آبشار اسکلیم که در بین مردم بومی به گالش کلا هم مشهور است بخشی از منطقه محافظتشده لفور توسط سازمان محیط زیست ایران بهحساب میآید. این آبشار و جنگلهای آن بخشی از شهرستان سوادکوه هستند.
در ایران اگر چند استان نیاز به معرفی چندان زیادی نداشته باشند؛ بدون شک یکی از آنها استان مازندران است. اما در این استان سرسبز هنوز جاذبههایی وجود دارند که برای مردم چندان شناخته شده نیستند. در بین این دیدنیهای بیشمار استان مازندران امروز سراغ آبشار اسکلیم با آبوهوای زندگیبخش و طبیعت بهشتگونه آن میرویم.
آبشار اسکلیم رود منطقهای شبیه به درسی قدیمی از کتابهای مدرسه است. هر نفسی که در آنجا فرو میبریم مفرح وجود و ذات است. پس با ما همراه باشید تا همه چیز را در مورد این آبشار به شما بگوییم.
آبشار اسکلیم کجاست؟
آبشار اسکلیم که در بین مردم بومی به گالش کلا هم مشهور است بخشی از منطقه محافظتشده لفور توسط سازمان محیط زیست ایران بهحساب میآید. این آبشار و جنگلهای آن بخشی از شهرستان سوادکوه هستند. این شهر کوچک با طبیعت شگفتآور از شمال به قائمشهر، از جنوب به سوادکوه، از غرب به بابل و از شرق به شهر ساری میرسد.
جنگلهای لفور از مشهورترین دیدنیهای منطقه هستند که همیشه یکی از مقاصد گردشگری مسافران بودهاند. بهعلت نزدیکی این ناحیه به شهر تهران تورهای بسیاری برنامه یک روزه برای گردش در جنگل لفور ترتیب میدهند.
بازدید از آبشار اسکلیم و سد لفور هم همیشه بخش مهمی از برنامه این تورهای گردشگری است. بسیاری از تورها هم بهعلت آشنایی با منطقه آثار تاریخی دورههای مختلف، مثل محل نگهداری غذا، تنورها و قالبهای ذوب فلزات را به شما نشان خواهند داد.
در روزهایی که حتی در زمینهای شمالی شالیزارها هم خشک میشوند و ساختمانها جایگزین میشوند، چنین طبیعتی میتواند کمی مایه دلخوشی باشد. در نواحی این آبشار هنوز پوششهای گیاهی مختلف و متنوع با درختانی مثل ازگیل، راش و گیلکی بهطور انبوه دیده میشوند.
بر اساس یافتههای زمینشناسی قدمت آبشار و جنگلهای سرسبز اطراف آن به دوران ژوراسیک برمیگردد. اما خوشبختانه شبیه مجموعه فیلمهای مشهور پارک ژوراسیک هیچ دایناسوری را در آنجا پیدا نخواهید کرد.
مسیر دسترسی به جاده اسکلیم
از تهران تا آبشار تقریبا ۲۵۰ کیلومتر فاصله وجود دارد. زمانی که از تهران قصد رفتن به آبشار اسکلیم را دارید باید ابتدا وارد جاده فیروزکوه شوید. در طول جاده فیروزکوه باید مسیر خود را به طرف شیرگاه و سواد کوه تغییر داده و هنگام رسیدن به شیرگاه مسیر را بهسمت جنگلهای لفور ادامه دهید.
همانطور که گفتیم از داخل این جنگل تا رسیدن به آبشار تقریبا یک کیلومتر پیادهروی در پیش خواهید داشت. پس از طی این مسافت دیگر به مقصد میرسید.
چرا آبشار اسکلیم اینقدر پرطرفدار شده است؟
از دلایل جذابیت آبشار اسکلیم قرار گرفتن آن در شهرستان سوادکوه است. منطقهای که تقریبا در هر نقطه آن با طبیعت و شگفتیهای خدادای بسیار زیادی مواجه میشویم. جالب آنکه در میان تمام زیباییهای این شهر کوچک، بین بومیان منطقه آبشار اسکلیم بهعنوان عروس آبشارهای تمام ایران و از زیباترین جاذبههای منطقه شناخته میشود.
این آبشار در طول قرنها بهشکل چندین طبقه در آمده و همین نکته به زیبایی و شمایل زیبای آن میافزاید. در نظر بسیاری از مردم و مسافران آن منطقه آب آبشار اسکلیم خاصیت شفابخشی دارد. این اعتقاد از وجود آهک درون آبهای این منطقه نشات میگیرد.
برای رسیدن به آبشار باید مسیر تقریبا یک کیلومتری را در دل جنگل طی کنید. اما زیبایی راه و هیجان ناشی از مواجه شدن با چنین پدیده زیبایی باعث میشود تا احساس خستگی نکنید. در این مسیر قبل از رسیدن به آبشار اصلی چندین آبشار و حوضچه آهکی زیبا هم وجود دارد که تعداد آنها تقریبا به ۲۰۰ تا میرسد.
با رسیدن به مقصد با آبشار آهکی اسکلیم و ارتفاع ۳۰ متری آن مواجه میشوید. همان لحظه چندین نفس عمیق همراه با شنیدن صدای آب تمام خستگی را از تن شما خارج میکند.
دیدنیهای اطراف آبشار اسکلیم
همانطور که گفتیم آبشار اسکلیم فقط یکی از جاذبههای طبیعی و گردشگری در سوادکوه محسوب میشود. در سراسر این منطقه دیدنیهای زیبای دیگری هم وجود دارد. پیشنهاد میکنیم در صورت سفر به سوادکوه حتما به بعضی از این جاذبهها سری بزنید.
برای مثال دریاچه طبیعی شورمست در ناحیه لفور یکی از بکرترین مناطق سوادکوه بهشمار میآید. این منطقه پر از درختهای پربار توسکا است و با صدای آواز پرندگان تجربه جالبی برای مسافران میسازد. در این منطقه امکان قایقسواری و استفاده از دوچرخه در طول مسیر هم وجود دارد.
از جاذبههای دیگر سوادکوه میتوان از سد لفور نام برد. این سد محل اتصال سه رود بسیار زیبای کارسنگ، آذررود و اسکلیم است. در ساخت این سد از سنگهای رس استفاده شده است. اهمیت این سد ناشی از حجم آب آن است که به ۱۵۰ میلیونمتر مکعب میرسد. از طریق این مخازن، آب زمینهای کشاورزی در شهرهای بابل، بابلسر، قائمشهر و جویبار تامین میشود.
اگر میخواهید بعدا با دیدن عکس جنگلهای اطراف آبشار حسرت نخورید حتما سری به جنگلهای حفاظتشده لفور بزنید. از مناطق دیدنی دیگر که با بازدید از آنها پشیمان نخواهید شد میتوان به دهستان لفور، آبشار ترز، رودخانه کسیلیان، پل ورسک و سد سنبل اشاره کرد.
بهترین فصل برای بازدید از آبشار اسکلیم
در نظر بیشتر گردشگران بهترین زمان برای سفر به آبشار اسکلیم فصل بهار است. حتما این را بهیاد داشته باشید که پیش از سفر درباره اوضاع آبوهوا مطلع شوید. بارانهای ناگهانی در آن منطقه جریان آبهای رود را سرعت میبخشند و گاهی موجب سیل هم میشوند.
در طول بهار آبهای رودخانههای اطراف آبشار اسکلیم به بالاترین حالت ممکن میرسند. تمام منطقه و جنگلهایش در سبزترین شکل خود، بیدار شدن دوباره طبیعت و آغاز دوباره زندگی را به ما یادآوری میکنند.
ورود به آبشار اسکلیم ممنوع است!
در طول این فصل رودهای اطراف آبشار اسکلیم بسیار سرد هستند. بههمین دلیل امکان شنا کردن وجود ندارد. به اعتقاد بسیاری هم نباید در این دریاچه آهکی شنا کرد چون این استفاده مداوم خاصیتهای اصلی آب مثل آهک آن را از بین برده و بهمرور زمان دیگر حوضهای تاریخی شکل قدیمی خود را از دست میدهند.
بهخاطر شرایط بحرانی این آبشار که در حال نابودی است، فعالان محیط زیست زیادی روی این موضوع کار کردهاند و وارد شدن به آبشار اسکلیم کار درستی نیست.
نکاتی که پیش از سفر باید بدانید
هنگام سفر و پیادهروی در جنگل وسایل خود مثل خوراکیها یا کیسهخواب را حتما در کیفهای ضدآب قرار دهید. داشتن کفش مخصوص پیادهروی و جنگلنوردی که آب داخل آنها نفوذ نکند از دیگر ضروریات سفر بهحساب میآید.
همراه داشتن دوربین عکاسی برای ثبت تصاویر آبشار و جنگلهای آن را به شما پیشنهاد میکنیم. حتما زبالههای خود را در کیسه قرار داده و پس از رسیدن به جاده آنها را در سطلهای زباله بیندازید.
با نزدیک شدن به فصل زیبای بهارآبشار اسکلیم میتواند در اولویتهای سفر و گردشگری شما قرار بگیرد. هنگام سفر به این آبشار دیدنی ساعتهای خوشی را برای شما آرزو میکنیم. حتما بعد از سفر تجربه خودتان را برای ما بنویسید.
منبع: پینورست