گرانی گوشت از کجا آب می‌خورد؟/دولت گرانی گوشت را گردن نمی‌گیرد
گرانی گوشت از کجا آب می‌خورد؟/دولت گرانی گوشت را گردن نمی‌گیرد
درحالیکه ماه های گذشته بازار گوشت به دلیل مختل شدن مسیرهای هوایی مختل شده بود و عرضه آن در بازار با مشکل مواجه شده بود این بار مسئولان گرانی گوشت را تکذیب می کنند و زیربار گرانی ها نمی روند این درحالی است که قیمت گوشت در بازار آزاد با تنظیم بازار اختلاف فاحش دارد.

قیمت گوشت قرمز به دنبال حذف ارز نیمایی و شروع موج جدیدی از تورم در کالا‌های اساسی به یکباره تغییرات قابل ملاحظه‌ای در روزهای اخیر کرد؛ به طوری که بسته گوشت ۳ کیلویی که تا چند روز گذشته ۸۱۰ هزار تومان بود از دیروز با قیمت بیش از یک میلیون تومان رسیده است. این درحالی است که مسئولان ذی ربط، گرانی گوشت را یا از اساس رد کرده و یا علت را در افزایش هزینه تمام شده طی فرآیند بسته بندی و مرتبط با بهداشت می دانند.

به گزارش سرویس اقتصادی زیرنویس، دولت نزدیک به ۲ سال  گوشت قرمز را با ارز ۲۸۵۰۰ تومانی نیمایی وارد کشور می‌کرد و اکنون با حذف نرخ نیمایی و سرکارآمدن نرخ توافقی که حدود قیمت آن ۶۰ هزار تومان اعلام شده است به نظرمی رسد بازار گوشت نیز به این مساله ارزی واکنش نشان داده و قیمت‌ها دستخوش تغییر شده است.

تابناک پیش‌تر در گزارشی با عنوان واردات گوشت از مسیر‌های زمینی مشکلات بازار گوشت را توصیف کرده بود که عمده‌ترین دلایل گرانی هفته‌های گذشته گوشت قرمز به وقفه در بخش هوایی کشور آن هم به دلیل مسائل سیاسی و منطقه‌ای بازمی گشت.

داریوش یوسفی سرپرست معاونت نظارت و پایش مرکز بازرگانی داخلی و تنظیم بازار محصولات کشاورزی، درباره علت گرانی به فارس گفت: از زمان استقرار دولت جدید گوشت کمترین افزایش قیمت را داشته است به طوری که علی رغم تورم حدود ۳۵ درصدی طی یک سال گذشته، تغییرات این محصول کمتر از ۲۰ درصد بوده است. چرا که دولت تلاش کرده با افزایش واردات نهاده‌های کشاورزی و کاهش قیمت آن، به تقویت تولید و حمایت از تولیدکنندگان داخلی بپردازد و این روند موجبات افزایش تولید داخلی و کاهش قیمت حدوداً ۱۰ درصدی این محصول در ۳ ماهه اخیر فراهم نموده است.

قیمت هر روز گرانتر از دیروز

براساس رصد قیمت گوشت از مغازه داران، یک بسته گوشت ۳ کیلویی تا چند روز گذشته ۸۱۰ هزار تومان بود و امروز با قیمت بیش از یک میلیون تومان شده است. همچنین قیمت گوشت مخلوط که ۲۷۰ هزار تومان بود که امروز به ۳۱۶ هزار تومان رسید. قیمت هر کیلو گوشت ران از ۳۱۰ به ۳۸۵ هزار تومان افزایش داشته است.

گرانی گوشت از کجا آب می‌خورد؟ /دولت گرانی گوشت را گردن نمی‌گیرد

مسعود رسولی دبیرانجمن بسته بندی گوشت و مواد پروتئینی دراین خصوص به تابناک گفت: گوشت کیلویی ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی مربوط به راسته بدون استخوان است درحالیکه قیمت گوشت گوسفندی تنظیم بازار و دولتی کیلویی ۳۱۶ هزار تومان و گوشت گوساله کیلویی ۲۸۵ هزار تومان است که به وفور در سازمان میادین و فروشگاه‌های زنجیره‌ای پیدا می‌شود.

رسولی گرانی قیمت گوشت را ناشی از تورم دانست و گفت: قیمت اکثرکالاهای اساسی، حمل و نقل و علوفه ای که دامدار برای دام تهیه می کند گران شده است و از آنجایی که بازار تابع عرضه و تقاضا است هزنیه های تمام شده برای دامدار نیز به دلیل افزایش دستمزد کارگران و هزینه های دیگر بالا رفته است و طبیعی است که قیمت گوشت نیز گران شود. 

وی افزود: قیمت دام در کشتارگاه به دلیل افزوده شدن هزینه های بسته بندی و نظارت بهداشت متفاوت است و هزینه های افزوده شده قیمت گوشت را گران تر می کند. 

اظهارات دبیرانجمن بسته بندی گوشت و مواد پروتئینی درخصوص هزینه بسته بندی و گرانی گوشت درحالی مطرح می شود که نهایت هزینه قیمت بسته بندی بیشتر از ۱۰ هزار تومان نخواهد شد و ارتباط زیادی به گرانی ۵۰ تا ۸۰ هزار تومانی قیمت گوشت در بازار ندارد. 

ازسویی دیگر، مرکز آمار ایران، در گزارشی به مقایسه عملکرد کشتارگاه‌های رسمی کشور در مهر ۱۴۰۳ با ماه مشابه سال ۱۴۰۲ پرداخت که نشان‌دهنده کاهش ۱۱ درصدی مقدار عرضه گوشت قرمز در کشتارگاه‌های رسمی کشور است. همچنین مقدار تولید گوشت در مهر ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال ۱۴۰۲ برای گوسفند و بره ۱۶ درصد، برای بز و بزغاله ۱۴ درصد، برای گاو و گوساله ۷ درصد، برای گاومیش و بچه‌گاومیش ۱۶ درصد، و برای شتر و بچه‌شتر ۲۳ درصد کاهش داشته است.

به نظر می رسد کاهش تولید و کمبود عرضه گوشت نیز در به هم ریختگی بازار گوشت موثر بوده و می تواند به گرانی‌ها دامن بزند.

گرانی گوشت از کجا آب می‌خورد؟ /دولت گرانی گوشت را گردن نمی‌گیرد

+