گوشت مرغ یکی از کالاهای اساسی در سبد خرید خانوادههای ایرانی است که گرانی گوشت قرمز در سالهای اخیر بر سهم آن در سبد کالای مصرفی میافزاید. به گزارش تابناک به نقل از ایمنا، بر اساس دادههای مرکز آمار ایران قیمت مرغ و ماهی رکورددار افزایش قیمت در آبان بوده است. در گروه گوشت قرمز، […]
گوشت مرغ یکی از کالاهای اساسی در سبد خرید خانوادههای ایرانی است که گرانی گوشت قرمز در سالهای اخیر بر سهم آن در سبد کالای مصرفی میافزاید.
به گزارش تابناک به نقل از ایمنا، بر اساس دادههای مرکز آمار ایران قیمت مرغ و ماهی رکورددار افزایش قیمت در آبان بوده است. در گروه گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به اقلام مرغ ماشینی با ۴.۴ درصد و ماهی قزل آلا با ۲ درصد است در حالی که بر اساس آمارهای رسمی، عرضه گوشت طیور در کشتارگاههای رسمی کشور در مهر ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل (شهریور) نزدیک به هفتدرصد افزایش نشان میدهد.
وزن گوشت عرضهشده انواع طیور کشتار شده در کشتارگاههای رسمی کشور در مهر ۱۴۰۳ در مجموع به ۲۲۱ هزار و ۸۵۱ تن میرسد که گوشت مرغ با ۲۱۶ هزار و ۷۳۵ تن، ۹۷.۷ درصد از وزن کل گوشت طیور عرضهشده را به خود اختصاص داده است. گوشت بوقلمون با ۲ هزار و ۸۶۵ تن و انواع طیور دیگر با ۲ هزار و ۲۵۱ تن، بهترتیب ۱.۳ درصد و یک درصد از وزن کل گوشت طیور عرضهشده را به خود اختصاص دادهاند.
گوشت مرغ یکی از کالاهای اساسی در سبد خرید خانوادههای ایرانی محسوب میشود. چراکه به دلیل افزایش قیمت گوشت قرمز، گوشت مرغ جایگزین آن شده است. اما در چند ماه اخیر این محصول هم دستخوش رشد قیمتی شده است.
رشد قیمت از میانه پاییز
در ۲۰ روز گذشته قیمت مرغ در مناطق مختلف تهران و شهرهای دیگر به کیلویی ۹۵ هزار تا ۱۰۰ هزار تومان در خردهفروشیها رسید. سیدفرزاد طلاکش؛ دبیرکل فدراسیون طیور ایران با تأیید این موضوع اظهار کرد: قیمت گوشت مرغ تا ۹۵ هزار تومان منطقی است زیرا گوشت مرغ موجود در بازار حاصل تولید جوجه در دو ماه گذشته است.
وی با اشاره به رشد نامتعارف قیمت جوجه در دو ماه گذشته افزود: قیمت کالاهای مصرفی برای تولید مانند دارو، واکسن، و … به دلیل اینکه در چند ماه اخیر این کالاها به جای ارز ترجیحی با ارز نیمایی وارد میشوند، متناسب با افزایش قیمت ارز نیمایی رشد قیمت داشتند بنابراین هزینههای تولید گوشت مرغ در مرغداری و حتی هزینه کشتار نیز روند صعودی داشته است.
دبیرکل فدراسیون طیور ایران برقراری آرامش و ثبات در بازار را نیازمند کاهش قیمت جوجه یکروزه دانست و تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی در نظر دارد که جوجه هم همچون نهادههای خوراک در سامانه بازارگاه عرضه شود و با قیمت مناسبی در اختیار مرغدار قرار بگیرد و این طرح در صورت موفقیت میتواند در کنترل قیمتها مؤثر باشد.
پیشتازی تولید بر مصرف
علی ابراهیمی؛ مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی اظهار کرد: گوشت مرغ نوسانات قیمتی معنیداری ندارد زیرا ماهها است که میزان تولید مرغ از میزان مصرف آن بیشتر است، در آبان سال جاری نیز نزدیک به ۱۵۶ میلیون و در ماه قبل از آن ۱۴۶ میلیون جوجهریزی صورت گرفته است و دلیل گرانی اخیر قیمتها در بازار به تولید ارتباط ندارد.
وی میانگین قیمت مرغ زنده در بازار را ۶۴ هزار تومان برشمرد و گفت: در بازار مصرف قیمتها به صورت میانگین به ۸۰ تا ۸۴ هزار تومان میرسد که ممکن است اختلاف سه چهار هزار تومانی برای فروش هر کیلو مرغ بین مغازهها یا فروشگاههای دیگر وجود داشته باشد با وجود این قیمت مرغ بیش از یک سال است که از آرامش برخوردار بوده و نوسانی در آن دیده نمیشود.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی ایران درباره رشد قیمت مرغ تا نزدیک به هر کیلو ۱۰۰ هزار تومان در روزهای گذشته ادامه داد: این موضوع ارتباطی به تولید ندارد ممکن است حجم کشتار در آن روز یا میزان تقاضا به طور موقت چنین اثری در بازار ایجاد کند اما تولید به صورت خطی ادامه دارد و در شش ماه نخست سال جاری ۲۰ درصد رشد نسبت به نیمه نخست سال گذشته داشتیم.
گرانی بیرویه جوجه یک روزه
وی با اشاره به جوجهریزی مناسب تولیدکنندگان یادآور شد: وضعیت تولید نشاندهنده آن است که در شش ماهه دوم نسبت به سال گذشته شرایط تولید بهتر بوده است و مرغداران مشکلی بابت تأمین سویا و نهاده ندارند.
ابراهیمی مهمترین مشکل تولیدکنندگان گوشت مرغ را رشد بیرویه قیمت جوجه یک روزه دانست و افزود: قیمت جوجه یک روزه تا ۳۸ هزار تومان نیز در بازار بالا رفت که بر قیمت تمام شده گوشت مرغ اثر منفی دارد زیرا زمانی که قیمت این نهاده افزایش پیدا کند، باید قیمت محصول نهایی نیز باید متناسب با آن رشد کند تا سودآوری تولید حفظ شود.
وی با اشاره به احتمال کاهش قیمت مرغ زنده در بازار توضیح داد: کاهش قیمت مرغ زنده واحدهای مرغداری را دچار ضرر و زیان خواهد کرد تا جایی که حتی ممکن است در دوره بعدی نتوانند جوجهریزی کنند بنابراین در شرایط کنونی که قیمت مرغ زنده در روند کاهشی قرار گرفته باید دولت مرغ مازاد را با تدابیر فوری جمعآوری کند یا مجوز صادرات بدهد تا بتوانیم قیمت مرغ را متعادل نگه داریم.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی ایران درباره روند تولید جوجه یک روزه گفت: باید بیش از ۱۹۰ میلیون تخم مرغ باید خوابانده شود تا ۱۵۰ میلیون قطعه جوجه یک روزه تأمین شود، در این راستا مدیریت تولید ضروری است تا قیمتها منجر به زیان خود تولید نشود.
به گفته وی، پروتئین حاصل از مرغ و تخم مرغ در بازار کشور ارزانترین پروتئین بوده و حتی با بررسی نرخها میتوان عنوان کرد در منطقه هم عدد پایینی را به خود اختصاص داده است.
بنا بر این گزارش؛ مداخلات در بازار، موجب اختلال در سازوکار بازار میشود و ریسک بازار را افزایش میدهد. سازوکار قیمتگذاری تکلیفی در درازمدت نهتنها موجب کنترل قیمت نمیشود، بلکه آن را افزایش هم میدهد. وقتی تولیدکنندگان مجبور هستند با مقام ناظر مذاکره کنند، به ناچار تورم آتی را در قیمت تمامشده محصول خود احتساب میکنند. به همین دلیل هم افزایش قیمت برخی اقلام بیش از تورم است.