کمک داور ویدیویی برگزار میشود و چند بازی دیگر آن را ندارد. در ضمن داوران باید آموزش بیشتر و قویتری برای استفاده از این تکنولوژی داشته باشند.
تابناک: به نظر شما در حال حاضر مشکل بزرگ چیست؟
یکی از مهمترین موارد آموزش است. سالهاست فدراسیون برای صرفهجویی از مدرسان خارجی دعوت نمیکند و اکثر کلاسها با دانیال مرادی و صفیری برگزار میشود. در همین کلاسی که مدتی پیش با حضور تامر مدرس مصری برگزار شد، او مواردی درباره خطای هند و شناخت خطاها گفت که همین آقای دانیال مرادی چند بار تأکید کرد نمیدانسته است. دومین مورد مهم این است که VAR نباید در هر صحنهای دخالت کند. این موضوع باعث میشود اعتماد به نفس داوران هم کاهش یابد. در همین هفتهها داوری داشتیم که تمام بازیهایش VAR داشت و در ادامه یک بازی را قضاوت کرد که این تکنولوژی نبود و در چند صحنه و تصمیم دچار مشکل شد. به هر حال همهمان نحوه استفاده از VAR را در فوتبال دنیا میبینیم و اصلاً شکلی که در ایران دارد، مطابق آن نیست.
تابناک: به نظر میرسد آموزش کوتاه داوران صرفاً برای کسب مدرک و تأییدیه فیفا بوده است…
در واقع فدراسیون فوتبال و کمیته داوران فیفا را گول زدند! طبق تأکید فیفا داوران برای آموزش VAR باید حداقل یک بازی را به صورت آفلاین قضاوت کنند و صحنههایی که در بازی به وجود آمده و VAR ورود کرده را در یک فیلم ۵ دقیقهای برای فیفا بفرستند، اما اینجا برای رعایت ظاهری تأکید فیفا و عملاً فریب آنها، سناریو نوشتند. مثلاً یک بازی برگزار کردند و گفتند فلان اتفاق بیفتد و داور VAR ورود کند و این را بگوید و آن تصمیم را بگیرد. طبیعتاً با یک دوره دو ماهه نمیتوان آموزش لازم را دید. اگر فدراسیون مدعی است همه درست آموزش دیدهاند و کافی بوده، چرا کمیته داوران از میان ۱۴ داور VAR و ۷ داور بینالمللی تنها از ۷-۶ نفر در طول مسابقات تاکنون استفاده کرده؟ بنابراین خودشان هم میدانند که ۱۵-۱۴ داور بلد نیستند و نمیتوان از آنها استفاده کرد. برای همین است که یک داور در یک هفته در سه بازی حضور دارد؛ یا داور وسط است و یا داور VAR.
تابناک: فدراسیون فوتبال با چه هدفی چنین تصمیم گرفت و آن را اجرا کرد؟
برای اینکه اول فصل بگوید لیگ را با VAR برگزار میکنیم. مثلاً حسن اکرمی شنبه و چهارشنبه دو بازی را سوت زده و جمعه همان هفته داور VAR بوده است که خب در آن بازی مشکلاتی هم به وجود آمد.
تابناک: اگر قرار باشد توصیهای برای بهبود اوضاع به مسئولان فدراسیون فوتبال داشته باشید، چه میگویید؟
برای اینکه اشتباه و ایرادی درست شود اول باید آن را پذیرفت. اما در حال حاضر چنین چیزی وجود ندارد. مهدی تاج که هیچ اشتباهی را نمیپذیرد و کمیته داوران هم بسیار منفعل است. تا وقتی به داوران به عنوان یکی از ارکان اصلی فوتبال نگاه نشود، اوضاع فرقی نخواهد کرد.
تابناک: به نظر میرسد در آستانه انتخابات فدراسیون فوتبال، حواس مسئولان فدراسیون بیشتر معطوف به این موضوع است تا رفع مشکلات!
ببینید، فدراسیون فوتبال با همین مجمعی که اخیراً به صورت آنلاین برگزار کرد، این پیام را داد که هر کاری دلم بخواهد انجام میدهم. مجمع را آنلاین برگزار کردند و در حالی که خیلی چیزها مثل تعداد رأی و رأی دهندهها و… گنگ و مبهم بود، آقای ممبینی یک عددی را اعلام میکرد و همه با صلوات آن را تصویب میکردند. همین موارد باعث سلب اعتماد مجموعه فوتبال از فدراسیون میشود. به نظر من اگر قرار است مهدی تاج باز هم در انتخابات باشد، بهتر است هیچکس به نشانه اعتراض ثبت نام نکند. تعجب میکنم که این همه حرف و حدیث و ابهام مثلاً درباره طهمورث حیدری یا احسان اصولی در هیئتهای استانیشان وجود دارد، اما همچنان عضو هیئت رئیسه هستند.
تابناک: مواردی که شما میگویید بارها توسط رسانهها یا افراد دیگری هم عنوان شده، اما عملاً اتفاق خاصی نیفتاده است.
چند وقت پیش رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در مصاحبهای گفت که در خصوص مواردی چون پرونده ویلموتس باید آقای فغانپور برود و توضیح دهد. گویا هنوز که اتفاقی نیفتاده و به نظرم در چنین شرایطی باید دادستان تهران یا دادستان کل کشور ورود کنند. این همه حرف و حدیث درباره ساختمان پرسپولیس، ساختمان فدراسیون، قرارداد خرید VAR و… وجود دارد. من همین الان میتوانم ۳۰ سؤال که فدراسیون مهدی تاج باید به آن پاسخ دهد را عنوان کنم. من فکر میکنم لازم است حداقل آقای دنیامالی به عنوان وزیر ورزش به قضایا ورود کند.
تابناک: اگر در پایان نکته خاصی دارید، بفرمایید.
تاج میآید و میگوید که در بعضی هفتهها هر ۸ بازی VAR داشته است. این درحالی است که یک هفته از مسابقات در ۶ روز برگزار شده و برای همین همه بازیها VAR داشته. در حالی که اصلاً تعداد داور آموزش دیده و مسلط برای انجام چنین کاری ندارند. من نمیدانم اینها واقعاً مخاطب را چه چیزی فرض میکنند. از طرفی صدای ارتباط داور با اتاق VAR را در یک برنامه پخش میکنند و زیرنویس میشود که صدای فلان داور است، در حالی که صدای دانیال مرادی بود و خود این موضوع خط قرمز فیفاست که مسئولی از کمیته داوران در اتفاقات یک بازی ورود کند. در هر حال حرف من این است که اگر خواهان بهبود وضعیت هستیم باید صداقت وجود داشته باشد و به داوران توجه شود. باید توجه و آموزش از رده سنی پایه شروع شود. اگر مسئله داوری فوتبال همینطور سَرسَری گرفته شود، در آیندهای نزدیک فوتبالمان بدون داور میشود. با روند و مسیر غلط نمیتوان به مقصود درست رسید.