زیرنویس-گروه جامعه: کاهش نرخ جمعیت در سالهای اخیر سیاستهای انبساطی دولتها را در این زمینه به همراه داشته است. طرحهای تشویقی فرزندآوری مانند معافیت سربازی، اعطای زمین، و وامهای فرزندآوری که این روزها بسیار مطرح میشود، از نمونههای بارز این سیاستها است. بهطوریکه دیگر کمتر کسی از این مشوقها بیخبر است.
با این حال، این سیاستها اغلب با انتقاداتی همراه بوده است؛ چرا که به نظر میرسد دولتها در این مسیر، از جمعیت فعلی جامعه و جوانان حاضر غافل شدهاند. عواملی همچون تقویت زیرساختهای بهداشتی، کاهش مرگومیر ناشی از بیماریهای قابل پیشگیری، تصادفات جادهای، حوادث ناشی از کار و دیگر بحرانهای سلامت و ایمنی، نقش بسیار مهمی در حفظ جمعیت فعال و جلوگیری از کاهش آن دارند.
آمارها نشان میدهد که هر ساله درصد قابلتوجهی از جمعیت فعال کشور در اثر چنین عواملی از دست میرود. این در حالی است که حفظ و ارتقای کیفیت زندگی همین جمعیت حاضر، میتواند راهحل مؤثرتری برای ثبات جمعیت و توسعه پایدار باشد. چراکه فرزندان متولدشده در خانوادههایی که از حمایت اقتصادی، بهداشتی و اجتماعی بیشتری برخوردارند، احتمال موفقیت بیشتری در آینده دارند و فشار کمتری بر ساختار اجتماعی وارد میکنند.
آیا منطقیتر نبود که به موازات سیاستهای بلند مدت؛ از سیاستهای کوتاهمدت و کارآمد، یعنی حفظ و پرورش جمعیت موجود آغاز می کردیم تا هر دو مسئله به موازات هم پیش بروند؟
بهتر می شد بهجای صرف هزینههای سنگین برای تشویقهای کماثر و مقطعی، علاوه بر برنامهریزی دقیق و موثر؛ برنامههای جامعی برای بهبود سطح زندگی خانوادهها، کاهش آسیبها و ارتقای سلامت اجرا شود که نتیجه آن میتواند تأثیری بسیار پایدارتر و مثبتتر بر آینده جمعیت کشور داشته باشد.
- نویسنده : گروه اجتماعی
- منبع خبر : زیرنویس نیوز